Σε όλα τα σημεία στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Άδωνι Γεωργιάδη για κατάρρευση του ΕΣΥ» απάντησε ο υπουργός Υγείας.
Ο κ. Γεωργιάδης, τοποθετήθηκε σε κάθε σημείο της επίκαιρης ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με τα κύρια σημεία να είναι τα εξής:
Για την κάλυψη 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστων την περίοδο των Μνημονίων: «Υποστηρίζετε ότι “τον Ιανουάριο του ’15 η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε ένα ΕΣΥ κατεστραμμένο μετά από 5 χρόνια δημοσιονομικής λιτότητας νεοφιλελεύθερων πολιτικών και αδίκων και πλήρως αναποτελεσματικών οριζόντιων περικοπών στον δημόσιο τομέα. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε περίπου 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους ανθρώπους στους οποίους διασφάλισε απρόσκοπτη και δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δομές του ΕΣΥ αλλά και την φαρμακευτική περίθαλψη, διέγραψε δε χρέη αυτών περίπου 28 εκατομμύρια”. Ψευδές. Το μόνο αληθές σε όλο αυτό που λέτε είναι η διαγραφή των 28 εκατομμυρίων. Όλη η κάλυψη των 2,5 εκατομμυρίων ανασφαλίστων συμπολιτών μας έγινε από εμένα προσωπικά σε πλήρη αντίθεση τότε με την τρόικα, η οποία δεν ήθελε να γίνει και για να καταφέρω να την πείσω, χρησιμοποίησα ως σύμβουλο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».
Για το «ΦΕΚ Πολάκη» που αύξησε το clawback στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κατά 110.000.000: «Πράγματι το clawback και το rebate στα εργαστηριακά όπως και στα φάρμακα ήταν δικός μου νόμος του 2013-2014. Ήσασταν πέντε χρόνια κυβέρνηση, τον καταργήσατε; Όχι. Αντιθέτως, ξέρετε ποιο είναι το επίσημο αίτημα του κλάδου των εργαστηριακών κάθε χρόνο προς το υπουργείο Υγείας; Η κατάργηση του «ΦΕΚ Πολάκη». Έτσι το λένε. Είναι μια απόφαση που έλαβε το 2018 ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης που προσέθεσε εξετάσεις ετήσιας αξίας 110.000.000 ευρώ προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα μέσω ΕΟΠΥΥ, χωρίς να προσθέσει ούτε 1 ευρώ στον προϋπολογισμό. Δηλαδή, από ένα καλάθι εξετάσεων που πλήρωνε μέχρι τότε ο ΕΟΠΥΥ, πήγε ο κύριος Πολάκης μόνος του και είπε, βάζω άλλα 110.000.000 κόστος. Ως αποτέλεσμα η κίνηση του αυτή, αύξησε αυτόματα το clawback κατά 110.000.000 τον χρόνο. Αυτά τα 110.000.000 τον χρόνο μας κυνηγάνε μέχρι σήμερα. Από τη μία τους βάλατε 110.000.000 τον χρόνο χαράτσι, τους καταστρέψατε την άρση του clawback και από την άλλη, έρχεστε εδώ και χύνετε κροκοδείλια δάκρυα».
Για τον προϋπολογισμό της υγείας:«Από 4,1 δις που δίνατε εσείς που δεν υποχρηματοδοτούσατε το ΕΣΥ και που το ΕΣΥ λειτουργούσε μια χαρά και δεν κατέρρεε, τώρα επί δικής μου θητείας με 6,3 δις, δηλαδή με πάνω από΄50% αύξηση στον προϋπολογισμό, το ΕΣΥ καταρρέει. Για το 2025: 7.177 εκατομμύρια, δηλαδή, 7,1 δις. Δηλαδή από το ΣΥΡΙΖΑ, η συνολική αύξηση της δαπάνης είναι συν 74,4%.Το ΕΣΥ υποχρηματοδοτείται λένε επί Μητσοτάκη. Και ξοδεύει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη για το ΕΣΥ, 74,4% περισσότερα χρήματα απ’ ότι ξόδευε η Πρώτη Φορά Αριστερά που δήθεν ενδιαφερόταν για το ΕΣΥ».
Για τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων:«Το 2019: 1.445.000.000. Το 2024: 2.845.000.000, σχεδόν διπλάσια. Για το 2025: 3.191.000.000, πάνω από διπλάσια. Πάρτε τον πίνακα. Αν ένας λογικός άνθρωπος στον πλανήτη μου αποδείξει πως γίνεται με πάνω από τα διπλάσια χρήματα ένα σύστημα να υποχρηματοδοτείται και με κάτω από τα μισά το σύστημα να πηγαίνει μια χαρά και να μην χρειάζεται παραπάνω λεφτά, θα του δώσω βραβείο. Διότι πραγματικά και τα ψέματα έχουν κάποια όρια. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν θέλει να ιδιωτικοποιήσει, να κλείσει, να καταστρέψει ή οτιδήποτε άλλο το ΕΣΥ, αλλά διανύουμε την περίοδο της μεγαλύτερης χρηματοδότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας από το 1974».
Για τη δυσκολία εύρεσης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού: «Πρώτα απ’ όλα, δυσκολία εύρεσης προσωπικού στα δημόσια συστήματα υγείας δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα. Αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα των συστημάτων υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κενά υπήρχαν πάντα στο ΕΣΥ, υπάρχουν και σήμερα και θα υπάρχουν. Το ερώτημα είναι μειώνονται τα κενά; Μειώνονται. Ποια είναι η βασική μου διαφωνία με τους συνδικαλιστές; Οι συνδικαλιστές, η ΟΕΝΓΕ κατά βάση, κάνουν ένα τρικ. Όταν λένε μειώνεται το προσωπικό του ΕΣΥ αναφέρονται πάντα στο μόνιμο προσωπικό. Μόνο στο μόνιμο προσωπικό».
Για τους αναισθησιολόγους:«Θεσπίσαμε μία σειρά κινήτρων, σήμερα πια η κατάσταση είναι πολύ-πολύ καλύτερη από ότι ήταν πριν από ένα χρόνο, έχουμε καλύψει πάνω από το 50% των κενών θέσεων που είχαμε τον Ιανουάριο του 2024. Παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, που εκεί δεν πηγαίνουν οι αναισθησιολόγοι. Και αυτό διότι πρώτον, στη Θεσσαλονίκη υπάρχει γενικότερο έλλειμμα στην πόλη και οι αμοιβές που δίνει ο ιδιωτικός τομέας είναι πάρα πολύ μεγάλες και μπορεί να φτάνουν και τα 15.000 ευρώ το μήνα για έναν αναισθησιολόγο. Και δεύτερον, το Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης έχει τόσο πολλή δουλειά και τόσο μεγάλη ένταση εργασίας που γενικά κάποιοι δεν το προτιμούν. Είμαι έτοιμος αφού τελειώσουμε και το σημερινό νομοσχέδιο στην επιτροπή και την άλλη εβδομάδα στην Ολομέλεια, να νομοθετήσω ειδικά για το Ιπποκράτειο, να κάνω ειδικά κίνητρα μόνο για ένα νοσοκομείο, γιατί πραγματικά εκεί τα μέχρι σήμερα μέτρα δεν έχουν αποδώσει στο βαθμό που θα θέλαμε».
Για τους παθολόγους: «Στους παθολόγους, το πρόβλημα παραμένει εξαιρετικά οξυμένο. Όπως ξέρετε, ψηφίσαμε το νομοσχέδιο του προσωπικού γιατρού και βάλαμε το μεγαλύτερο χρηματικό μπόνους που έχει μπει ποτέ στην Ελλάδα για να προσελκύσουμε ανθρώπους στην ειδικότητα της παθολογίας. Δεν λέω ότι αυτό θα λύσει το πρόβλημα αύριο. Θέλει κάποια χρόνια για να γίνει κάποιος παθολόγος. Αλλά πάντως ξεκινήσαμε την προσπάθεια παραγωγής περισσότερων παθολόγων και εκεί πραγματικά πονάμε».
Για την κάλυψη των κενών θέσεων σε άγονες περιοχές: «Προκηρύξαμε όλες μαζί τις άγονες θέσεις. Ήταν στο σύνολο 293. Τελικά τι έγινε; Από τις 293 θέσεις που ήταν άγονες επί σειρά τεσσάρων- πέντε ετών, καλύψαμε τις 201. Μας έμειναν 92 θέσεις. Μας έμεινε π.χ. η Κως, που δεν πήγε κανένας παθολόγος και η Δράμα, που δεν πήγε κανένας παθολόγος. Τι θα κάνουμε; Σήμερα στη Βουλή, στη συζήτηση στην επιτροπή, έχουμε βάλει το άρθρο 6, όπου θα θέσουμε και τα θεσμικά κίνητρα. Θα τους δίνουμε παραπάνω άδειες, λιγότερα χρόνια αναμονής και άλλα πολλά. Μόλις ψηφιστεί το άρθρο 6, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, θα επαναπροκηρύξουμε τις 92 θέσεις, όπου πια θα περιλαμβάνουν και τα οικονομικά και τα θεσμικά κίνητρα. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι ένα μεγάλο ποσοστό θα καλυφθεί».
Για τις καινοτόμες θεραπείες: «Όταν έγινα Υπουργός Υγείας,το 2013-2014, υπήρχε μνημονιακός νόμος που απαγόρευε να βάλουμε καινοτόμες θεραπείες στη λίστα για να μην ανέβει η δαπάνη. Ως Υπουργός Υγείας θεώρησα ότι αυτό ήταν απαράδεκτο και είπα ότι δεν μπορώ να στερώ από τους Έλληνες ασθενείς τις καινοτόμες θεραπείες που έχουν οι άλλοι Ευρωπαίοι ασθενείς. Ψήφισα νόμο και έβαλα 450 καινοτόμα φάρμακα που ήταν σε αίτηση τότε επί τρία - τέσσερα χρόνια και μπήκαν στη λίστα. Ξέρετε τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ; Γι΄ αυτό με κατηγόρησε για το σκάνδαλο Novartis και ήθελε να με κλείσει φυλακή. Αυτή ήταν η βασική κατηγορία του κ. Πολάκη, ότι έβαλα καινοτόμα φάρμακα στη λίστα. Επειδή, μπορεί να τον έχετε αρχηγό σε καμιά δεκαριά μέρες, δεν κάνετε καμία σύσκεψη να συνεννοηθείτε αν θέλετε να βάλουμε καινοτόμα φάρμακα ή όχι, ή αν όποιος Υπουργός βάζει καινοτόμα φάρμακα πρέπει να πηγαίνει κατηγορούμενος για διαφθορά;».
Για το self test ανίχνευσης καρκίνου του παχέος εντέρου: «Διακινείται η συκοφαντία ότι η Κυβέρνηση μέσω των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης πληρώνει υπερβολικά πολλά λεφτά στο self-test της ανίχνευσης του καρκίνου του παχέος εντέρου, άρα εδώ υπάρχει υποψία ρεμούλας, μίζας, διαφθοράς. Αυτό πέρασε από τον Πολάκη στους Ράδιο Αρβύλα. Το Υπουργείο Υγείας έχει αγοράσει έστω και ένα τεστ από οποιαδήποτε εταιρεία για να κατηγορηθεί ότι το πληρώνει ακριβά ή φτηνά; Εμείς για να μην μπλέξουμε ακριβώς σε αυτές τις άθλιες κατηγορίες που ξέρουμε ότι θα ακούγαμε, τι κάναμε; Είπαμε, αποζημιώνουμε με 7 ευρώ τα τεστ, στις προδιαγραφές που έδωσε η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων από οποιαδήποτε εταιρεία σε οποιοδήποτε φαρμακείο. Έχει τη δυνατότητα ο φαρμακοποιός να κάνει συμφωνία να το πάρει φτηνότερα; Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι έχει. Πιστεύω ότι το τεστ μπορούν να το παίρνουν γύρω στα 5 ευρώ».
Για το 5ευρω και τη δήθεν κατάργησή του απο τον ΣΥΡΙΖΑ: «Το 5ευρω, δηλαδή το εισιτήριο εισόδου στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας, θεσπίστηκε για πρώτη φορά ως 1000 δραχμές από την αείμνηστη Μαριέττα Γιαννάκου, τη δεκαετία του ’90. Έγινε 5 ευρώ, από την Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, γιατί οι 1.000 δραχμές αντιστοιχούσαν σε περίπου 3 ευρώ. Και έτσι το παρέλαβα εγώ από τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο ως 5 ευρώ. Εγώ δεν θέσπισα κανένα 5ευρω. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος μύθος από αυτό».
Για τα fake news της αντιπολίτευσης για το ΕΣΥ: «Πρώτον, τους ανασφάλιστους τους κάλυψε η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με Υπουργό Υγείας τον Άδωνι Γεωργιάδη και στη συνέχεια με Υπουργό Υγείας τον Μάκη Βορίδη. Δεύτερον, το 5ευρω το έβαλε η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου με Υπουργό Υγείας τον Ανδρέα Λοβέρδο και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν το κατήργησε αλλά το αντικατέστησε με ένα πολύ βαρύτερο χαράτσι που δυστυχώς ισχύει μέχρι σήμερα.Τρίτον, το ΕΣΥ όχι μόνο δεν υποχρηματοδοτείται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά παίρνει τα περισσότερα χρήματα που έχει πάρει ποτέ. Τέταρτον, το προσωπικό όπως συμφωνήσαμε και ιδιαίτερα το ιατρικό προσωπικό, είναι πάρα πολύ περισσότερο. Πέμπτον, στους νοσηλευτές έχουμε πρόβλημα για αυτό και τρέχουμε παράλληλα τρεις ταυτόχρονες προσκλήσεις. Έκτον, στις άγονες περιοχές έχουμε μια πολύ μεγάλη πρόοδο την οποία δεν αναγνωρίσατε. Έβδομον, το clawback πέφτει πρωτοφανώς με μεγάλη ταχύτητα, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια. Και τέλος, σας εύχομαι καλή επιτυχία με Πολάκη αρχηγό από καρδιάς».