Το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ανακοίνωσε χθες ρύθμιση για τα «απάτητα βουνά».
Με αυτή τη ρύθμιση μπαίνει φρένο στην ανθρώπινη παρέμβαση και επέμβαση, όπως η διάνοιξη δρόμων, η κάθε είδους τεχνική επέμβαση μεταβολή ή αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος στα έξι «απάτητα βουνά» της χώρας.
Οι εκτάσεις των έξι πρώτων βουνών που παρουσιάζονται στην παρούσα πρόταση (Σάος, Σμόλικας, Τύμφη, Ταΰγετος, Λευκά Όρη, Χατζή), μαζί με τον Όλυμπο, έχουν οριοθετηθεί και χαρτογραφηθεί ως ΠΑΔ από το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο (αρ. απόφασης 148.3/2018 - «ROADLESS - Περιοχές άνευ δρόμων και βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα»).
Για το βουνό του Ολύμπου, μόλις εκδόθηκε το ΠΔ προστασίας του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου, το οποίο πρακτικά ορίζει ΠΑΔ τον πυρήνα αυτού.
Στόχος της ρύθμισης είναι να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον και η βιοποικιλότητα σε περιοχές, οι οποίες παραμένουν ανέγγιχτες στο πέρασμα του χρόνου. Μάλιστα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη ρύθμιση απαγορεύονται στα «απάτητα βουνά» και η ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ανεμογεννήτριες).
Ο χάρτης με τα 6 «απάτητα βουνά» στην Ελλάδα
Ποια είναι τα 6 «Απάτητα Βουνά»
Τα 6 «Απάτητα Βουνά» είναι τα όροι:
- Σάος: Έβρος (Σαμοθράκη)- Έκταση: 97,30 τ.χλμ., υψόμετρο: 0-1.611 μ.
- Σμόλικας: Γρεβενά & Ιωάννινα-Έκταση: 102,89 τ.χλμ., υψόμετρο: 782-2.637 μ.
- Τύμφη: Ιωάννινα-Έκταση: 202,75 τ.χλμ., υψόμετρο: 460-2.497 μ.
- Ταΰγετος: Λακωνία & Μεσσηνία-Έκταση: 143,23 τ.χλμ., υψόμετρο: 432-2.407 μ.
- Λευκά Όρη: Ρέθυμνο & Χανιά -Έκταση: 382,06 τ.χλμ., υψόμετρο: 0-2.453 μ.
- Χατζή: Τρίκαλα-Έκταση: 45,61 τ.χλμ., υψόμετρο: 598-2.038 μ.
Τι θα απαγορεύεται στα 6 «Απάτητα Βουνά»
Με Υπουργική Απόφαση, εξουσιοδοτική άρθρου 47 ν.4685/2020, ανά περιοχή:
- Απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμων κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων, η επέκταση των υφιστάμενων ανεξαρτήτως κατηγορίας, καθώς και κάθε είδους τεχνική επέμβαση, μεταβολή ή αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος.
- Δεν θίγονται νομίμως υφιστάμενα έργα και η συντήρηση τους.
- Επιτρέπεται η σήμανση, επισκευή, συντήρηση και βελτίωση υφιστάμενων ορειβατικών και πεζοπορικών μονοπατιών, χωρίς τη χρήση μηχανοκίνητων μέσων πρόσβασης και με την προϋπόθεση ότι οι επεμβάσεις θα υλοποιούνται με φυσικά υλικά.
- Εξαιρούνται από τους όρους και τους περιορισμούς έργα για σκοπούς Εθνικής Άμυνας, όπως καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
- Εξαιρούνται των ανωτέρω απαγορεύσεων έργα και επεμβάσεις που υλοποιούνται λόγω εκτάκτου ανάγκης (σεισμών, πλημμυρών, θεομηνιών, πυρκαγιάς κ.λπ.) εφόσον μετά λαμβάνεται μέριμνα για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και έργα και επεμβάσεις που κρίνονται απαραίτητες για λόγους προστασίας ή/και αποκατάστασης του φυσικού και δασικού περιβάλλοντος.
Υπενθυμίζεται πως ο κατακερματισμός των βουνών από δρόμους επιφέρει:
- Απώλεια, συρροή και απομόνωση των ενδιαιτημάτων των ειδών
- Μείωση πληθυσμών και τοπικές εξαφανίσεις ειδών
- Απαξίωση οικοσυστημάτων
- Αισθητική υποβάθμιση
Ποια είναι τα οφέλη από τα Απάτητα Βουνά;
- Συνεισφέρουν στη διατήρηση της φυσικής βιοποικιλότητας.
- Εμποδίζουν την είσοδο ξενικών ειδών.
- Παρέχουν διαδρομές μετανάστευσης και ενδιάμεσων στάσεων σε είδη πανίδας.
- Δεσμεύουν άνθρακα και μειώνουν τις επιπτώσεις των αερίων του θερμοκηπίου.
- Διατηρούν τη συνδεσιμότητα και την ακεραιότητα του οικοσυστήματος.
- Προσφέρουν αναψυχή, εκπαίδευση και επιστημονική γνώση στους πολίτες.
- Ρυθμίζουν και προστατεύουν τις υπηρεσίες του οικοσυστήματος: παροχή καθαρού νερού, έλεγχος διάβρωσης, υγιές έδαφος, ποιότητα αέρα, κλιματική ρύθμιση, επικονίαση καλλιεργειών, υψηλή ανθεκτικότητα στην επιδημία παρασίτων.