Την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Με 16 ψήφους (που συγκροτούν πλειοψηφία 3/5) και τις θετικές γνώμες της ΝΔ και της ΕΛΛΥΣΗΣ, νέα πρόεδρος τοποθετείται η Ευτέρπη Κουτζαμάνη, που διετέλεσε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και έχει στο βιογραφικό της ασχοληθεί με σημαντικές υποθέσεις όπως αυτές της 17Ν και Χρυσή Αυγή. Αντίθετα τα κόμματα της αντιπολίτευσης-εκτός του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών»- καταψήφισαν τους υποψήφιους.
Στο νέο ΕΣΡ αντιπρόεδρος τοποθετείται ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης και μέλη οι: Δημήτρης Σταυρόπουλος, Ευτύχης Παλλήκαρης, Σπυρίδων Χρυσοφώτης, Στέφανος Δέτσης, Γιώργος Βλαβιανός, Γιάννης Μιχελάκης.
Μπακογιάννη: Η Κουτζαμάνη έχει θάρρος
«Η Κουτζαμάνη έχει κάτι που τη χαρακτηρίζει. Έχει θάρρος», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, υπερψηφίζοντας τα προτεινόμενα πρόσωπα με τον κ. Καλαματιανό από τον ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει: « θα έχουμε αρνητική ψήφο, δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα αλλά με το ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τοποθετήσει μονομερώς χωρίς να υπάρξει διαβούλευση και συνεννόηση».
Έντονη αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-Ελληνικής Λύσης
Κατά την συνεδρίαση της Διάσκεψης υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του ΠΑΣΟΚ της ΕΛΛΥΣΗΣ με αφορμή την επίθεση που εξαπέλυσε στο κόμμα του κ. Βελόπουλου, η Ε. Λιακούλη. « Δηλώνουμε ότι θα καταθέσουμε ερώτηση προκειμένου να πληροφορηθούμε γι’αυτό το τεράστιο πρόστιμο των 2 εκατ. ευρώ της ΕΛΛΥΣΗ που μας βάζει σε αυτή τη διαδικασία και το μεγάλο πολιτικό deal», είπε η κ. Λιακούλη για να λάβει την απάντηση του κ. Χήτα: «το κόμμα που έχει διδάξει τα «deals» να κατηγορεί τη ΕΛΛΥΣΗ πάει πολύ. Πάνω από 10 ή 12 φορές στην Ολομέλεια της Βουλής, το έχει καταγγείλει ο πρόεδρός μας. Προς τι η έκπληξη και αποκάλυψη σήμερα; Αν δεν υπήρχε η υπόθεση Ανδρουλάκη με τα δύο χέρια θα ψηφίζατε σήμερα».
Κατά την έναρξη πάντως της συνεδρίασης υπήρξε μεγάλη συζήτηση επί της διαδικασίας καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αμφισβήτησαν ότι η πλειοψηφία των 3/5 συγκροτείται με 16 ψήφους από τα μέλη. Και αυτό γιατί με «καθαρούς» αριθμούς η πλειοψηφία των 3/5 συγκροτείται με 16,2 ψήφους, η οποία με τη στρογγυλοποίηση πέφτει στο 16. Μετά από πολλές παρατηρήσεις και τοποθετήσεις τόσο από την πλειοψηφία όσο και από την αντιπολίτευση, επικράτησε η θέση του προέδρου, Κωνσταντίνου Τασούλα, πως η λογική της στρογγυλοποίησης ακολουθείται εδώ και δεκαετίες στις ενδοκοινοβουλευτικές διαδικασίες.