Την ερχόμενη Παρασκευή (15/11) θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής το αθλητικό νομοσχέδιο.
Το αθλητικό νομοσχέδιο «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που υπογράφηκε στο Magglingen/Macolin την 18η Σεπτεμβρίου 2014, σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό, μετατροπή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής σε ΝΠΙΔ, κύρωση του νέου καταστατικού αυτής και άλλες διατάξεις», υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, επί της αρχής, επί των άρθρων και επί του συνόλου.
Η στάση της αντιπολίτευσης απέναντι στο αθλητικό νομοσχέδιο
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, τόνισε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της κύρωσης της σύμβασης Macolin, αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπερψηφίσει επί τη αρχής το αθλητικό νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντας κάποιες διατάξεις αναχρονιστικές. Συγκεκριμένα, ζήτησε την απόσυρση των άρθρων 7 και 8, επισημαίνοντας ότι «ξηλώνει τα βήματα που κάναμε για τη διαφάνεια στις αθλητικές ομοσπονδίες».
Από το ΚΙΝΑΛ, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, εμφανίστηκε θετικός στις περισσότερες διατάξεις, μεταξύ αυτών και στον περιορισμό των θητειών στα διοικητικά συμβούλια των αθλητικών ομοσπονδιών, υπογράμμισε όμως ότι το κόμμα του τάσσεται κατά της θέσπισης ορίων ηλικίας, κάνοντας λόγο για «ηλικιακό ρατσισμό».
Το ΚΚΕ δια του Μανώλη Συντυχάκη εκφράστηκε αρνητικά για το αθλητικό νομοσχέδιο στο σύνολό του και επιφυλάχθηκε για την οριστική θέση του στην ολομέλεια, αφού κατατεθούν και τυχόν αλλαγές από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη. Ο Κωνσταντίνος Χήτας από την Ελληνική Λύση έκανε λόγο για «φωτογραφική διάταξη» σε ό,τι αφορά τις θητείες και τα όρια ηλικίας και προέβλεψε ότι, εάν ψηφιστεί, οι θιγόμενοι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Τέλος, κατά του νομοσχεδίου -πλην μεμονωμένων διατάξεων- τοποθετήθηκε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25, Σοφία Σακοράφα, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Μαυρωτάς: Ακόμη και σε σχολικό πρωτάθλημα μπορεί να στηθούν αγώνες
«Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την διακυβέρνηση των αθλητικών θεσμών. Έχουν υιοθετηθεί δύο ψηφίσματα, όπου συμπεριλαμβάνεται το όριο στις θητείες ως αρχή καλής διακυβέρνησης», τόνισε κατά τη συζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, που υπενθύμισε ότι και διεθνείς συνομοσπονδίες, όπως η FIFA, έχουν υιοθετήσει όριο στις θητείες των εκτελεστικών μελών τους.
«Η προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν δώρον-άδωρον, γιατί θα άρχιζε από το 2028» ανέφερε ακόμη ο κ. Μαυρώτας, υπερασπιζόμενος τη διάταξη, βάσει της οποίας στον υπολογισμό του ορίου θητειών συμπεριλαμβάνονται και όσες χρονολογούνται πριν το παρόν νομοσχέδιο. Σε ό,τι αφορά τη σύμβαση Macolin για τους στημένους αγώνες, ο κ. Μαυρωτάς υπογράμμισε ότι «χειραγώγηση αγώνων δεν είναι μόνο για το στοίχημα, μπορεί να υπάρξει ακόμη και σε σχολικό πρωτάθλημα, για την εξασφάλιση μορίων για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια». Τόνισε ότι με την επικύρωση της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, δίνεται η δυνατότητα δημιουργία μίας εθνικής πλατφόρμας, με στόχο την πρόληψη του φαινομένου, ενώ χαρακτήρισε απαραίτητες τις συνέργειες με τις αστυνομικές αρχές, που εισάγονται με το νομοσχέδιο.