Η κατάθεση δια υπομνήματος του Χρήστου Τριαντόπουλου στην Προανακριτική Επιτροπή θα σημάνει και το τέλος των εργασιών της.
Στη συνεδρίαση θα τεθεί προς ψηφοφορία το αίτημα του πρώην υφυπουργού για απευθείας παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο, με τις πληροφορίες να θέλουν ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποχωρούν.
Όπως έχει το δικαίωμα, ο ελεγχόμενος για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος πρώην υφυπουργός επέλεξε να παραθέσει τις απόψεις του με υπόμνημα, το οποίο δεν αναμένεται να είναι απολογητικό, αλλά να εκφράζει την επιθυμία του να παραπεμφθεί στο φυσικό δικαστή.
Εκτιμάται ότι δε θα μπει στην ουσία της υπόθεσης, θα τονίσει πώς δεν έχει καμία σχέση με τα όσα του αποδίδονται, ενώ θα επαναλάβει ότι δεν φοβηθεί τίποτα και πως εμπιστεύεται απόλυτα την δικαστική εξουσία.
Τι λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης -Ποια θα αποχωρήσουν από την ψηφοφορία
Σε υψηλούς τόνους τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει την αντίρρησή τους για την παράκαμψη της προανακριτικής επιτροπής. Όπως επισημαίνουν από το ΠΑΣΟΚ, επί της ουσίας διασφαλίζεται ότι δεν θα προκύψει αναβάθμιση ή διεύρυνση του κατηγορητηρίου πριν οδηγηθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο. «Υπάρχει ξεκάθαρη καταστρατήγηση του Συντάγματος», έχει πει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την πρόωρη λήξη των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής επικαλούμενος τις απόψεις που δημοσίως διατύπωσαν έγκυροι συνταγματολόγοι.
Από το ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι η Προανακριτική οφείλει να επιτελέσει κανονικά το έργο της προκειμένου να υπάρξει αιτιολογημένο πόρισμα. Υπογραμμίζουν ότι της κατάθεσης Τριαντοπούλου έπρεπε να προηγηθεί εξέταση μαρτύρων, εγγράφων, καθώς και δικογραφιών. Προκειμένου να μην νομιμοποιήσουν, όπως υποστηρίζουν τη διαδικασία, δεν θα καταθέσουν δική τους πορισματική έκθεση και θα αποχωρήσουν, όταν τεθεί σε ψηφοφορία η απόφαση για το υπόμνημα Τριαντόπουλου.
Στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης από τη ΝΔ απαντούν ότι επιχειρείται εργαλειοποίηση με διατήρηση στην επικαιρότητα του θέματος για επικοινωνιακούς λόγους.
Παρέμβαση Κακλαμάνη για την Προανακριτική ζήτησε η αντιπολίτευση -Δεν έχει δικαιοδοσία, απαντούν συνεργάτες του
Σε μία ύστατη προσπάθεια να συνεχίσει η Προανακριτική τις εργασίες της η αντιπολίτευση έφτασε να ζητήσει ακόμη και την παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής με τον κίνδυνο ενδεχόμενη εμπλοκή του να αποτελέσει λόγο ακύρωσης των εργασιών της.
Την Πέμπτη, στη Διάσκεψη των Προέδρων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση Ελευθερίας, σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησαν την παρέμβαση του Νικήτα Κακλαμάνη προκειμένου «να τηρηθεί η νομιμότητα», όπως υποστηρίζουν. Μάλιστα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος απέστειλε και σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής.
«Ούτε λίγο ούτε πολύ, μου ζητάει να ανοίξω την πόρτα να μπω μέσα και να τους σταματήσω», ανέφερε ο Νικήτας Κακλαμάνης. Όπως επισημαίνεται από το περιβάλλον του Προέδρου της Βουλής σε κανένα άρθρο του Κανονισμού δεν προβλέπεται η δυνατότητα παρέμβασης του Προέδρου στο έργο μιας προανακριτικής επιτροπής.
Τα επόμενα βήματα
Μετά την ψηφοφορία επί του αιτήματος Τριαντοπούλου, από το προεδρείο της Επιτροπής θα δοθεί στα κόμματα μια καταληκτική ημερομηνία για να συντάξουν τις εκθέσεις τους. Επί του τελικού πορίσματος θα τοποθετηθεί η Ολομέλεια με μυστική ψηφοφορία περί τα μέσα Απριλίου.