Νέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου μετά και τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ και τα οποία αφορούν στους ανεμβολίαστους, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους της εστίασης και του εμπορικού κόσμου οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα προβλήματά που αντιμετωπίζουν και θα προτείνουν λύσεις.
Με τους επιδημιολογικούς δείκτες να έχουν παρουσιάσει μεγάλη επιδείνωση τις τελευταίες ημέρες καθώς τα κρούσματα ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ ξεπερνώντας για πέντε διαδοχικές ημέρες τις 6.000, και το σύστημα υγείας να δέχεται ισχυρές πιέσεις, η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα πακέτο μέτρων που εστιάζει στους ανεμβολίαστους και τους αναγκάζει να εισέρχονται στα εμπορικά καταστήματα, στα κομμωτήρια, στις τράπεζες και στους ανοικτούς χώρους εστίασης, μόνο με επίδειξη αρνητικού PCR ή rapid test.
Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ από το Σάββατο, ενώ διενεργήθηκαν ήδη έλεγχοι στους οποίους καταγράφηκαν 601 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 228.150 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας σε 25 επιχειρήσεις, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 11 συλλήψεις από τα ελεγκτικά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ.
Ο κόσμος της αγοράς και της επιχειρηματικότητας ωστόσο υποδέχθηκε με ανάμεικτα συναισθήματα τα νέα μέτρα εκφράζοντας προβληματισμούς και κάνοντας λόγο για νέες απώλειες, ακόμη και για «άτυπο lockdown».
Στη συνάντηση εργασίας που προγραμματίστηκε για σήμερα στις 10:00, οι θεσμικοί εκπρόσωποι του λιανεμπορίου και της εστίασης θα συζητήσουν παρουσία πολλών υπουργών τα νέα μέτρα, ενώ στο τραπέζι θα πέσει και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την αύξηση των κρουσμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε παρουσιάσει το ΟΡΕΝ, οι εκπρόσωποι της εστίασης, αφού παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό την πτώση του τζίρου, θα προτείνουν μέτρα και μεταξύ αυτών, είναι η υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό στον κλάδο αυτό, ενώ θα αιτηθούν και να επιτραπεί η είσοδος σε μη εμβολιασμένα άτομα σε κλειστούς χώρους εστίασης με rapid test. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου, θα ζητήσουν οριζόντια μέτρα και να μην υπάρχουν εξαιρέσεις, «δείχνοντας ουσιαστικά τα σούπερ μάρκετ όπου οι ανεμβολίαστοι μπαίνουν χωρίς τεστ».
«Όχι» σε lockdown και επέκταση υποχρεωτικότητας
Από την πλευρά της πάντως η κυβέρνηση, μέσα από δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών, δίνει το στίγμα για τον σχεδιασμό της ακόμα και στην περίπτωση που επιδεινωθούν περαιτέρω οι επιδημιολογικοί δείκτες ξεκαθαρίζοντας σε κάθε τόνο ότι δεν θα υπάρξουν νέα lockdown και όποιο μέτρο υιοθετηθεί θα αφορά αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους. «Lockdown δε θα υπάρξει. Όχι επειδή αποκλείεται να βρεθούμε σε δύσκολες καταστάσεις, δυστυχώς δεν αποκλείεται, με 35% των πολιτών ανεμβολίαστους. Ο λόγος που δε θα γίνει το lockdown είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να παραβιάσει συνταγματικές ελευθερίες των εμβολιασμένων, οι οποίοι δια της επιλογής τους να εμβολιαστούν, δεν κινδυνεύουν πλέον να χάσουν τη ζωή τους. Άρα, δεν μπορείς να τους πεις ότι σε "κλείνω σπίτι"», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και σημείωσε: «Τοπικά περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να υπάρξουν, όμως η γενική μας αρχή είναι ότι και αυτά θα αφορούν στους ανεμβολίαστους».
Αρνητική φαίνεται να είναι η κυβέρνηση και στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να τονίζει ότι «σε καμία χώρα δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα στον ιδιωτικό τομέα». «Τα ποσοστά εμβολιασμού στους χώρους που κατά καιρούς κουβεντιάζουμε είναι τέτοια που δεν επιτρέπουν να πει κανείς ότι με την υποχρεωτικότητα θα άλλαζα πολύ τα πράγματα. Ιδιαίτερα για την εστίαση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέραν της σύστασης για εμβολιασμό, υπάρχει ένα πάρα πολύ αυστηρό πλαίσιο για τους εργαζόμενους που δεν είναι εμβολιασμένοι που προβλέπει συνεχή εργαστηριακό έλεγχο με rapid και μοριακά test», εξήγησε ο κ. Οικονόμου.