Όλοι περιμένουν την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τα Χανιά για να αποκωδικοποιήσουν τις σκέψεις του για την ημερομηνία των εκλογών.
Και τούτο, καθώς ο ίδιος, όπως σημειώνουν άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά, ακόμα και αν έχει οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του δεν πρόκειται να ανοίξει τόσο νωρίς τα χαρτιά του σε κανέναν.
Οι όποιες εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο θα υπάρξουν από το τέλος Φεβρουαρίου και μετά. Με δεδομένο ότι έχει αποκλείσει όλες τις εισηγήσεις για κάλπες το πρώτο τρίμηνο του έτους και με τις πιθανές ημερομηνίες να είναι οι δύο πρώτες Κυριακές του Απριλίου, οι επίσημες ανακοινώσεις αργούν. Ωστόσο, τόσο το κυβερνητικό επιτελείο όσο και ο κομματικός μηχανισμός εργάζονται ήδη πάνω στον εκλογικό σχεδιασμό, με βάση τις κατευθύνσεις που έχει δώσει ο κ. Μητσοτάκης.
Στο επίκεντρο η κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης
Στο επίκεντρο του σχεδιασμού βρίσκεται η κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης και η προβολή των μέτρων που έχουν ληφθεί για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Με 8 δισ. ευρώ να έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2023 μόνο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης μέσω της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου και άλλα 6 δισ. για μόνιμα μέτρα, όπως οι αυξήσεις των συντάξεων και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τις έκτακτες επιδοτήσεις, όπως το market pass, ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι διατεθειμένος να «χαρίσει στον κ. Τσίπρα το πεδίο της κοινωνικής πολιτικής».
Αντιθέτως, στοχεύει να αντιπαραβάλει το μετρήσιμο αποτέλεσμα της δικής του πολιτικής απέναντι στην έλλειψη ουσιαστικών και υλοποιήσιμων προτάσεων από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τονίζουν συνεργάτες του.
Το πρόταγμα για την επόμενη τετραετία θα είναι «καλύτεροι μισθοί για όλους τους Έλληνες». Όπως αναφέρουν στελέχη που επεξεργάζονται το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, μετά την υλοποίηση της δέσμευσης για μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών κατά την πρώτη τετραετία, ακολουθεί η στρατηγική δέσμευση για σύγκλιση των αμοιβών στη χώρα μας με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βορίδης: Εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων του εξωτερικού, καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές
Μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, επιβεβαίωσε τη δημοσίευση του iefimerida.gr ότι υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο συζήτηση για αλλαγές στους βουλευτές Επικρατείας που εκλέγονται από την ομογένεια λόγω της χαμηλής συμμετοχής των κατοίκων του εξωτερικού στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι αιτήσεις που έχουν γίνει είναι κοντά στις 3.500, έχουν εγκριθεί 2.600-2.700 από αυτές. Θα γίνει εκ νέου μια εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων του εξωτερικού, καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές. Όμως, είναι μικροί οι αριθμοί, εδώ πρέπει να κάνουμε κάποιες σκέψεις».
Για να επιτευχθεί, όμως, αυτό απαιτείται η συναίνεση και μέρους της αντιπολίτευσης, καθώς το Σύνταγμα προβλέπει αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών για να αλλάξει η συγκεκριμένη πρόβλεψη.
Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει αρνητικό στο ενδεχόμενο κατάργησης των τριών βουλευτών που εκλέγονται από την ομογένεια, στρέφοντας τα βέλη του τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως υποστηρίζει, «παρά τις "τυμπανοκρουσίες" της κυβέρνησης, οι προϋποθέσεις που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ακύρωσαν στην πράξη τη μαζική συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές».