Την έντονη αντίδραση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου προκάλεσε ανάρτηση του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, που σχολίασε το πρόγραμμα της ΝΔ με την φράση «Arbeit macht frei» («η εργασία απελευθερώνει»), την φράση με την οποία υποδέχονταν οι ναζί τους Εβραίους στο Αουσβιτς.
«Η χρήση αυτής της επιγραφής στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης και του δημοσιογραφικού σχολιασμού είναι απαράδεκτη, σημειώνει το ΚΙΣ, γιατί υποβαθμίζει, υποτιμά και ευτελίζει ένα σύμβολο της φρίκης και της ναζιστικής βαρβαρότητας.»
Την υπόθεση σχολίασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οικογένεια του οποίου κάνει ειδική αναφορά το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, αφού η Ευαγγελία Γεωργιάδου, μέλος της οικογένειας Μητσοτάκη, έχει τιμηθεί με τον τίτλο του «Δικαίου των Εθνών» από το Ίδρυμα «Γιαντ Βασέμ» για τη διάσωση της Ιβέτ Εύας Βεντούρα, εκ των λιγοστών Εβραίων των Χανίων που διασώθηκαν από τη ναζιστική λαίλαπα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι περίμενε από τον κ.Μητσοτάκη το αυτονόητο, να καταδικάσει την ανάρτηση του «επίσημου φερέφωνου της κυβέρνησης». Ομως δεν το έπραξε. Και προσθέτει στην ανάρτησή του στο facebook: Επιφυλάσσομαι για τα περαιτέρω που με αφορούν.
Η αντίδραση στο Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου στην ανάρτηση Βαξεβάνη
Ολα ξεκίνησαν με την ανάρτηση του Κώστα Βαξεβάνη, την οποία αργότερα, χαρακτήρισε και ο ίδιος λάθος, συνοδεύοντας την μισή συγνώμη... με μια επίθεση εναντίον του Αδωνι Γεωργιάδη. Η ανάρτηση συνέδεε το πρόγραμμα της ΝΔ με την εξόντωση των Εβραίων από τους Ναζί με την γνωστή φράση «Η εργασία απελευθερώνει». Η αντίδραση του ΚΙΣ ήταν πολύ έντονη:
«Προ ολίγων μόλις ημερών, διαβήκαμε μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής κ. Νίκο Βούτση και χιλιάδες προσκυνητές, την πύλη του Άουσβιτς, τιμώντας την μνήμη των 6.000.000 Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, μεταξύ των οποίων και 65.000 Ελλήνων Εβραίων. Με δέος και θλίψη.
Η επιγραφή «Arbeit macht frei», δηλαδή «η εργασία δημιουργεί ελευθερία», υποδεχόταν τους Εβραίους στην πύλη του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Άουσβιτς προκειμένου να οδηγηθούν λίγο αργότερα στο φρικτό θάνατο των κρεματορίων, και υπάρχει ακόμη εκεί…
Η χρήση αυτής της επιγραφής στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης και του δημοσιογραφικού σχολιασμού, είναι απαράδεκτη γιατί υποβαθμίζει, υποτιμά και ευτελίζει ένα σύμβολο της φρίκης και της ναζιστικής βαρβαρότητας. Εκεί όπου χανόταν κάθε ίχνος ανθρωπιάς, εκεί όπου κυριαρχούσε η απανθρωπιά, ο βασανιστικός θάνατος. Εκεί όπου εκατομμύρια άνθρωποι θανατώθηκαν επειδή ήταν Εβραίοι ή «διαφορετικοί».
Και επειδή η υπόμνηση με τη χρήση της επιγραφής αναφερόταν στον Αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος αισθάνεται το ηθικό χρέος να υπογραμμίσει ότι η Ευαγγελία Γεωργιάδου, μέλος της οικογένειας Μητσοτάκη, έχει τιμηθεί με τον τίτλο του «Δικαίου των Εθνών» από το Ίδρυμα «Γιαντ Βασέμ» για τη διάσωση της Ιβέτ Εύας Βεντούρα, εκ των λιγοστών Εβραίων των Χανίων που διασώθηκαν από τη ναζιστική λαίλαπα, και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 330 Έλληνες «Δικαίους των Εθνών», που διέσωσαν Εβραίους συμπολίτες τους.»
Η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Την υπόθεση σχολίασε και ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνοντας οτι περίμενε απο τον κ. Τσίπρα το αυτονόητο. Να καταδικάσει την ανάρτηση του επίσημου φερέφωνου της Κυβέρνησης, αλλά δεν το έπραξε.
«Είδα από το πρωί την ανάρτηση του επίσημου φερέφωνου της κυβέρνησης που ταύτισε το πρόγραμμα της ΝΔ με την φράση “Arbeit macht frei” (Η εργασία απελευθερώνει) με την οποία υποδέχονταν οι Ναζιστές τους Εβραίους στο Άουσβιτς. Απέφυγα σκόπιμα να την σχολιάσω αναμένοντας από τον κ. Τσίπρα το αυτονόητο: Να την καταδικάσει. Δεν το έπραξε. Αναρτώ το σχόλιο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου για την ανάρτηση του κ. Βαξεβάνη. Και επιφυλάσσομαι για τα περαιτέρω που με αφορούν.»