Aντιδράσεις έχουν προκληθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από την απόφαση του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, να προτείνει τη Ράνια Σβίγκου για τη θέση του γραμματέα του κόμματος, στη θέση του Δημήτρη Τζανακόπουλου.
Μάλιστα οι αντίθετες φωνές που ακούστηκαν, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής, προκάλεσαν την… αντεπίθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που απάντησε με έντονο ύφος στους διαφωνούντες.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ένας από αυτούς που εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για τη συγκεκριμένη επιλογή είναι και ο Παύλος Πολάκης, o oποίος επέκρινε την επιλογή Τσίπρα και φέρεται να υπενθύμισε ότι η Ράνια Σβίγκου ήταν ένα στέλεχος που στάθηκε απέναντι στη διεύρυνση του κόμματος και στην εισήγηση για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την κομματική βάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε έντονο ύφος στον Παύλο Πολάκη, υποστηρίζοντας ότι δεν εκφράζει εκείνος, ούτε και κανένας άλλος το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το κόμμα συνολικά.
Χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε στον Παύλο Πολάκη: «Δεν εκπροσωπείς εσύ τα 172.000 μέλη του κόμματος, ο εκφραστής των απόψεών μου είμαι εγώ».
Οι ενστάσεις όμως στην επιλογή της Ράνιας Σβίγκου ήταν πολλές, τόσο από τους λεγόμενους «προεδρικούς», όσο και από την «Ομπρέλα», μολονότι η νέα γραμματέας Ράνια Σβίγκου προέρχεται από τη συγκεκριμένη τάση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, κάποια στελέχη της “Ομπρέλας” να δηλώνουν πως δεν θα ψηφίσουν υπέρ της εκλογής γραμματέα και αναπληρωτή γραμματέα (μάλλον λευκά) και συγχρόνως να κατατίθενται άλλες τέσσερις υποψηφιότητες εκτός πρότασης για την Πολιτική Γραμματεία με πρωτοβουλία του Θ. Δρίτσα για τους Μιχάλη Σαμπατακάκη, Νίκο Φίλη, Πάνο Λάμπρου και Αννέτα Καββαδία. Ο κ. Δρίτσας υποστήριξε ότι η πρόταση του προέδρου δεν είναι αρκετά «συνθετική». «Όταν κάποιος είναι στη μειοψηφία δε μπορεί να αναλαμβάνει ευθύνες υλοποίησης του σχεδίου της πλειοψηφίας», είπε χαρακτηριστικά.
Αρκετοί ερμήνευσαν τη στάση όσων αντιδρούσαν ως «ανταρσία» κατά του κ. Τσίπρα, αλλά και ο ίδιος δεν άφησε την πρόκληση αναπάντητη όταν αναγνώρισε ότι ορισμένοι στρέφονται εναντίον του.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε ξανά με σθένος την επιλογή του, τονίζοντας ότι η όποια πρόταση στηρίχθηκε σε αντικειμενικά κριτήρια και όχι ανάλογα με το ποιος ανήκει σε ποια ομάδα. Απάντησε μάλιστα στον Θ. Δρίτσα λέγοντας πως «έκανα μία πρόταση χωρίς να υπολογίζω τάσεις» και σημειώνοντας κατά τις πληροφορίες, πως «αντί να βλέπω χαρούμενα πρόσωπα βλέπω πρόσωπα μέσα στη θλίψη να επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια».
Ας σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας αιφνιδίασε τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς κανένας δεν γνώριζε ότι θα προτείνει την Ράνια Σβίγκου. Λίγο πριν ανακοινώσει το όνομά της ενημέρωσε συγκεκριμένα στελέχη μεταξύ των οποίων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς, κ.α.
Το σκεπτικό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή Σβίγκου ήταν ότι όποιος εκλεγόταν στη θέση του γραμματέα, και για όσο διαρκεί η θητεία του, δηλαδή για 4 χρόνια το λιγότερο, δεν θα μπορούσε να είναι υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές ούτε να τοποθετηθεί υπουργός, σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα θα ευνοούσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κυρία Σβίγκου ανταποκρινόταν στα παραπάνω κριτήρια, ενώ θεωρείται ένα πρόσωπο με ευρύτερες συμπάθειες, που διαπνέεται από κομματικό πατριωτισμό και εργάζεται μεθοδικά, τόσο στο εσωτερικό του, όσο και με ευρωπαϊκά κόμματα με τα οποία είναι συνδεδεμένος ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο νυν γραμματέας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, είχε πει στον κ. Τσίπρα ότι όταν θα ολοκληρωνόταν η διαδικασία θα επιθυμούσε να επιστρέψει στη Βουλή.
«Με θλίβει αυτή η αντίληψη»
Επι προσωπικού απάντησε και η Ράνια Σβίγγου, μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε και τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν για την εκλογή της στη θέση του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «την θλίβει αυτή η αντίληψη και ότι οι δημοκρατικά ληφθείσες συλλογικές αποφάσεις πρέπει να υλοποιηθούν από όλους και από όποια θέση. Είτε του απλού μέλους είτε του Γραμματέα».
Εξελέγη Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ με 228 ψήφους η Ράνια Σβίγκου
To απόγευμα της Κυριακής, η πρόταση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για γραμματέα και αναπληρωτή γραμματέα, την Ράνια Σβίγκου και τον Γιώργο Βασιλειάδη αντίστοιχα, συγκέντρωσαν ποσοστό γύρω στο 77%, στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Στις εκλογές για Γραμματέα και αναπληρωτή Γραμματέα, καθώς και για τη νέα Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ψήφισαν 299, έγκυρα ήταν τα 298 ψηφοδέλτια.
Η Ράνια Σβίγκου έλαβε 228 ψήφους. Λευκό «έριξαν» 70 ψηφοφόροι.
Η ομιλία Τσίπρα και η απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις
Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε προτείνει τη Ράνια Σβίγκου για τη θέση της γραμματέως και τον Γιώργο Βασιλειάδη για τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην πρώτη συνεδρίαση του εκλεγμένου από την κομματική βάση, συλλογικού οργάνου.
Εξηγώντας τους όρους της επιλογής του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Ο γραμματέας και ο αναπληρωτής να μην είναι βουλευτές. Να δεσμευτούν ότι δεν θα είναι υποψήφιοι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση διεκδικώντας το σταυρό. Να μείνουν στο κόμμα για να δουλέψουν αποκλειστικά για αυτό μέχρι τη λήξη της θητείας τους στο επόμενο συνέδριο, δηλαδή να μη συμμετέχουν στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα μετά τη νίκη μας στις επόμενες εκλογές».
Για τα συγκεκριμένα πρόσωπα είπε ότι «πρόκειται για δύο νέους ανθρώπους αλλά ταυτόχρονα δοκιμασμένους και μπαρουτοκαπνισμένους. Δυο ανθρώπους που γνωρίζω από παιδιά και μπορώ να εγγυηθώ προσωπικά για το ήθος τους, την εντιμότητά τους, την ανιδιοτέλεια και την προσήλωσή τους στη συλλογική μας προσπάθεια. Δυο συντρόφους που μπορούν να συμβολίσουν ως δίδυμο την ανανέωση, την ενότητα, την προοπτική για το κόμμα μας».
Ας σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας το όνομα της κυρίας Σβίγκου, είπε χαρακτηριστικά ότι τα κριτήρια του ήταν η ανανέωση, η ισότιμη εκπροσώπηση φύλου, η ανιδιοτέλεια και η προοπτική.
Ράνια Σβίγκου: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να δώσει τη μάχη για την ανατροπή – Το μήνυμα Βασιλειάδη
Στην ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή, η Ράνια Σβίγκου έκανε ειδική αναφορά στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες προκειμένου να συμμετάσχουν με συνθήκες ισότητας στον οικονομικό και κοινωνικό βίο και πρόσθεσε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η ενίσχυσή τους δεν μπορεί παρά να αποτελεί προτεραιότητα. Ακολούθως αναφέρθηκε στους νέους και στην «αβίωτη κατάσταση που αντιμετωπίζουν», από την προσπάθεια να μπουν στο πανεπιστήμιο μέχρι τις αντίξοες συνθήκες «με τον νόμο Κεραμέως» και μέχρι την αγορά εργασίας.
«Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των νέων και να ενισχύσουμε την νεολαία ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κ. Σβίγκου αναφέρθηκε στο δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Συνέδριο» και πρόσθεσε: «είναι ανάγκη η πολιτική αλλαγή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέγει την βαρβαρότητα, η επίθεση στον φοιτητή στο ΑΠΘ είναι ενδεικτική και δείχνει το πρόσωπο της δεξιάς όσο και αν προσπαθούν να το κρύψουν. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει άμεσα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να δώσει τη μάχη για την ανατροπή και την πολιτική αλλαγή… Το μήνυμα της 15ης Μαΐου έχει φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου. Το κόμμα βγήκε πιο ενωμένο και δυνατό από την εκλογή. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον διάλογο. Είμαστε ένα κόμμα 170.000 μελών, κάναμε το αναγκαίο βήμα για τη αντιστοίχιση με την κοινωνία».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ κουβαλάει μεγάλη ιστορία, και μαζί κουβαλάει το όραμα και την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο», ανέφερε ο Γιώργος Βασιλειάδης από την πλευρά του, μετά την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει την θέση του αναπληρωτή γραμματέα του κόμματος.
Στην ομιλία του ανέφερε: «Η ευθύνη είναι να ακούσεις τα σημεία των καιρών να ακούσουμε την κραυγή της νεολαίας και να τα μετουσιώσουμε σε πολιτική μέσα από την αλληλεπίδραση με την κοινωνία. Φέρουμε τις ιδέες μας και το αξιακό μας φορτίο και με αυτά συμμετέχουμε στις κοινωνικές διεργασίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ στατικός, βρισκόταν και βρίσκεται σε διαρκή κίνηση και γίνεται η έκφραση όλων των προοδευτικών πολιτών και των συνιστωσών που παραμερίζουν τις επιμέρους διαφορές, απέναντι στην νεοφιλελεύθερη πολιτική».
Αναφέρθηκε στην εκλογική διαδικασία λέγοντας: «Στις 15 Μαΐου άνοιξε μία νέα σελίδα, 172.000 άνθρωποι έκαναν ένα μεγάλο βήμα και έστειλαν μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, ότι υπάρχει άλλος δρόμος και ότι βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ τον συλλογικό διανοούμενο που θα δώσει ένταση στη φωνή τους. Αυτό οφείλουμε να δεχθούμε ότι ήταν μόνο η αρχή, ήταν το πρώτο βήμα της γιγάντωσης της δράσης μας. Ο προοδευτικός κόσμος έχει ανάγκη έναν μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ και είναι ανάγκη η εμβάθυνση της δράσης του ΣΥΡΙΖΑ στη νεολαία, στα κοινωνικά κινήματα, στον εργατικό χώρο».