Την αισιοδοξία του για το σήμερα και…αύριο του πρωτογενούς τομέα εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στη διάρκεια της τοποθέτησής του στο 12ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας.
Το συνέδριο είχε τίτλο: «Η Πρωτογενής Παραγωγή με το Βλέμμα στο Μέλλον: Προκλήσεις και Προοπτικές στη Γεωργία και Κτηνοτροφία. Το συνέδριο διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Επιτροπή Αγροτεχνολογίας του και τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΑΑΤ.
Αυγενάκης: Η πράσινη μετάβαση πρέπει να γίνει, αλλά με τρόπο ομαλό, απλό, λιγότερο γραφειοκρατικό
«Η πράσινη μετάβαση σαφέστατα πρέπει να γίνει, αλλά με τρόπο ομαλό, απλό, λιγότερο γραφειοκρατικό», επισήμανε ο κ. Αυγενάκης και πρόσθεσε ότι «είναι σαφές ότι ο χώρος που πρέπει να βρίσκονται οι αγρότες είναι στα χωράφια, εκεί που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν και όχι στα γκισέ της γραφειοκρατίας». Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε την πρώτη αυτή παρέμβαση της ΕΕ και δήλωσε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ «να συνεχίσουμε με ρεαλισμό και δυναμισμό, την προσπάθεια για αναθεώρηση της ΚΑΠ, στα σημεία που θα την καθιστούν πιο λειτουργική και πιο χρήσιμη για τους αγρότες μας».
Δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι για την ελληνική κυβέρνηση ο πρωτογενής τομέας είναι πλούσιος σε σημαντικές προοπτικές και ευκαιρίες, ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ότι «καταλύτης για να αδράξουμε τις ευκαιρίες αυτές αποτελεί η ενίσχυση των γεφυρών συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, τόσο στο επίπεδο της μεταφοράς τεχνογνωσίας και βέλτιστων τεχνολογικών πρακτικών, όσο και στην ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας». Νέα πεδία όπως η «έξυπνη γεωργία» και η «γεωργία ακριβείας», η ανάλυση δεδομένων και οι τεχνολογίες πρόβλεψης, δημιουργούν σύμφωνα με τον ίδιο ένα νέο περιβάλλον, στο οποίο η ελληνική γεωργία «δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει αμέτοχη».
Είναι σαφές, όπως τόνισε, ότι «χρειαζόμαστε νέες, ρηξικέλευθες λύσεις, ιδέες, γνώσεις, εργατικό δυναμικό και συνεργασίες που ανοίγουν τους ορίζοντες της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση τοποθετεί στρατηγικά τη συνεργασία στους προαναφερόμενους τομείς, «ώστε Ελλάδα και ΗΠΑ να αξιοποιήσουν το μετασχηματιστικό δυναμικό της αγροτεχνολογίας για την προώθηση της βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης, την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας και την προώθηση της οικονομικής ευημερίας για τους αγρότες και τις αγροτικές κοινότητες και στις δύο χώρες». Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο θα είναι επιταχυντής σε αυτή την προσπάθεια.
Κατά την ομιλία του ο ΥΠΑΑΤ ανέφερε ότι ο πρωτογενής τομέας συνιστά, ανά τους αιώνες τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, ότι αποτελεί τη διαχρονική απάντηση απέναντι σε κάθε πρόκληση και εμπόδιο που ανακύπτει και όπως τόνισε «καταφέρνει σχεδόν πάντα να κρατά ή να βάζει την ελληνική οικονομία σε κίνηση, λειτουργώντας παράλληλα ως «βατήρας» για την ανάπτυξη του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα».
'Αλλωστε, κατά τον ίδιο, η γεωργία αποτελεί σταυροδρόμι όπου συναντιέται η παραγωγή με την επιστήμη της καλλιέργειας, οι εξαγωγές με την μεταποίηση, ο νέος ψηφιακός κόσμος με νέα εργαλεία και μεθόδους υψηλής ακριβείας, η ενεργειακή μετάβαση με την αειφόρο διαχείριση των υδάτινων πόρων, ο καθημερινός μόχθος με την ακαδημαϊκή έρευνα και την εκπαίδευση.
Βέβαια, επισημαίνοντας ότι ο πρωτογενής τομέας είναι σήμερα μπροστά σε πολλές και πολύπλοκες προκλήσεις που υπερβαίνουν ακόμη και τα ελληνικά σύνορα, τόνισε ότι «η κλιματική αλλαγή είναι πλέον μια καθημερινή και πολυεπίπεδη κρίση που σε μεγάλο βαθμό θυμίζει τρικυμία σε αχαρτογράφητα νερά. Με σκληρό και βίαιο τρόπο αλλάζει και πολλές φορές συνθλίβει ζωές, όνειρα και στρατηγικές».
Αναλύοντας τις αλλαγές που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή σε διάφορα πεδία και θέτοντας επί τάπητος το ότι ο κόσμος μας αλλάξει και πλέον παραδοσιακές, κλαδικές διαχωριστικές γραμμές ή έννοιες, δεν υπάρχουν πια, ο ίδιος τόνισε ότι «από τον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση, τον τουρισμό και τις εξαγωγές, μέχρι την ανάπτυξη των επενδύσεων, την οικονομία, το περιβάλλον και τα γεωπολιτικά, όλα πλέον συνδέονται και αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους».
Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι την τελευταία πενταετία καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια για τη σύνθεση ενός νέο αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου «κοιτώντας μόνο μπροστά, με τον πρωτογενή τομέα, δομικό πυλώνα για την ευρύτερη ανάπτυξη, την ασφάλεια και την προκοπή όλων μας».
Αναγνωρίζοντας δε ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί ένα οικοσύστημα που ουδέποτε μέχρι σήμερα αντιμετωπίστηκε /σφαιρικά και ολοκληρωμένα, μέσα από μία στρατηγική αναπτυξιακή θεώρηση, ο ΥΠΑΑΤ σημείωσε ότι «σήμερα, με την ξεκάθαρη βούληση του πρωθυπουργού προχωράμε με τόλμη και συνέπεια, μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών, δράσεων και συνεργασιών με στόχο την κεφαλαιοποίηση των σημαντικών προοπτικών που δημιουργούνται για τον τόπο μας, αλλά και την αντιμετώπιση των τιτάνιων απειλών και των διαρκών κρίσεων».
Όπως άλλωστε τόνισε, μέσα από την αξιοποίηση αλλά και τις παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και υιοθετώντας σύγχρονες και καινοτόμες αντιλήψεις και τεχνολογίες όσον αφορά την επιχειρηματικότητα και τη σχέση της με την αγροτική παραγωγή, «συνθέτουμε ένα νέο, έξυπνο, βιώσιμο, ανταγωνιστικό, ανθεκτικό και έντονα αναπτυξιακό ελληνικό αγροτικό τομέα».
Την ίδια στιγμή δε, για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες «προσεγγίζουμε το ζήτημα της αγροτικής εκπαίδευσης με ένα διαφορετικό, ρηξικέλευθο τρόπο ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τα αναγκαία άλματα γνώσης και τεχνολογικής επάρκειας που θα επιτρέψουν την εκ βάθρων ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, των μεθόδων καλλιεργειών και τελικά, των μοναδικής ποιότητας προϊόντων της ελληνικής γης».
Πάντως, ο κ. Αυγενάκης ξεκαθάρισε ότι οι απειλές και τα σύνθετα προβλήματα των αγροτών πανευρωπαϊκά «μπορεί να θυμίζουν θεριά που μοιάζουν ανίκητα», αλλά όπως είπε δεν αντιμετωπίζονται με πυροσβεστικά μέτρα ή μόνο με επιδοτήσεις και οικονομικά βοηθήματα από την όποια κυβέρνηση ή με αντιδράσεις που ζημιώνουν το σύνολο της κοινωνίας και την ίδια την οικονομία που τελικά θα τροφοδοτήσει τις όποιες λύσεις.
«Απαιτούν ένα νέο τρόπο σκέψης και πράξης, κοιτώντας κατάματα αλλά και σφαιρικά τις προκλήσεις, έχοντας στο νου μας, όχι μόνο την ανακούφιση ενός αναμφίβολα δύσκολου ή άδικου σήμερα, αλλά και την εξασφάλιση του αύριο», τόνισε ο ίδιος και υπογραμμίζοντας ότι «ακούει» με προσοχή τις προτάσεις, τις απόψεις, ακόμα και τις φωνές όλων, διαβεβαίωσε «συζητάμε, συνθέτουμε και λύνουμε προβλήματα μαζί με τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα μέσα από τον διάλογο και τη συνέπεια λόγων και έργων μας».
Στο διεθνές επισφαλές περιβάλλον, το ΥΠΑΑΤ έχει θέσει ως βασικό του στόχο την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, ώστε να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, απαντώντας στις απαιτήσεις του σήμερα, όπως σημείωσε και πρόσθεσε ότι ρόλο κλειδί σε αυτή την προσπάθεια έχει η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες, που προσφέρουν αμέτρητες δυνατότητες. Έτσι, όπως ανέφερε, είναι άμεση και αναγκαία η διασύνδεση μεταξύ καινοτομίας και βιωσιμότητας στον πρωτογενή τομέα, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι, να αυξηθούν οι σοδειές και να καταστεί ο πρωτογενής τομέας βιώσιμος και ελκυστικός για νέες επενδύσεις.
Τη σημασία αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και της ενσωμάτωσης καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος και κατά τον ίδιο αποτελεί βασικό πυλώνα για την Ελλάδα, όχι μόνο λόγω της οικονομικής διάστασης, αλλά με δεδομένου ότι αντανακλά σε διάφορους τομείς, όπως -μεταξύ άλλων-της απασχόλησης και της παραμονής των ηλικιακά νέων Ελλήνων στην ύπαιθρο, υπογράμμισε στο σύντομο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Στάθης Κωνσταντινίδης.
Αναφερόμενος στα νέα δεδομένα που προκύπτουν διεθνώς στον πρωτογενή τομέα και ενόψει της εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ο κ. Κωνσταντινίδης τόνισε ότι «εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τους νέους ανθρώπους στην ύπαιθρο θα πρέπει να τους βοηθήσουμε στην χρήση των νέων εργαλείων που είναι διαθέσιμα και να τους εκπαιδεύσουμε, ώστε να μπορούν να παράξουν έτσι αποτελέσματα στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον». Μεταξύ άλλων, ο ίδιος εξήρε τη σημασία της συνεργασίας.
«Για να πάμε μπροστά πρέπει να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, που είναι αυτά που καθιστούν τα ελληνικά προϊόντα ποιοτικά και ξεχωριστά», επισήμανε ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος, υπογραμμίζοντας τη σημασία υιοθέτησης των νέων τεχνολογικών εργαλείων και σημειώνοντας την αξία της καινοτομίας.
Τη θέση του ότι η έξυπνη γεωργία και η έξυπνη κτηνοτροφία μπορεί να είναι η απάντηση στην περίοδο των έντονων αναταράξεων που περνά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ο πρωτογενής τομέας, διατύπωσε στην τοποθέτησή του ο αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Καφάτος. Τόνισε δε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι βασικός πυλώνας της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης.
Η ψηφιοποίηση αλλάζει τα δεδομένα στον πρωτογενή τομέα και «μας πάει σε άλλο επίπεδο», επισήμανε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της επιτροπής Αγροτεχνολογίας του Ελληνο-Αμερικάνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Αθανάσιος Κουϊμτζής, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ναι μεν έχει κενά να καλύψει, αλλά προχωρά μπροστά με σταθερότητα και καθίσταται ολοένα και πιο έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.