Αύριο στην Αθήνα ο Σαρλ Μισέλ -Πιέσεις για διάλογο με την Τουρκία πριν από τις κυρώσεις - iefimerida.gr

Αύριο στην Αθήνα ο Σαρλ Μισέλ -Πιέσεις για διάλογο με την Τουρκία πριν από τις κυρώσεις

Μισέλ και Μητσοτάκης συζητούν φορώντας μάσκες
Σε Αθήνα και Λευκωσία το επόμενο διήμερο ο Σαρλ Μισέλ / Φωτογραφία: Stephanie Lecocq, Pool Photo via AP

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη διήμερη επίσκεψη του Σαρλ Μισέλ σε Αθήνα και Λευκωσία, καθώς η τρέχουσα εβδομάδα είναι καθοριστική για το ζήτημα των κυρώσεων στην Τουρκία που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φτάνει αύριο στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ την επομένη θα μεταβεί στην κυπριακή πρωτεύουσα όπου θα συναντήσει τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντικείμενο των επαφών του Σαρλ Μισέλ θα είναι η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ο κατάλογος των κυρώσεων έναντι της Τουρκίας. Σημειώνεται, άλλωστε, ότι ο κατάλογος των κυρώσεων αφορά τις ενέργειες της Αγκυρας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου παραμένουν ακόμα το «Barbaros» και το «Yavuz», με NAXTEX που λήγουν στο τέλος της εβδομάδας.

Μητσοτάκης: Δεν επιθυμούμε κυρώσεις αλλά είμαστε έτοιμοι

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί να φτάσουμε στην επιβολή των κυρώσεων καθώς αυτό θα σημαίνει ότι έχει αποτύχει η προσπάθεια για αποκλιμάκωση. «Επιθυμία μας δεν είναι να επιβληθούν κυρώσεις διότι αν φτάσουμε στο σημείο να επιβάλουμε κυρώσεις τότε δεν θα έχουμε πετύχει την απαραίτητη αποκλιμάκωση. Αλλά θα το κάνουμε ως Ευρώπη εφόσον δούμε ότι η άλλη πλευρά στο δρόμο της λογικής», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Η πρόταση Μισέλ για Διεθνή Διάσκεψη

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σαρλ Μισέλ θα θέσει εκ νέου στους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Αναστασιάδη την πρόταση για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο και με τη συμμετοχή της Τουρκίας. Τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή πλευρά έχουν δηλώσει υπό προϋποθέσεις θετικές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πρώτη προϋπόθεση η απόσυρση των τουρκικών ερευνητικών και δεύτερη η αποδοχή της Τουρκία να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πέραν του ότι εξυπακούεται ότι σε μια τέτοια συνάντηση θα συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της ΕΕ, είμαστε έτοιμοι, όπως εξάλλου κατ’ επανάληψιν το έχουμε πολύ συγκεκριμένα εκφράσει, να συζητήσουμε στο πλαίσιο μιας τέτοιας συνάντησης την οριοθέτηση των θαλάσσιων μας συνόρων με την Τουρκία στα βόρεια και δυτικά της Κύπρου, στη βάση του διεθνούς δικαίου και της σχετικής σύμβασης του δικαίου της θάλασσας», ήταν η σχετική απάντηση του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη κυπριακή εφημερίδα "Σημερινή".

Παρά το γεγονός ότι η πρόταση Μισέλ βρίσκεται ακόμα σε αρχικά στάδια, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, ειδικά αν τους επόμενους μήνες καταγραφεί ένα «άτυπο μορατόριουμ» στην περιοχή.

Οι επιδιώξεις της Αγκυρας

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η κινητικότητα που επικρατεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανάγκασε την Αγκυρα να προχωρήσει στην μη ανανέωση της NAVTEX και στην απόσυρση του Oruc Reis. Η τουρκική ηγεσία εκτιμάται ότι θα κρατήσει στάση αναμονής το επόμενο διάστημα περιμένοντας τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή τη στιγμή διενεργείται ένα άτυπο παζάρι με την Τουρκία να αναμένει «κέρδη» σε τρία επίπεδα: πρώτον μη επιβολή κυρώσεων, δεύτερον διάλογο με την Ελλάδα σε νατοϊκό πλαίσιο. Τρίτον και σημαντικότερο αναβάθμιση του στάτους της σε ισότιμο συνομιλητή με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται ένας συνολικός διάλογος σε ευρω-τουρκικό επίπεδο που θα αφορά τόσο τη Συρία όσο και τη Λιβύη αλλά και μια νέα συμφωνία για το προσφυγικό και την τελωνειακή ένωση.

Το επόμενο διάστημα θα αποδειχθεί αν η απόσυρση του Ορουτς Ρέις συνιστά κίνηση τακτικής της Αγκυρας/Φωτογραφία: Ibrahim Laleli/DHA via AP
Το επόμενο διάστημα θα αποδειχθεί αν η απόσυρση του Ορουτς Ρέις συνιστά κίνηση τακτικής της Αγκυρας/Φωτογραφία: Ibrahim Laleli/DHA via AP
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Ερντογάν θέλει να κάτσει σε ένα τραπέζι, ως ισότιμος απέναντι από τους “27”», λέει καλά ενημερωμένη πηγή στο iefimerida.gr εξηγώντας, παράλληλα, ότι η απόσυρση του Oruc Reis δυσκολεύει την επιβολή κυρώσεων στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής καθώς ενισχύει τα επιχειρήματα των χωρών που δεν είναι θετικές σε μια τέτοια προοπτική.

Η κυπριακή κυβέρνηση, πάντως, θα διαμηνύσει στον Σαρλ Μισέλ ότι όσο τα τουρκικά ερευνητικά παραμένουν εντός κυπριακής ΑΟΖ οι κυρώσεις δεν μπορεί να φύγουν από το τραπέζι των ευρωπαϊκών επιλογών.

Αναφορικά, τέλος, με την πιθανότητα συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν αν και ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμος, υπό την προϋπόθεση της παύσης των τουρκικών προκλήσεων, θεωρείται μία προοπτική για το απώτερο μέλλον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ