Αυγενάκης: Αναγκαία η σύνδεση της καινοτομίας και της βιωσιμότητας στον πρωτογενή τομέα - iefimerida.gr

Αυγενάκης: Αναγκαία η σύνδεση της καινοτομίας και της βιωσιμότητας στον πρωτογενή τομέα

Λευτέρης Αυγενάκης υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης / EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ανάγκη σύνδεσης της καινοτομίας και της βιωσιμότητας στον πρωτογενή τομέα υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση με θέμα «Καλλιεργώντας τους Σπόρους της Καινοτομίας», που πραγματοποιήθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Με αυτό, όπως τόνισε, «θα καταφέρουμε να μειώσουμε τις εισροές και να εξοικονομήσουμε πόρους, γιατί έτσι θα καταφέρνουμε να αυξήσουμε τις σοδειές, έτσι θα καταστήσουμε τον τομέα βιώσιμο και ελκυστικό για νέες επενδύσεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυγενάκης: Οι εποχές των παχιών αγελάδων του παρελθόντος έχουν περάσει ανεπιστρεπτί

Μιλώντας για την τεχνολογία στον πρωτογενή τομέα, ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι θα συμβάλει στη μείωση του κόστος παραγωγής αλλά και στην παραγωγή ποιοτικώς ανώτερων προϊόντων.

Επισήμανε ότι η χρήση των καινοτομιών στον αγροτικό τομέα θα «ενισχύσει την εν γένει βιωσιμότητά του», η οποία είναι ένα βασικό ζητούμενο του σήμερα, καθώς «η κλιματική και ενεργειακή κρίση δυσχεραίνουν το έργο των παραγωγών σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό τα τελευταία χρόνια».

Σε αναφορά του για την επόμενη ημέρα στον πρωτογενή τομέα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε ότι «οι εποχές των παχιών αγελάδων του παρελθόντος, που ξοδεύαμε αλόγιστα πόρους, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί».

Συμπλήρωσε ότι το ΥΠΑΑΤ θα είναι σύμμαχος κάθε ενέργειας που «προωθεί την καινοτομία και τη βιωσιμότητα του αγροδιατροφικού τομέα», που είναι «βασικοί πυλώνες της στρατηγικής του υπουργείου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, χαιρέτισε την ανακήρυξη του Ηρακλείου ως τη νέα Δημιουργική Πόλη Γαστρονομίας της UNESCO, υπογραμμίζοντας ότι «ανήκει στο πολύ κλειστό κλαμπ των μόλις 7 πόλεων που κατάφεραν κάτι αντίστοιχο φέτος».

«Δουλέψαμε όλα αυτά τα χρόνια αρκετά σκληρά για να αναπτύξουμε ένα οικοσύστημα καινοτομίας»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΕΙΤ FOOD hub Greece και συνιδρυτής των IDGC, Μιχάλης Στάγκος, επισήμανε ότι η όλη προσπάθεια ξεκίνησε πριν από δύο περίπου χρόνια ως Hub.

«Δουλέψαμε όλα αυτά τα χρόνια αρκετά σκληρά σε αυτό το "ταξίδι" για να αναπτύξουμε ένα οικοσύστημα καινοτομίας» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και άλλες εταιρείες δημιουργήσαμε μια εταιρεία η οποία θα φέρει υπεραξία και πραγματικές λύσεις».

Η εν λόγω εταιρεία, όπως είπε λειτουργεί, «ανώνυμη» και έχει ως κύριο στόχο τη μεταφορά γνώσης και καινοτομίας στους τελικούς αποδέκτες του πρωτογενή τομέα, τους αγρότες.

«Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο είναι αρωγός της όλης προσπάθειας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματικός και βιώσιμος ο Έλληνας αγρότης» είπε από τη μεριά του ο αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θωμάς Μπαρτζάνας, ο οποίος παρουσίασε τους τρεις πυλώνες του προγράμματος, που είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα και η καινοτομία/νέες τεχνολογίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ