Άνοιγμα στην Φώφη Γεννηματά επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης για τα εργασιακά στη Βουλή.
Το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού ίσως αποδειχθεί το πρώτο από αυτά που θα μειώσει τις αποστάσεις μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη. Δεν είναι τυχαίο που τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αφιέρωσαν μεγάλο μέρος των τοποθετήσεών τους σε αυτό κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στη Βουλή.
Η πρόταση της κ. Γεννηματά για αύξηση του κατώτατου μισθού με απόφαση των κοινωνικών εταίρων μέσω ελεύθερων διαπραγματεύσεων βρήκε ευήκοα ώτα στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άρπαξε την ευκαιρία να επιχειρήσει για πρώτη φορά από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης άνοιγμα στον χώρο του Κινήματος Αλλαγής. Ο Αλέξης Τσίπρας, στη δευτερολογία του, έκανε δεκτή την πρόταση της Φώφης Γεννηματά θέτοντας, όμως ως προϋπόθεση οι κοινωνικοί εταίροι να αποδεχθούν μίνιμουμ αύξηση 7,5+7,5% τα επόμενα δύο χρόνια. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει πρόταση νόμου για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021, δηλαδή 698 ευρώ για φέτος και 751 ευρώ για τον επόμενο χρόνο.
Απαντώντας στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, η Φώφη Γεννηματά είπε ότι «δεν χρειαζόμαστε το φλερτ κανενός, μέρα που είναι. Ο κόσμος σάς έχει πάρει χαμπάρι. Χάσατε την ευκαιρία για τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού όταν ήσασταν κυβέρνηση. Τα άλλα είναι λόγια του αέρα. Μιλούν οι πράξεις». Παράλληλα, επιτέθηκε τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση βαδίζει στις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα. «Οι δήθεν κόντρες δεν αλλάζουν την πραγματικότητα στο χώρο της εργασίας» κατέληξε.
ΣΥΡΙΖΑ: Τακτική προσέγγισης με το βλέμμα στις εκλογές
Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα εντάσσεται σε μια σειρά κινήσεων του τελευταίου διαστήματος με τις οποίος επιχειρεί αφενός να μειώσει το χάσμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ και αφετέρου να εντείνει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση σε ζητήματα όπως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και η προστασία της πρώτης κατοικίας. Άλλωστε, χθες, από την Ήπειρο, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε όλα τα προοδευτικά κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς σε μια κοινή πρωτοβουλία για κατάθεση πρότασης νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Παράλληλα, από την Κουμουνδούρου άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν τη νομοθετική πρόταση του ΚΙΝΑΛ για την επαναφορά της 13ης σύνταξης.
Στον ΣΥΡΙΖΑ εντάσσουν τις συγκεκριμένες κινήσεις σε μια ευρύτερη τακτική που «βλέπει» προς τις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έχει επανειλημμένως αναφερθεί στις δυνατότητες μετεκλογικής συνεργασίας των προοδευτικών κομμάτων προσδοκώντας στη συγκρότηση συμμαχικής κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι η τακτική αυτή δεν βρίσκει σημαντικές αντιδράσεις εντός της Κουμουνδούρου καθώς όλες οι τάσεις συμφωνούν στην αναγκαιότητα διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με το Κίνημα Αλλαγής.
Αμηχανία στο ΚΙΝΑΛ
Από την άλλη, η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να προκαλεί αμηχανία στο ΚΙΝΑΛ στο οποίο εμφανίζονται αποκλίνουσες απόψεις αναφορικά με την τακτική του κόμματος. Από τη μία ορισμένοι βουλευτές δεν συζητούν το ενδεχόμενο σύμπλευσης με την Κουμουνδούρου ενώ από την άλλη μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εξακολουθεί να λειτουργεί με τα αντιδεξιά αντανακλαστικά και να τονίζει ότι «πολιτικός εχθρός είναι η Δεξιά». Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά και οι συνεργάτες της προσπαθούν να ισορροπήσουν υπογραμμίζοντας ότι η αυτόνομη παρουσία του ΚΙΝΑΛ είναι αδιαπραγμάτευτη και τονίζοντας ότι ο χώρος οφείλει να δώσει μεγάλη μάχη για αύξηση των ποσοστών του στις επόμενες εκλογές.
Οι τελευταίες εξελίξεις, όμως, με τον καφέ Φλαμπουράρη – Γείτονα, την επιστολή της Νάντιας Γιαννακοπούλου στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ και μια σειρά από βουλευτές να εκφράζουν δημόσια τις απόψεις τους δημιουργούν επιπλέον δυσκολίες στην ηγεσία της Χ. Τρικούπη η οποία, προς το παρόν, επιχειρεί να αποκρούσει τις «επιθέσεις αγάπης» του ΣΥΡΙΖΑ βοηθούμενη από το γεγονός της χρονικής συγκυρίας. Όσο όμως πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο η Φώφη Γεννηματά θα καλείται να ξεκαθαρίσει το τοπίο ενώ οι πιέσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση θα εντείνονται.
Τέλος, καλοί γνώστες των τεκταινόμενων σημειώνουν ότι θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά η άποψη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τις πολιτικές εξελίξεις και το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί τους, συμμετέχοντας ως παρατηρητής στις συναντήσεις τους.