Υπέρ της ψήφου των αποδήμων τάσσεται το ΚΙΝΑΛ, παρά τις διαφωνίες που εκφράζουν ορισμένα στελέχη με την ιδέα της υπερψήφισης της κυβερνητικής πρότασης, που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά με προϋποθέσεις.
Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής έχει ορισμένες διαφορές με την εικαζόμενη πρόταση που θα καταθέσει η κυβέρνηση- αν και ακόμα το σχέδιο νόμου του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί, συνεπώς μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν- αλλά και από τον πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η εκτίμηση στην Χαριλάου Τρικούπη ούτως η άλλως είναι πως η πρόταση δεν έχει ελπίδες να περάσει, αφού το Σύνταγμα απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών, δηλαδή 200 ψήφους, που μαζί η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ δεν διαθέτουν. Με δεδομένη δηλαδή την αντίρρηση που εκφράζουν ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΚΕ, που επίσης βάζει αυστηρές προϋποθέσεις, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να ψηφιστεί η σχετική ρύθμιση.
Τι λένε στο ΚΙΝΑΛ
Η θέση του ΚΙΝΑΛ είναι ότι δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, εγγραφή που θα πρέπει να επικαιροποιηθεί όμως, η επιστολική ψήφος γίνεται αποδεκτή- όπως έχει δηλώσει ο κ. Θεοδωρικάκος οτι θα προβλέπει η κυβερνητική πρόταση- ενώ η ψήφος των ομογενών θα προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα, όπως προτείνει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Εδώ είναι ακριβώς και η μεγάλη διαφορά της τοποθέτησης του ΚΙΝΑΛ με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει η ψήφος των ομογενών να μην προσμετράται στο γενικό αποτέλεσμα των εκλογών, θέση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους από τη Νέα Υόρκη χαρακτήρισε αντισυνταγματική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει οι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό, να ψηφίζουν μεν, αλλά η ψήφος τους να μην προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα, και απλώς να εκλέγουν ορισμένους βουλευτές Επικρατείας. Βουλευτές Επικρατείας Εξωτερικών δηλαδή, από ξεχωριστή λίστα, που θα είναι ανάλογοι με τον αριθμό εκείνων που θα ψηφίσουν στις εκλογές. Οσο περισσότεροι συμμετάσχουν στις εκλογές, τόσο περισσότεροι θα είναι και οι βουλευτές Επικρατείας που θα εκπροσωπούν τους ομογενείς.
Το ΚΙΝΑΛ προτείνει και αυτό Βουλευτές Επικρατείας που θα εκπροσωπούν τους αποδήμους- με ταυτόχρονη αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 που είναι σήμερα σε 15- αλλά προτείνει να μπορούν να εκλεγούν και βουλευτές στις περιφέρειες.
Η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου
«Στην
Επιτροπή για την Αναθεώρηση του
Συντάγματος στην Βουλή δίνουμε επί δύο
μέρες μάχη στην Βουλή για την ψήφο των
ομογενών στηριγμένοι σε τέσσερις θέσεις:
εγγραφή στους εκλογικούς κατάλογους,
προσμέτρηση των ψήφων τους στο αποτέλεσμα,
επιστολική ψήφος και ξεχωριστό ψηφοδέλτιο
με αφαίρεση κάποιον θέσεων από τον
αριθμό των βουλευτών επικρατείας. Υπήρξε
μάλιστα και αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ
για τις θέσεις μας αυτές, γιατί το κόμμα
αυτό θέλει να μην προσμετράται η ψήφος
των συμπολιτών μας που ζουν εκτός Ελλάδας
στο αποτέλεσμα, δηλαδή να παραβιαστεί
η ισοδυναμία της ψήφου! Η υποκρισία δεν
έχει όρια. Αλλά αυτό δεν μας ξαφνιάζει.
Το κόμμα αυτό έτσι έκανε προκοπή».