Μετά τον Γερμανό καγκελάριο, στην Ελλάδα θα βρεθεί και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, με τη σημασία των δύο αυτών επισκέψεων να αναδεικνύεται από την Deutche Welle.
Όπως αναφέρει η ελληνική έκδοση του γερμανικού Μέσου, η επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Παρασκευή για ένα «βαλκανικό δείπνο» μετά από πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ανέδειξε τη σημασία των στενών ελληνογερμανικών σχέσεων για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Και μπορεί η πολυαναμενόμενη επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, των Πράσινων, να ακυρώθηκε εξαιτίας της ασθένειάς της με κορωνοϊό, όμως η «παρέλαση» κορυφαίων Γερμανών πολιτικών στην Ελλάδα δεν σταματά.
Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη 14 Ιουνίου θα βρεθεί στην Αθήνα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Κρίστιαν Λίντνερ, των Φιλελεύθερων, για συνομιλίες τόσο με τον ομόλογό του, Χρήστο Σταϊκούρα, όσο και με τον κ. Μητσοτάκη. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της νέας γερμανικής κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων, μετά δηλαδή τη 16ετία Μέρκελ.
Ενόψει του ταξιδιού του κ. Λίντνερ στην Αθήνα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απάντησε σε σχετικό ερώτημα της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle ως εξής:
«Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Λίντνερ θα συναντήσει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και τον Έλληνα πρωθυπουργό. Στόχος της επίσκεψης είναι να δοθεί ένα μήνυμα για τη συνεργασία Γερμανίας και Ελλάδας στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής. Ο υπουργός Οικονομικών Λίντνερ είναι έτσι ο πρώτος ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών που ταξιδεύει στην Ελλάδα μετά το 2013. Το περιεχόμενο των συνομιλιών θα αφορά τρέχοντα ζητήματα καθώς και τη μεταρρυθμιστική διαδικασία στην Ελλάδα. Θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου».
Επίσκεψη στην Ελλάδα: Από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον Κρίστιαν Λίντνερ
Σημειώνεται ότι η τελευταία επίσκεψη Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην Ελλάδα ήταν του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2013, όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας και πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς.
Την ατζέντα τότε μονοπωλούσε η ευρωκρίση και το ελληνικό ζήτημα, με τον τότε Γερμανό ΥΠΟΙΚ να πρεσβεύει το δόγμα της σκληρής λιτότητας, απορρίπτοντας ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Ο Κρίστιαν Λίντντερ, όπως και η πλειοψηφία των Γερμανών Φιλελευθέρων, τηρούσαν τότε μια αυστηρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα, ενίοτε σκληρότερη και από τη γραμμή Σόιμπλε, διαφωνώντας επίσης με τη χαλάρωση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας.
Τα δεδομένα όμως έκτοτε έχουν αλλάξει σημαντικά. Η Ευρώπη έχει αφήσει πίσω της την κρίση του κοινού νομίσματος. Η μακρά περίοδος Μέρκελ ανήκει στο παρελθόν και η Ελλάδα είναι σταθερό μέλος της ευρωζώνης.
Ο Κρίστιαν Λίντνερ, σε συνέντευξή του στα τέλη του 2021, είχε μάλιστα επαινέσει την Ελλάδα, αποκαλώντας την «πρότυπο» και για τη Γερμανία ως προς τον μεταρρυθμιστικό της ζήλο.
Με το βλέμμα στραμμένο (και) στο Eurogroup
Η επίσκεψη Λίντνερ στην ελληνική πρωτεύουσα, στη σκιά πλέον του πολέμου στην Ουκρανία, των ανησυχητικών πληθωριστικών τάσεων ανά την Ευρώπη και της επαπειλούμενης ενεργειακής κρίσης, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Δεν πρέπει να θεωρείται, τέλος, τυχαία η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας, δεδομένου ότι στο κρίσιμο Eurogroup της 16ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο ψηλά στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται η συζήτηση σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, βάσει της 14ης αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία. Η πολιτική απόφαση επ' αυτού αναμένεται στα τέλη Αυγούστου.