Ιδιωτικό είναι το πανεπιστήμιο Koç University το οποίο ανακήρυξε πρόσφατα τον Αλέξη Τσίπρα επίτιμο διδάκτορα και αυτό έρχεται σε πλήρη αντίφαση με την αρνητική στάση του πρώην πρωθυπουργού απέναντι στην ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και στην πρόσφατη άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά-μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ το οποίο έφερε πρόσφατα η κυβέρνηση στη Βουλή.
Μάλιστα όταν τον περασμένο Μάρτιο ξεκινούσε η τριήμερη συζήτηση του Νομοσχεδίου για την ίδρυση και λειτουργία Μη-κρατικών, μη-κερδοσκοπικών Ιδιωτικών ΑΕΙ στην Ελλάδα, από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατούσε στις θύελλες αντιδράσεων που είχαν ξεσηκωθεί, με διαδηλώσεις και καταλήψεις Πανεπιστημίων και σφοδρές αντιπαραθέσεις εντός και εκτός Βουλής.
Το Koç University βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και ιδρύθηκε το 1993 από τον επιχειρηματία και κατασκευαστή αυτοκινήτων Vehbi Koç. Διακρίνεται για το υψηλό status σπουδών στην οικονομία, ιατρική, κοινωνικές επιστήμες, Sciences and Engineering, Διοίκηση Επιχειρήσεων κλπ.
Και το 2016 διάκριση Τσίπρα από ιδιωτικό πανεπιστήμιο
Αλλά και το 2016, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας Πολιτικής Οικονομίας από το ιδιωτικό οικονομικό πανεπιστήμιο «İzmir Ekonomi Üniversitesi» και είχε εκφωνήσει ομιλία σε ειδική τελετή.
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης δηλώνει στην ταυτότητά του ότι είναι «Ιδιωτικό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» που συστάθηκε το 2001 από το Οικονομικό Επιμελητήριο Σμύρνης και ελέγχεται από πολυμελές «Διοικητικό Συμβούλιο» ή «Συμβούλιο Θεματοφυλάκων» (Board of Trustees).
Δηλαδή το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης έχει τα ίδια χαρακτηριστικά Μη-Κρατικού, μη-κερδοσκοπικού Ιδιωτικού Πανεπιστημίου όπως αυτά που υπερψήφισε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για την Ελλάδα και καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ (και το ΠΑΣΟΚ).
Το 2016 μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημοσίευσε ένα σαφώς ειρωνικό «τιτίβισμα» που χαρακτηρίστηκε «φαρμακερό» στο προσωπικό του twitter ασκώντας κριτική στον «πολέμιο» των Ιδιωτικών Κολλεγίων κ. Τσίπρα που δέχτηκε τιμητικό διδακτορικό από το Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Σμύρνης: «Ο Αλ. Τσίπρας δεν θα γινόταν ποτέ διδάκτορας στην Ελλάδα γιατί δεν συμφωνεί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», έγραψε.
Ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε φωτογραφηθεί φορώντας κοστούμι χωρίς γραβάτα και χωρίς τήβεννο να κρατά χαμογελαστός τον σχετικό πάπυρο του τίτλου που του απένειμε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης, πλαισιωμένος από τρία μέλη της Διοίκησης του Πανεπιστημίου που φορούσαν τις προβλεπόμενες τηβέννους. Πρωτοτυπώντας για μια ακόμη φορά ο κ Τσίπρας δεν την φόρεσε παραβλέποντας ένα από τα τρία στοιχεία του τελετουργικού αποδοχής του τιμητικού τίτλου του Διδάκτορα. Διεθνώς το Ακαδημαϊκό τελετουργικό απονομής του «τιμητικού τίτλου διδάκτορα» περιλαμβάνει την ανάγνωση της αιτιολογίας της απόφασης απονομής του τίτλου από το αρμόδιο τμήμα του Πανεπιστημίου, την επίδοση τηβέννου και ειδικού παπύρου στο τιμώμενο πρόσωπο το οποίο, κατά κανόνα, κάνει μια δημόσια ομιλία στα μέλη του ακροατηρίου που το τιμούν με την παρουσία τους.
Ας σημειωθεί ότι στην φετινή ανακήρυξή του ως επίτιμος διδάκτορας από το Koç University ενδύθηκε την προβλεπόμενη τήβεννο κατά την ειδική εκδήλωση και ομιλία του στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.