«Η Ελλάδα ήταν πάντοτε προσηλωμένη στους κανόνες και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας
Είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές μίας πολυμερούς, συνεργατικής προσέγγισης στις περίπλοκες προκλήσεις του σήμερα. Η Ελλάδα και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διατηρούν άριστες σχέσεις σε διμερές και πολυμερές επίπεδο με όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης, τις χώρες της περιφέρειάς μας αλλά και πέραν αυτής». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στην ομιλία του στο 7ο συνέδριο των διοικητών των Ευρωπαϊκών Χερσαίων Δυνάμεων, που διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Το συνέδριο διοργανώνεται από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) από χθες, Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, έως και σήμερα, Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, με κεντρικό θέμα «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαϊκοί Στρατοί-Δυνατότητες συνεργατικής ασφάλειας για την αντιμετώπισή τους».
«Πιστεύω ακράδαντα», σημείωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «ότι χρειαζόμαστε τη συνεργασία, τις συνέργειες, αλλά και την επίδειξη αλληλεγγύης τώρα περισσότερο από ποτέ. Υπάρχουν προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, οι πανδημίες, η μαζική μετανάστευση και άλλα, που καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της».
Αναφερόμενος στις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε ότι είναι «πιο προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις του σήμερα από ό,τι ήταν κατά το παρελθόν και εκτός από τη βασική μας αποστολή, η οποία είναι η ίδια στις περισσότερες χώρες, κάνουμε και άλλα πολύ περισσότερα».
Χαρακτηριστικά, είπε ότι «παρέχουμε βοήθεια σε φυσικές ή άλλες καταστροφές, προσφέρουμε υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης όπως και σε αεροδιακομιδές και εκκενώσεις ασθενών και τραυματιών, δρούμε υποστηρικτικά ως προς την επιβολή του νόμου, και οργανώνουμε και λειτουργούμε ακόμη και εμβολιαστικά κέντρα».
«Έχουμε δομή, οργάνωση και τυποποίηση και σκεφτόμαστε και αντιδρούμε ταχύτατα και είμαστε σε θέση να αναπτυχθούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Για όλους αυτούς τους λόγους έχουμε αυξημένο κύρος και ισχυρή προστιθέμενη αξία», υπογράμμισε.
«Και βεβαίως», πρόσθεσε, «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουμε έτσι και στο μέλλον. Και ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό για άλλη μια φορά είναι η συνεργασία».
«Η στενή συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεών μας και ειδικά των χερσαίων δυνάμεων πρέπει να καταστεί αντικειμενικός μας σκοπός, είτε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών είτε σε οποιοδήποτε άλλο πλαίσιο», συνέχισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Για τη σημασία των ασκήσεων και της συνεκπαίδευσης, ο κ. Φλώρος τόνισε ότι ενισχύουν τη διαλειτουργικότητα και την αμοιβαία κατανόηση, ενώ χαρακτήρισε «εξίσου σημαντική την ανταλλαγή διδαγμάτων και τη συνεκμετάλλευση των βέλτιστων στρατηγικών για την αντιμετώπιση κοινών απειλών και προκλήσεων».