Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν σημάνει συναγερμό και στην Αθήνα που προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.
Η αναμενόμενη απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν δημιουργεί φόβο για ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή με συνέπειες από την οικονομία έως το μεταναστευτικό. Στην έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου αξιολογήθηκε η κατάσταση με βάση τις πληροφορίες που διαθέτει η ελληνική πλευρά και τα στοιχεία που παρουσίασαν ο διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Aναχωρεί C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας για επαναπατρισμό Ελλήνων και Κυπρίων από Λίβανο
Στο επίκεντρο βρέθηκε η ασφαλής εκκένωση των Ελλήνων πολιτών από τον Λίβανο και τα σχέδια που έχουν έτοιμα το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σήμερα θα βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Βηρυτού το πρώτο C-130 για να παραλάβει τους Κύπριους πολίτες ύστερα από το αίτημα που έχει υποβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία και στο ίδιο αναμένεται να επιβιβαστούν και 50 Έλληνες που έχουν υποβάλει αίτημα προς τις ελληνικές αρχές. Προς το παρόν ο αριθμός αυτών που έχουν ζητήσει να αποχωρήσουν παραμένει μικρός αν συνυπολογίσουμε ότι στη χώρα ζουν 3.600 πολίτες που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο, ωστόσο εκτιμάται ότι τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν τα αιτήματα. Γι’ αυτό το λόγο είναι σε ετοιμότητα να συνδράμουν στην προσπάθεια άλλα δύο C-130 και δύο αρματαγωγά του πολεμικού ναυτικού που βρίσκονται στην περιοχή.
Σε ετοιμότητα η Αθήνα για μεταναστευτικές ροές
Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές αρχές και στο μέτωπο του μεταναστευτικού. Τουλάχιστον 2,5 εκ. πρόσφυγες από το έδαφος του Λιβάνου μπορούν δυνητικά να αναζητήσουν καταφύγιο στις γειτονικές χώρες με πρώτο προορισμό την Τουρκία και από εκεί προς την Ευρώπη, σύμφωνα με υπολογισμούς που κάνουν αρμόδιες αρχές. Δεν σημαίνει ότι το σύνολο τους θα μετακινηθεί προς τη Δύση, ωστόσο «προετοιμαζόμαστε ώστε να μην χρειαστεί να βρεθούμε προ απροόπτου», σύμφωνα με πηγές. Πέρα από την φύλαξη των συνόρων που εντείνεται έχει γίνει πιο επιτακτική η ανάγκη να δρομολογηθούν τα έργα για την αποκατάσταση φθορών στις δομές για να φτάσουν το 100% της χωρητικότητας τους.
Σε εγρήγορση βρίσκονται και οι αρχές ασφαλείας «σε όλα τα επίπεδα», σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου και εντείνουν «ελέγχους και συνεργασία για ανταλλαγή πληροφοριών».
Ανησυχία για τις επιπτώσεις στην οικονομία αν χτυπηθούν ιρανικές εγκαταστάσεις πετρελαίου
Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την ανησυχία τους και για τις επιπτώσεις μίας ανάφλεξης, ειδικά αν χτυπηθούν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, στις τιμές του πετρελαίου και κατ’ επέκταση στην οικονομία. «Προς το παρόν δεν είμαστε εκεί», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, όμως, σχέδια επί χάρτου γίνονται και για την αντιμετώπιση των συνεπειών από ένα τέτοιο ενδεχόμενο ειδικά για τους πιο ευάλωτους και τις τιμές στα καύσιμα και την ενέργεια.