Με χαμηλές προσδοκίες και το βλέμμα στη Σύνοδο του Μαρτίου ο 62ος γύρος των διερευνητικών Ελλάδας-Τουρκίας - iefimerida.gr

Με χαμηλές προσδοκίες και το βλέμμα στη Σύνοδο του Μαρτίου ο 62ος γύρος των διερευνητικών Ελλάδας-Τουρκίας

Ο πρώτος γύρος διερευνητικών έγινε στην Κωνσταντινούπολη
Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών έγινε στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου

Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας διεξάγεται, σήμερα, ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Της ελληνικής αντιπροσωπείας θα ηγείται, όπως και στον προηγούμενο γύρο, ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης ενώ της τουρκικής ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ.

Άλλωστε, ο κ. Ονάλ θα παραμείνει στην ελληνική πρωτεύουσα προκειμένου την Τετάρτη να έχει πολιτικές διαβουλεύσεις με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλή Δεμίρη, όπου αναμένεται να συζητηθούν διμερή θέματα αλλά και το Κυπριακό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Αθήνα από την πρώτη μέρα ανακοίνωσης της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών υπογραμμίζει τον διερευνητικό τους χαρακτήρα επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μη δεσμευτικές διαβουλεύσεις με μοναδικό στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες.  Από την άλλη η Τουρκία επιδιώκει να δώσει πολιτικό χαρακτήρα στις διερευνητικές αναβαθμίζοντας το περιεχόμενο τους. Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες, στον 62ο γύρο των διερευνητικών δεν αναμένεται να συμμετάσχει ο εξ απορρήτων του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν η παρουσία του οποίου στον προηγούμενο γύρο θεωρήθηκε ως μήνυμα αναβάθμισης από την τουρκική πλευρά. 

Το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου

Λιγότερο από δέκα μέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (25-26 Μαρτίου) όπου θα συζητηθεί το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων, η Άγκυρα επιχειρεί από τη μία να παρουσιάσει την Ελλάδα ως μια χώρα που προκαλεί και παραβιάζει διεθνείς συνθήκες και από την άλλη να στείλει μηνύματα συνεργασίας σε ζητήματα όπως το προσφυγικό, η Σύρια και η Λιβύη. 

Την εβδομάδα που πέρασε η Τουρκία εξέφρασε την έντονη ενόχληση της για την παρέμβαση Δένδια στο Καιρό, προκειμένου να αλλάξει ο χάρτης με τα αδειοδοτημένα αιγυπτιακά τεμάχια, που αναγνώριζε εμμέσως τις θέσεις της Άγκυρας για το Καστελόριζο. Παράλληλα, καταγράφηκαν αντιδράσεις από τον Χουλουσί Ακάρ για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας ενώ η εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας, Πινάρ Καρά, έθεσε ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Χθες, μάλιστα, εξέδωσε και διπλωματική νότα προς την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία ζητά να της ζητηθεί η άδεια για «δραστηριότητες στην «υφαλοκρηπίδα της» στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα, πάντως, φαίνεται ότι οι συζητήσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία για μια νέα συμφωνία για το προσφυγικό συνεχίζονται, με το Βερολίνο να έχει αναλάβει εκ νέου πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές. Κληθείς, τη Δευτέρα, να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt που έκανε λόγο για διαπραγμάτευση του Βερολίνου με την Άγκυρα ερήμην της Αθήνας, ο κ. Ζάιμπερτ ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ