Συνέντευξη στο κανάλι Kontra και τη δημοσιογράφο Αναστασία Γιάμαλη παραχώρησε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε τι θα κάνει στο θέμα των συνεργασιών.
Αφού επανέλαβε ότι έχει λογική προγραμματικών συγκλίσεων, εξήγησε πώς θα διαχειριστεί την ισχυρή δύναμη -εφόσον έχει τέτοια- της εντολής των εκλογέων του ΠΑΣΟΚ.
«Αν έχω μεγάλη δύναμη, γιατί αν δεν την έχω δεν πρόκειται να μπω σε αυτή τη συζήτηση, θα πούμε στον ελληνικό λαό ότι μπορούμε να επιβάλουμε αυτά τα πρόσωπα που θεωρούμε ότι έχουν πολιτικό ήθος και επάρκεια και να ασκήσουν σε υπουργεία πυλώνες αυτή την πολιτική. Ώστε μετά από τέσσερα χρόνια να έρθει ο πολίτης να μου πει "κύριε Ανδρουλάκη, είχατε το υπουργείο Ενέργειας... Καταφέρατε να θωρακίσετε ενεργειακά τη χώρα; Σταματήσατε την κερδοσκοπία των μεγάλων παραγωγών;" Αυτή είναι η αντίληψη για να αλλάξει πραγματικά η χώρα, να αλλάξει σελίδα. Και να μην έχουμε δύο μοντέλα εξουσίας, όπως είχαμε με τον κ. Νίκο Παππά να είναι ο αντ' αυτού και μετά τον κ. Γρηγόρη Δημητριάδη. Εγώ μιλώ για μια θεσμική κουλτούρα, ανοικτής διακυβέρνησης, με προγραμματικές συμφωνίες».
Για να προσθέσει: «Εγώ δεσμεύομαι στον ελληνικό λαό ότι από την πρώτη εκλογική διαδικασία, με την απλή αναλογική, ότι θα έχουμε σταθερότητα αν η παράταξή μας έχει ισχυρή εντολή. Εμείς δεν θα βάλουμε τη χώρα σε περιπέτειες, γιατί δεν είμαστε διασυνδεδεμένοι με την καρέκλα».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για όσα είπε στη ΔΕΘ σχετικά με τις συνεργασίες:
«Ξέρετε τι βλέπω; Ο κ. Τσίπρας ψήφισε απλή αναλογική, αλλά είπε στη ΔΕΘ ότι δεν θα κάνει κυβέρνηση των ηττημένων. Τότε γιατί ψήφισε την απλή αναλογική; Αν δεν ήθελε κυβέρνηση ηττημένων, τότε γιατί δεν άφηνε τον εκλογικό νόμο με το μπόνους που δεν κάνει κυβέρνηση ηττημένων, γιατί μόνο το πρώτο κόμμα παίρνει το μπόνους».
Ο Ν. Ανδρουλάκης ερωτηθείς για την απόσταση που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:
«Αν δεν καταρρέει σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η ευθύνη είναι στην εμπειρία που έχει ο ελληνικός λαός από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν δείχνει ραγδαία φθορά; Γιατί ο λαός λέει να φύγουν αυτοί και να έρθουν οι προηγούμενοι, που τα έκαναν έτσι όπως τα έκαναν; Εγώ αυτό προσπαθώ να σπάσω».
Σημεία από τη συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη:
Σε κάθε κόμμα υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις. Από τους βασικούς μας αντιπάλους θεωρώ ότι είμαστε σε καλύτερη κατάσταση. Η υπόθεση των υποκλοπών δημιούργησε μια στάση στη Νέα Δημοκρατία να μην υποστηρίζει κανείς τον κ. Μητσοτάκη.
Η κυβέρνηση λέει ότι η κρίση είναι εισαγόμενη. Συμφωνώ. Όμως άλλα κράτη δεν έχουν τις δομικές αδυναμίες που έχει το δικό μας, ώστε κάθε κρίση εμείς να την περνάμε χειρότερα. Δεν έχει μεταρρυθμιστικό οίστρο για να οχυρώσει μακροπρόθεσμα την Ελλάδα.
Προτάσεις για την υγεία
Την άλλη μέρα βγήκε ο κ. Πλεύρης και λέει αυτές είναι δικές μας προτάσεις, το ΠΑΣΟΚ λέει ό,τι λέμε κι εμείς.
Στην πρωτοβάθμια υγεία, τα νοσοκομεία στα νησιά έχουν μεγάλη πίεση το καλοκαίρι, το χειμώνα περνάνε πάρα πολύ δύσκολα. Από το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα αξιοποίησε ελάχιστα. Ο Έλληνας είναι τρίτος σε ιδιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη.
Το ζήτημα της ενέργειας
Η διαχείριση η άμεση και η διαχρονική. Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο πλάνο; Όταν το μείζον θέμα είναι η ενεργειακή ασφάλεια, στο μείγμα πρέπει να υπάρχουν ΑΠΕ. Αλλά όχι με πέντε μεγάλους στην Ελλάδα που θα κάνουν μπίζνα τους την ενεργειακή μετάβαση, αλλά με ενεργειακές κοινότητες.
Ο κ. Σκρέκας, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, τον λίγο ενεργειακό χώρο που είχε η Ελλάδα τον έδωσε και αυτόν στους μεγάλους.
Έρχεται η κυβέρνηση και πετάει λεφτά στις επιδοτήσεις. Όλο το μοντέλο που έφτιαξε η κυβέρνηση της ΝΔ είναι για να κερδοσκοπούν οι λίγοι, παραγωγοί και προμηθευτές ενέργειας.
Τράπεζες
Κρατάνε σταθερό το επιτόκιο και κάνουν άνοδο 60 μονάδες στα στεγαστικά δάνεια. Κερδοσκοπία των μεγάλων και ισχυρών που η κυβέρνηση δεν ακουμπάει.
Το καλάθι του νοικοκυριού
Εμείς καλοπροαίρετα το ψηφίσαμε. Δεν κάναμε τους Πόντιους Πιλάτους, σαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν λες κάνω μια πολιτική και μέσα εντάσσονται μόνο ιδιωτικές ετικέτες και προϊόντα που ήταν ήδη σε προσφορά... Δεν έπρεπε να υπάρχει μια ευρύτερη πολιτική για άλλα προϊόντα καθημερινής ανάγκης; Δεν βλέπω τίποτα τέτοιο.
Άλλα ευρωπαϊκά κράτη χαμήλωσαν και έκαναν ενιαίο το εισιτήριο στα ΜΜΜ. Γιατί εμείς δεν κάνουμε πολιτική μηνιαίου εισιτηρίου, ώστε να στηρίξουμε και τους ανθρώπους και να βοηθήσουμε στον περιορισμό κατανάλωσης ενέργειας.
Στη ΔΕΘ είπαμε δύο μεγάλους πυλώνες. Μια χώρα παραγωγικής βάσης που θα είναι ανταγωνιστική στις παγκόσμιες αλλαγές και να ακουμπά στη νέα εποχή της πράσινης βάσης, κι ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, που σε μία χώρα με τέτοιες ανισότητες δεν μπορεί να είναι σε παρακμή.
Έχουμε πολλές διαφορές που πρέπει να σφυρηλατήσουμε και να βρούμε μια κοινή λύση. Το ισχυρό βέτο είναι το ενταξιακό. Πώς σταματάμε την ενταξιακή ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας; Εάν είχαμε ξεκινήσει την πολιτική που σας λέω, η Τουρκία θα ήξερε ότι έχει απέναντί της τον ευρωστρατό. Με τη Frontex μού έλεγαν ότι παραδίδαμε εθνική κυριαρχία.
Για μεταναστευτικό και Τουρκία
Αναφερόμενος στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από μέρους της τουρκικής ηγεσίας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι «πρέπει να ενισχύσουμε την FRONTEX, ώστε να έχουμε και λιγότερο κόστος φύλαξης των συνόρων μας ως χώρα, αλλά να υπάρχουν και ευρωπαϊκά μάτια να βλέπουν το παιχνίδι που κάνει ο Ερντογάν στα σύνορα μας, διότι δεν μπορεί κάποιος να καταγγέλλει τον Λουκασένκο ότι κάνει υβριδικό πόλεμο με το μεταναστευτικό αλλά να μην καταγγέλλει τον Ερντογάν όταν κάνει το ίδιο».
Όταν υπάρχει καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων, πρέπει να ελεγχθεί. Αλλά τι θέλουμε; Να διώξουμε τη Frontex από την Ελλάδα; Δεν πρέπει να τη διώξουμε, πρέπει να την ενισχύσουμε, για να υπάρχει και κάποιος να βλέπει τι κάνει ο Ερντογάν στα σύνορά μας. Πρέπει να υπάρχει σοβαρή φύλαξη των συνόρων, με παράλληλη διαφύλαξη του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αιτιάσεις πέρα από κάθε λογική διεθνούς δικαίου χαρακτήρισε την προκλητική ρητορική της τουρκικής ηγεσίας περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ξεκαθαρίζοντας ότι σενάριο αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας δεν μπορεί να υπάρχει.
Για την παρουσία PEGA στην Αθήνα και τις παρακολουθήσεις
Με φόντο την παρουσία της εξεταστικής επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα, ο κ. Ανδρουλάκης κατέδειξε την κυβερνητική προσπάθεια συσκότισης του σκανδάλου των υποκλοπών και απάντησε στην κριτική φιλικών προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσων ενημέρωσης για την επιλογή του να καταθέσει υπόμνημα. «Μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άκουσε όσα έχω πει, γιατί είναι θράσος να λένε ότι δεν πήγα λόγω σκοπιμότητας. Είπα ότι η εταιρεία Krikel, που εμπλέκεται, είχε 1 εκατ. απευθείας ανάθεση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και μετά έκανε άλλα 8 εκατ. απευθείας ανάθεση επί Νέας Δημοκρατίας. Γνωρίζουμε όλοι, και γνωρίζουν και στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο Υπουργός, που έκανε αυτή την απευθείας ανάθεση, κατόπιν έβαλε τον γιο του να δουλεύει στην Krikel», τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να αφήσει τις συνωμοσιολογίες.
Ακόμη, διερωτήθηκε σχετικά με τις αμφισημίες για τους φερόμενους λόγους της παρακολούθησής του: «Ποιος τελικά είναι ο ψεύτης και ποιος πρέπει να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη; Η κυρία Βλάχου που λέει ότι έπραξε σωστά, διότι υπήρχε κίνδυνος για τη χώρα, ή ο Πρωθυπουργός που υποστηρίζει ότι όλη αυτή η ιστορία ήταν ένα λάθος και διώχνει τον στενό συνεργάτη και ανιψιό του, καθώς και τον διοικητή της ΕΥΠ; Εδώ μας κοροϊδεύουν!»
Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα, που αποκάλυψαν ότι είχαν παγιδευτεί κινητά τηλέφωνα Υπουργών της Κυβέρνησης, αλλά και τα δημόσια σχόλια του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επ’ αυτού, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «κάποιοι που έλεγαν “υποκλοπές τέλος”, τώρα θέτουν ξανά το ζήτημα, γιατί η φωτιά έχει φτάσει και κοντά στο σπίτι τους. Επειδή τα πράγματα έχουν πάρει άλλη τροπή, πρέπει να βρούμε – και μιλώ με εθνικούς όρους αλλά και όρους ασφάλειας του πολιτικού συστήματος – ποιος χειρίζεται το Predator στην Ελλάδα και να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Δεν μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί ένα υπερόπλο παρακολούθησης εκατομμυρίων ευρώ απέναντι σε επιχειρηματίες και πολιτικούς και να μην κινητοποιείται η κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη εναντίον του. Ο κ. Τσίπρας έδωσε ονόματα επιχειρηματιών και Υπουργών της Νέας Δημοκρατίας. Τον κάλεσε κανένας; Υπάρχει αρμόδιος εισαγγελέας στη χώρα;» κατέληξε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.
Για μετεκλογικές συνεργασίες
Ερωτηθείς για τις μετεκλογικές συνεργασίες ο κ.Ανδρουλάκης περιέγραψε ένα ιδιότυπο πολιτικό τανγκό ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. «Απέναντι σε δύο αποτυχημένα μοντέλα εξουσίας, όπου από τη μία μεριά είχαμε τον κ. Παππά να είναι ο αντ' αυτού και μετά είχαμε τον άλλον αντ' αυτού, τον κ. Δημητριάδη, αντιπαραθέτω μια θεσμική κουλτούρα ανοιχτής διακυβέρνησης, με προγραμματικές συμφωνίες, που αφού γίνεται σε όλη την Ευρώπη, γιατί επιτέλους να μην γίνει στην Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας, ψήφισε την απλή αναλογική και από το βήμα της ΔΕΘ είπε ότι δεν θα κάνει κυβέρνηση των ηττημένων. Άραγε γιατί ψήφισε την απλή αναλογική; Αν δεν ήθελε απλή αναλογική, ας άφηνε το μπόνους, σύστημα με το οποίο δεν μπορεί να γίνει κυβέρνηση των ηττημένων, γιατί μόνο το πρώτο κόμμα παίρνει το μπόνους. Εδώ λοιπόν φαίνεται ένα παιχνίδι δύο προσώπων που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι είτε να μείνει στην πρωθυπουργική καρέκλα ο ένας είτε να την κατακτήσει ξανά ο άλλος».
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στο Kontra