Απάντηση στις δηλώσεις του Χαράλαμπου Αθανασίου, αναφορικά με τη νομιμότητα ή μη, παρακολούθησης βουλευτών, έδωσε μέσω Twitter, οι μουσουλμάνοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Ιλχάν Αχμέτ και Μπουρχάν Μπαράν.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, σε ερώτηση δημοσιογράφου για αν είναι νόμιμο να παρακολουθούνται βουλευτές, χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τους μουσουλμάνους βουλευτές.
Αντιδρώντας ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Ιλχάν Αχμέτ, τόνισε σε ανάρτησή του: «Καταδικάζω απερίφραστα την δημόσια τοποθέτηση-δήλωση του αντιπροέδρου της Βουλής, Χαράλαμπου Αθανασίου που αναβιώνει την θεωρία του εσωτερικού εχθρού στο πρόσωπο ετερόδοξων και δη μουσουλμάνων βουλευτών. Η δήλωση αυτή, πέρα από το πνεύμα μισαλλοδοξίας που κομίζει στα δημόσια ήθη, καθιστά τον βουλευτή της Μειονότητας ύποπτο τέλεσης πράξεων εθνικής μειοδοσίας και για τον λόγο αυτό άξιο παρακολούθησης. Το πολιτικό σύστημα της Χώρας μας και η Βουλή οφείλει να προασπίζει τις συνταγματικές ελευθερίες των πολιτών και να μην διαχωρίζει τους ίδιους τους βουλευτές ανάλογα με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Μετά την υπόθεση του προέδρου του Κινήματος μας Νίκου Ανδρουλάκη, βρισκόμαστε προ ενός νέου θεσμικού ολισθήματος» καταλήγει στην ανάρτησή του ο κ. Ιλχάν Αχμέτ.
«Η δήλωση - υπαινιγμός του Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτή της Ν.Δ, κ. Αθανασίου με την οποία αναφέρθηκε στους μουσουλμάνους βουλευτές ως εν δυνάμει υπόπτους για εθνική προδοσία και ως εκ τούτου θα ήταν «θεμιτό» να παρακολουθούνται, καλλιεργεί πνεύμα δογματισμού και μισαλλοδοξίας. Ο στιγματισμός λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων μέσα σε μια ευνομούμενη και συνταγματικά κατοχυρωμένη Δημοκρατία, είναι απερίφραστα καταδικαστέος και συλλήβδην κατακριτέος, όπως το επιτάσσει η ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος» δήλωσε εξάλλου ο Μπουρχάν Μπαράν, βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Ανακοίνωση για την επίμαχη δήλωση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης εξέδωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με την Κουμουνδούρου να ζητά την διαγραφή του κ. Αθανασίου, ενώ από τη Χαριλάου Τρικούπη ζητούν τη παραπομπή του, με παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, στα αρμόδια όργανα του κοινοβουλίου.