Συνεχίζεται η κινητικότητα στους κόλπους των ανεξάρτητων βουλευτών. Ακόμη και με αντίστροφη πορεία, όπως συμβαίνει με την Αθηνά Λινού.
Η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει «στρατόπεδο» και με νέα της επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής αποσύρει την εμπιστοσύνη της προς το πρόσωπο του Μιχάλη Χουρδάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανεξάρτητη βουλευτής δεν είχε αντιληφθεί ότι ο κ. Χουρδάκης θα έχει δικαίωμα ψήφου στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και μάλιστα ότι η ψήφος του θα έχει καθοριστική σημασία στη διαμόρφωση της πλειοψηφίας των 3/5 που απαιτείται για τον διορισμό επικεφαλής των ανεξάρτητων αρχών. Ωστόσο σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, παρά την απόσυρση της κυρίας Λινού, όσο ο κ. Χουρδάκης διατηρεί τη στήριξη έστω και των «7» ανεξάρτητων βουλευτών, δηλαδή των μισών από τους «14» συνολικά, παραμένει εκπρόσωπος τους στη Διάσκεψη των Προέδρων. Θυμίζουμε ότι αυτοί που τον στηρίζουν είναι ο Μάριος Σαλμάς (προερχόμενος από τη ΝΔ), οι Γ. Μανούσος, Ιω. Δημητροκάλλης, Δ. Βαλτογιάννης και Κ. Φλώρος (προερχόμενοι από την ΚΟ Σπαρτιάτες) και οι Αρετή Παπαϊωάννου και Μ. Χουρδάκη (προερχόμενοι από την Πλεύση Ελευθερίας).
Σαράκης και Κατσιβαρδάς αντιδρούν στον ορισμό Χουρδάκη ως εκπροσώπου τους στη Διάσκεψη των Προέδρων
Στο μεταξύ δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, ο Παύλος Σαράκης και ο Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, που στο παρελθόν είχαν αναζητήσει συγκλίσεις στους κόλπους των ανεξάρτητων για συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αντιδρούν στον ορισμό Χουρδάκη ως εκπροσώπου τους στη Διάσκεψη των Προέδρων χωρίς να ερωτηθούν. Με επιστολές τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, καταθέτουν τις ενστάσεις τους για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.
«Ουδέποτε μου κοινοποιήθηκε έγγραφη πρόσκληση από το Προεδρείο της Βουλής, προκειμένου να δηλώσω εγγράφως το πρόσωπο που επιθυμώ να με εκπροσωπεί στην Διάσκεψη των Προέδρων», αναφέρει στην επιστολή του προς τον Κώστα Τασούλα ο Παύλος Σαράκης και ζητά να του γνωστοποιηθεί η έγγραφη πρόσκληση προς τον ίδιο και τους υπόλοιπους ανεξάρτητους βουλευτές και εν συνεχεία να ανακληθεί η απόφαση ορισμού του Μιχάλη Χουρδάκη ως μη νομότυπη. Στο ίδιο μήκος κύματος και η επιστολή του προερχόμενου από τους Σπαρτιάτες ανεξάρτητου Χ. Κατσιβαρδά που θεωρεί παράτυπη τη διαδικασία και συμπληρώνει ότι «Άξιο δε μνείας, και εν ταυτώ, λεκτέον εστίν, ότι, το παρόν μηδόλως συνιστά μομφή προς το πρόσωπο, του εγκρίτου κατά τα λοιπά Βουλευτού κ. Μιχαήλ Χουρδάκη».
Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής αν προταθεί άλλο πρόσωπο απέναντι στον Χουρδάκη
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, σε περίπτωση που συμμαχήσουν οι υπόλοιποι 7 από τους 14 ανεξάρτητους και προτείνουν ένα άλλο πρόσωπο απέναντι στον κ. Χουρδάκη, τότε ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει κλήρωση ανάμεσα στους δύο, ώστε να οριστεί ένας εκπρόσωπος τους στη Διάσκεψη των Προέδρων. Θυμίζουμε ότι πέρα από την Αθηνά Λινού, τους Παύλο Σαράκη και Χαράλαμπο Κατσιβαρδά, την ομάδα των άλλων «7» συναποτελούν οι Γεώργιος Ασπιώτης και Μιχάηλ Γαυγιωτάκης (προερχόμενοι από την ΚΟ Σπαρτιάτες), ο Μπουρχάν Μπάρακ (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) και ο Λευτέρης Αυγενάκης (προερχόμενος από τη ΝΔ).