Στην Ελλάδα και στη Λάρισα διεξήχθη η κεντρική εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ενόψει των ευρωεκλογών.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και ο επίτροπος αλλά και υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, Νίκολας Σμιτ, παρουσίασαν, στον πεζόδρομο μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, το πρόγραμμα του ΕΣΚ.
Δείτε την εκδήλωση:
Φίλες και φίλοι,
Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για τη σημερινή υποδοχή, εδώ στην καρδιά της παραγωγικής Ελλάδας, στη Λάρισα, στη Θεσσαλία.
Μας τιμούν απόψε ο Νίκολας Σμιτ, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, στο εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής μας εκστρατείας.
Καλώ κάθε δημοκράτη, κάθε προοδευτικό άνθρωπο σε κάθε άκρη της πατρίδας μας την 9η Ιουνίου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να ενώσουμε τις αγωνίες μας, να ενώσουμε τις ελπίδες μας, να ξαναφτιάξουμε το κοινό μας προοδευτικό, δημοκρατικό σπίτι.Για μια ισχυρή Ελλάδα, για μια δίκαιη Ελλάδα, στην Ευρώπη της αλληλεγγύης.Για αυτό όλοι μαζί στις είκοσι ημέρες που απέμειναν να ξανακάνουμε ισχυρή τη Δημοκρατική Παράταξη.
Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό. Το ΠΑΣΟΚ που κάποιοι νόμιζαν ότι θα ξεριζώσουν από την προοδευτική καρδιά της Ευρώπης. Το ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα είναι η παράταξη που εκπροσωπεί τον προοδευτικό κόσμο. Αλλά πρέπει να γίνουμε πιο δυνατοί, γιατί στις ευρωπαϊκές εκλογές είναι ένα ακόμα βήμα. Αλλά η μεγάλη, η τελική και η κρίσιμη μάχη για τον λαό μας είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές, όπου έχουμε χρέος να αγωνιστούμε νικηφόρα απέναντι στο κλειστό σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη.
Φίλες και φίλοι,
Ο αγώνας μας είναι ένας αγώνας για την κοινωνική δικαιοσύνη, για την εθνική αξιοπρέπεια, για την Ευρώπη των λαών, για την Ευρώπη της αλληλεγγύης, για την Ευρώπη που αγωνίζεται καθημερινά για να είμαστε ένας φάρος δημοκρατίας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της δίκαιης πράσινης μετάβασης. Ένας φάρος ουσιαστικός και συμβολικός για όλη την ανθρωπότητα. Αυτός, λοιπόν, ο φάρος, για να λάμψει ξανά, θέλει ισχυρές τις δημοκρατικές, σοσιαλιστικές, προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης απέναντι στο Λαϊκό Κόμμα, την Ακροδεξιά και τη συντήρηση.
Εμείς οι Έλληνες βιώσαμε στο πετσί μας τι σημαίνει κοινωνική αδικία, έλλειψη προετοιμασίας και πρόληψης και ανικανότητα σχεδιασμού της αποκατάστασης από τις ακραίες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Δεν προετοιμαστήκαμε, αλλά δεν υπήρξε και κανένα σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις στη Θεσσαλία, στον Έβρο και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Με τον Νίκολας Σμιτ σταματήσαμε στα Τέμπη. Και θέλω και σήμερα από αυτό εδώ το βήμα να δεσμευτώ σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα ότι με όλες μας τις δυνάμεις θα δώσουμε τον αγώνα να πληρώσουν αυτοί που δεν υλοποίησαν το έργο της τηλεδιοίκησης οδηγώντας τους συνανθρώπους μας σε ένα βίαιο και βάρβαρο θάνατο. Έχουμε τεράστιο ηθικό και πολιτικό χρέος απέναντι στις ψυχές τους, απέναντι στις οικογένειές τους, απέναντι στο σύνολο του ελληνικού λαού. Είναι αδιανόητο η Ευρώπη να δίνει 54 εκατ. ευρώ για να έχουμε ασφάλεια στις μεταφορές και το πελατειακό κράτος της χώρας να μην μπορεί να υλοποιήσει ένα τέτοιο έργο και να προστατεύσει τις ανθρώπινες ζωές.
Εμείς την 9η Ιουνίου καλούμε το λαό να δώσει δύναμη στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί δύναμη στο ΠΑΣΟΚ είναι νίκη της βιώσιμης ανάπτυξης, είναι νίκη της προοπτικής του ελληνικού λαού.
Έχουμε χρέος ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ, μια ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη, να μπει φραγμός και φρένο στην αλαζονεία της ΝΔ. Ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ να μπει φρένο στη διαφθορά, την ατιμωρησία, την αδικία, την αναξιοκρατία, που έχει γίνει καθημερινό βίωμα εκατομμυρίων Ελλήνων. Για μια κυβέρνηση που σε όλα -υποκλοπές, Τέμπη, ακρίβεια, κατάρρευση ΕΣΥ- έχει μόνο μία απάντηση: 41%. Αυτή λοιπόν την αλαζονική απάντηση έχουμε χρέος να αποδοκιμάσουμε την 9η Ιουνίου.
Η Θεσσαλία, η παραγωγική καρδιά της χώρας, είναι μία περιοχή που έχει δοκιμαστεί από αυτή την αλαζονεία. Οι καταστροφικές πλημμύρες άφησαν πίσω νεκρούς, κατέστρεψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, σπίτια και επιχειρήσεις ενώ δεκάδες χιλιάδες ζώα χάθηκαν.
Οι πολίτες είχαν απέναντι τους έναν κρατικό μηχανισμό που αποδείχθηκε αδύναμος, απροετοίμαστος, πολύ κατώτερος των περιστάσεων.
Και το ξέρει πάρα πολύ καλά αυτό ο Δημήτρης Κουρέτας που μας τίμησε και μας τιμά ως Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: δεν υπάρχει επιτελικό κράτος. Υπάρχει ένας πελατειακός μηχανισμός που το βλέμμα του είναι συνεχώς στις επόμενες κάλπες και όχι στις αγωνίες και τα προβλήματα του ελληνικού λαού.
Έργα που φτιάχτηκαν μετά από την καταιγίδα Ιανός πριν από λίγα χρόνια καταστράφηκαν ξανά, ενώ είμαστε ακόμα υπόλογοι γιατί δεν έχουμε καταθέσει στην ΕΕ εδώ και 3 χρόνια την αξιολόγηση κινδύνου και τα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών. Είναι 5 χρόνια κυβέρνηση και ακόμα φταίνε οι προηγούμενοι ή «οι διαχρονικές αδυναμίες του κράτους» που δεν αντιμετώπισαν, αλλά διόγκωσαν. Ακόμα και μετά την καταστροφή, η κυβέρνηση δεν έβαλε μυαλό.
Για τον λόγο αυτό επιλέξαμε σήμερα να κάνουμε την κεντρική ομιλία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών εδώ στη Λάρισα. Γιατί η αναζωογόνηση της Θεσσαλίας, δεν είναι ένα τοπικό ζήτημα. Είναι ένας κορυφαίος εθνικός στόχος. Η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και η προστασία και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα είναι για το ΠΑΣΟΚ και τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές βασική μας προτεραιότητα.
Ο Νίκολας Σμιτ ήταν άλλωστε ο πρώτος Ευρωπαίος Επίτροπος, που επισκέφθηκε την περιοχή και είδε με τα μάτια του τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα πλημμυρισμένης γης. Γνωρίζει και εκείνος ότι απαιτούνται γενναίες πρωτοβουλίες σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις, που μας φέρνει η διαρκής αύξηση της θερμοκρασίας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η διατάραξη των οικοσυστημάτων.
Σε αυτή τη βάση, το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε έγκαιρα καταθέτοντας προτάσεις τόσο για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ώστε να είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια και να μην λειτουργεί τιμωρητικά. Είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι η ανθεκτικότητα και η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και των κοινωνιών μας είναι το πολιτικό στοίχημα του 21ου αιώνα και πως έχουμε καθήκον να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι η κλιματική αλλαγή δικαιολογία. Είναι μία γνωστή πραγματικότητα εδώ και 15 χρόνια το λιγότερο. Αλλά, αντί να λέμε αλήθειες, αντί να απαντάμε στις αποτυχίες, αντί να προετοιμαζόμαστε, πάντα φταίει κάποιος άλλος.Δυστυχώς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και σε αυτό τον κρίσιμο τομέαβάζει μπροστά την επικοινωνία από την ουσία.
Αντιπλημμυρικά έργα απεντάχθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς απέτυχαν να τα υλοποιήσουν εντός χρονοδιαγραμμάτων. Η πρόληψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής απουσιάζει πλήρως από τον σχεδιασμό τους.
Την περασμένη χρονιά είχαμε τα περισσότερα εναέρια μέσα πυρόσβεσης από κάθε άλλη φορά, λιγότερες εστίες απ’ ό,τι συνήθως, αλλά τις περισσότερες καταστροφές. Η Δαδιά είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά που συνέβη στην Ευρώπη. Και κάποιοι μας έλεγαν τότε “μήπως φταίνε οι μετανάστες που κάηκαν στο δάσος”. Αυτό είναι το ηθικό τους επίπεδο. Ενώ ήξεραν ότι τα τελευταία τρία χρόνια η περιοχή του Έβρου και της Ροδόπης είχαν τα μεγαλύτερα ποσοστά ξηρασίας, δεν προετοιμάστηκαν με αποτέλεσμα την καταστροφή του σπάνιου οικοσυστήματος της Δαδιάς .
Διαφημίζουν το πρόγραμμα «Αιγίς» που όμως αφορά μόνο νέα μέσα πυρόσβεσης, απαραίτητα, αλλά όχι αρκετά. Πόσες φορές έχουμε ακούσει για τα νέα Canadair, μία αγορά για την οποία έχω παλέψει και εγώ ως Ευρωβουλευτής. Από τα 7 που θα αγοράσουμε εμείς,
τα 2 θα τα προμηθευτούμε μέσω του rescEU και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας χωρίς να πληρώσει ούτε ένα ευρώ ο Έλληνας πολίτης, μειώνοντας ουσιαστικά το συνολικό κόστος προμήθειας κατά 30%. Αυτό το βήμα, αυτή η έμπρακτη αλληλεγγύη που δείχνει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις νότιες χώρες, που κάθε χρόνο δίνουν τη μάχη με τις δασικές πυρκαγιές, είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά μου ως Ευρωβουλευτής καθώς από το 2018, ως εισηγητής του Κοινοβουλίου, αγωνίστηκα ώστε αυτό να γίνει πραγματικότητα. Αγωνίστηκα ώστε κάθε χρόνο η χώρα μας να μπορεί να λαμβάνει βοήθεια από χιλιάδες ευρωπαίους πυροσβέστες και εναέρια μέσα χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουμε.
Όμως, παρόλα αυτά η χώρα μας παραμένει ευάλωτη. Τα νέα αεροπλάνα θα έρθουν το νωρίτερο σε δύο χρόνια. Ενώ είχε την ευκαιρία να αξιοποιήσει ένα μέρος από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για να δημιουργήσει καλύτερες υποδομές, καλύτερους μηχανισμούς αποτροπής, πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, προτιμά να διευθετεί συμφέροντα, να χρησιμοποιεί την «κλιματική κρίση» ως άλλοθι.
Αυτός είναι ο αρνητικός απολογισμός της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Είναι η οικονομία, είναι η ακρίβεια, είναι η υγεία, είναι η παιδεία, είναι το κράτος δικαίου.
Τι έκαναν για τη ακρίβεια μετά από έναν χρόνο στην κυβέρνηση;
Πόσες φορές έχει πει ο Πρωθυπουργός ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας; Ο ίδιος στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εθνικές εκλογές είπε ότι δεν θα επιτρέψει η πατρίδα μας να γίνει μπανανία μεγάλων πολυεθνικών. Αλλά στον βωμό της επικοινωνίας σκηνοθέτησε μία νέα κωμωδία: την επιστολή στην κ. Φον ντερ Λάιεν. Λες και την ακρίβεια στην Ελλάδα δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση αλλά οι Βρυξέλλες και η Φον ντερ Λάιεν. Τόσο πολύ περιφρονεί τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.
Στα ενοίκια 42% αύξηση για τις οικογένειες σε τέσσερα χρόνια, 51% για τους φοιτητές.
Ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού των τροφίμων ήταν υπερτετραπλάσιος τον Μάρτιο, υπερτριπλάσιος τον Απρίλιο σύμφωνα με τη Eurostat. Και αντί να κάνουν ελέγχους και να βάζουν πρόστιμα, είναι τροχονόμοι ισχυρών, οικονομικών συμφερόντων που κερδοσκοπούν στην πλάτη της μεσαίας τάξης και των πιο ευάλωτων Ελλήνων. Αλλά, όπως μας λένε ότι έχουν μία ολοκληρωμένη, σταθερή και επιτυχημένη οικονομική πολιτική. Εδώ μπαίνει ένα κορυφαίο ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν να έχει πετύχει το οικονομικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και ο λαός μας να έχει τη μικρότερη αγοραστική δύναμη σε όλη την Ευρωζώνη και τη δεύτερη μικρότερη στην Ευρώπη των 27. Πραγματικά, θέλω να γίνει debate για να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης έστω και σε αυτήν την μοναδική ερώτηση.
Αλλά ας του απαντήσω σήμερα εδώ από τη Λάρισα: Δεν θέλει να συγκρουστεί με τα συμφέροντα. Έχει επιλέξει να χαϊδεύει τους ισχυρούς. Δεν το λέω εγώ, το λένε τα επίσημα στοιχεία.
Τι λέει η Τράπεζα της Ελλάδας; Ολιγοπώλια στην εμπορία τροφίμων, ολιγοπώλια στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας που αξιοποιούν και εργαλειοποιούν το πολύτιμο αγαθό που έχει ο κάθε άνθρωπος, την υγεία, γιατί ο κ. Μητσοτάκης αφήνει να καταρρεύσει το ΕΣΥ.
Ολιγοπώλια στην ενέργεια γιατί πολύ απλά δεν είναι ούτε δίκαιη, ούτε πράσινη η ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Δεν είναι πράσινη, γιατί και αυτός και ο κ.Τσίπρας έκαναν την Ελλάδα εξαρτώμενη από το εισαγόμενο φυσικό αέριο.
Δεν είναι δίκαιη γιατί δεν έχουν κατά προτεραιότητα σύνδεση στο δίκτυο οι μεταποιητές, οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες, οι συνεταιρισμοί, οι δήμοι, για να έχετε σταθερό κόστος παραγωγής τα επόμενα χρόνια και να είμαστε ανταγωνιστικοί.
Όταν ένα κράτος ελέγχει, κανονικοποιεί την αγορά και όταν υπάρχουν ολιγοπώλια και συνεννοήσεις συμφερόντων, μπαίνουν πολύ μεγάλα πρόστιμα.
Ας δούμε λοιπόν το παράδειγμα των τραπεζών. Είμαι σίγουρος ότι εκατοντάδες παραγωγοί της Θεσσαλίας δεν μπορούν να μπουν στις τράπεζες με τα σημερινά κριτήρια της αγοράς.
Για αυτό μας έδωσε η Ευρώπη το Ταμείο Ανάκαμψης, για να κάνουμε αυτόνομο χρηματοδοτικό φορέα, όπως οι Πορτογάλοι και να δανείζει με χαμηλό κόστος και με άλλα κριτήρια: ψηφιακά, περιβαλλοντολογικά, με θέσεις εργασίας. Όλα στις τράπεζες τα έδωσε ο κ. Μητσοτάκης. Και ποιο ήταν το ευχαριστώ των τραπεζών; 4 δισεκατομμύρια ήταν τα κέρδη τους φέτος, τα περισσότερα από τη διαφορά επιτοκίου χορηγήσεων με το επιτόκιο καταθέσεων. Η μεγαλύτερη διαφορά σε όλη την Ευρώπη. Η μεγαλύτερη κερδοσκοπία σε όλη την Ευρώπη. Το 1,5 δισ. από τα 4 φέτος και 1,5 δισ. πέρυσι, οι υπερχρεώσεις. Οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη.
Κάνει έλεγχο η Επιτροπή Ανταγωνισμού, βλέπει το πρόβλημα και για τα 3 δισ. που κέρδισαν σε δύο χρόνια οι τράπεζες, το πρόστιμο ήταν 41 εκατ. ευρώ. Μα όταν για 3 δισ. κερδοσκοπίας το πρόστιμο είναι 41 εκατ. ευρώ δεν τους λες “σταμάτα”, τους λες “προχώρα εις βάρος του ελληνικού λαού, της παραγωγικής και δημιουργικής Ελλάδας”.
Εμείς για όλα αυτά έχουμε την πολιτική αυτονομία να συγκρουστούμε με τους ισχυρούς για το δημόσιο συμφέρον, για το συμφέρον της δημιουργικής Ελλάδας, της νεολαίας, του εργαζόμενου.
Χαίρομαι πολύ γιατί σήμερα κοντά μας είναι ένας άνθρωπος, ο υποψήφιος πρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένας πιστός σοσιαλδημοκράτης, ένας συνεπής ιδεολόγος, που με τις αποφάσεις και τις προτάσεις του προστάτευσε τους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη.
Είχα τη συγκινητική στιγμή το πρωί να συναντήσουμε την αντιπροσωπεία των διανομέων της Θεσσαλονίκης, των ντελιβεράδων, που αυτός ο άνθρωπος με την πρωτοβουλία του τούς έδωσε τη δυνατότητα να είναι εργαζόμενοι με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθωτοί. Κινδυνεύει η ζωή τους καθημερινά. Έχουμε λοιπόν χρέος να μιλήσουμε για τον εργαζόμενο. Έφυγαν τα μνημονιακά χρόνια. Ποια είναι η ανάπτυξη; Του real estate, του αφελληνισμού της ελληνικής οικονομίας; Ποια είναι τα εργασιακά δικαιώματα; Ποια είναι η ανάπτυξη που υπηρετεί το συμφέρον του λαού, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια; Η ανάπτυξη των ισχυρών; Αυτή που σχεδιάζει πελατειακά η συντηρητική παράταξη; Ή το προοδευτικό δημοκρατικό αξιοκρατικό αντικειμενικό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για μια άλλη Ελλάδα. Για μια Ελλάδα όπου η νέα γενιά θα μένει εδώ στη Θεσσαλία για να παράξει πλούτο.
Ποια λοιπόν Ελλάδα υπηρετούμε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα και στις ευρωπαϊκές εκλογές.
Εμείς αγωνιζόμαστε για πρωτογενή τομέα με αξιοπρέπεια. Γιατί έχουμε ένα μεγάλο όραμα για τη Θεσσαλία και όλη την ελληνική περιφέρεια: ισχυρό κοινωνικό κράτος για όλους, με ισχυρό σύστημα υγείας σε όλες τις βαθμίδες. Πρωτοβάθμια κέντρα υγείας, με μόνιμους ιατρούς. Με ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, με ισχυρή δημόσια παιδεία, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά πάνω από όλα την παραγωγική ανασυγκρότηση. Το όραμά μας είναι να διασυνδέσουμε τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο, το σύγχρονο συνεταιριστικό κίνημα με τον τουρισμό, με μετρήσιμους στόχους. Δεν θα κερδίζουν μόνο από τα εκατομμύρια των ταξιδιωτών ισχυρά συμφέροντα στις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες και στα μεγάλα ξενοδοχεία. Από τα εκατομμύρια τουριστών θα κερδίσουν και τα νησιά, αλλά όλη η παραγωγική περιφέρεια διασυνδέοντας τα προϊόντα μας. Εάν καταφέρουμε το σχέδιο αυτό που πέτυχαν οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί, οι Ιταλοί, θα αναζωογονηθούν όλα τα χωριά, όλη η Περιφέρεια. Θα έχουμε απάντηση στο δημογραφικό. Δεν θα μαραζώσουμε γιατί τα παιδιά και τα εγγόνια σας θα μείνουν εδώ στην καρδιά της παραγωγικής Ελλάδας. Γιατί θα έχουν δουλειές και εισοδήματα με αξιοπρέπεια για να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους. Αυτό για μένα είναι το μέλλον της χώρας.
Με τη σημερινή κυβέρνηση έχουμε 10 δισεκατομμύρια εισαγωγές τροφίμων το χρόνο. Ακόμη και ντομάτες από την Πολωνία εισάγει η Ελλάδα. Ως εδώ. Έχουμε ένα άλλο όραμα. Και καλώ τον αγροτικό κόσμο εδώ από τη Λάρισα να θυμηθούν ποια ήταν η παράταξη που τους έδωσε αξιοπρέπεια, προοπτική και ελπίδα. Τους καλώ να θυμηθούν ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι δίπλα τους. Γιατί το αίμα νερό δεν γίνεται.
Το όραμά μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση είναι απολύτως συνδεδεμένο και με την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Από την πρώτη στιγμή πρότεινα στον κ. Μητσοτάκη μια task force για τη Θεσσαλία, με τον Περιφερειάρχη, την Αυτοδιοίκηση και τα επιμελητήρια. Για να σχεδιάσετε εσείς από εδώ το μέλλον της ανασυγκρότησης μετά την καταστροφή. Είπαμε “ναι” σε ενιαία αρχή διαχείρισης υδάτων, αλλά με την αυτοδιοίκηση και όχι με τους ιδιώτες. Γιατί το νερό είναι δημόσιο αγαθό.
Για εμάς, ο θεσσαλικός κάμπος είναι μια πολύ μεγάλη προτεραιότητα. Εδώ θα κριθεί η δύναμη της ανασυγκρότησης, του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης. Αλλά χρειάζεται διάλογος, συναίνεση. Δεν μπορεί όλα να είναι αποφάσεις της κλειστής παρέας του Μαξίμου. Και θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους αυτοδιοικητικούς της Θεσσαλίας, σε όλα τα επιμελητήρια από όποιο κόμμα κι αν προέρχονται: το ΠΑΣΟΚ θα είναι δίπλα σας στον αγώνα απέναντι σε πολιτικές τις οποίες δεν έχετε συναποφασίσει.
Παρουσιάσαμε τους βασικούς άξονες ενός Αναπτυξιακού Σχεδίου για τη χώρα, το οποίο στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας έχει σχέση με το περιβάλλον, με το πώς οραματιζόμαστε τη φύση, το αγροτικό τοπίο, την ελληνική περιφέρεια, τις πόλεις μας και τον αστικό χώρο. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην ενέργεια, το πως θα εξυπηρετούμαστε, τι είδους καύσιμα και ενέργεια θα χρησιμοποιούμε. Ο τρίτος πυλώνας αφορά στην ανάπτυξη. Για εμάς είναι κρίσιμης σημασίας το ερώτημα «τι είδους ανάπτυξη θέλουμε για τη χώρα μας και σε ποιες δραστηριότητες θα στηριχθεί». Αλλά το κρίσιμο ερώτημα είναι «τις ανάγκες ποιων θα εξυπηρετεί αυτή η ανάπτυξη;». Των λίγων και ισχυρών ή του συνόλου της κοινωνίας; Για εμάς η απάντηση είναι μία και κατηγορηματική, γιατί η περιβαλλοντική πολιτική σήμερα πρέπει να είναι και μια εφαρμοσμένη κοινωνική πολιτική.Αυτός είναι και ο τέταρτος πυλώνας του σχεδίου μας. Όλα αυτά πάνε μαζί. Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον. Δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη χωρίς κράτος δικαίου, διάκριση των εξουσιών και εν τέλει σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Γι’ αυτό δίνουμε καθημερινό αγώνα η χώρα μας να μην είναι μια χώρα που θα αποτύχει σε όλα αυτά. Και αυτό που με στενοχωρεί περισσότερο από όλα είναι ότι ο λαός μας πέρασε δέκα πολύ δύσκολα χρόνια. Είδε περιουσίες να χάνονται. Είδε τα κόκκινα δάνεια να τα παίρνουν τα funds για να εκβιάζουν παραγωγούς, συνεταιρισμούς, απλούς ανθρώπους. Είδε τα παιδιά και τα εγγόνια του να παίρνουν τα αεροπλάνα και να φεύγουν σε χώρες της Ευρώπης και του κόσμου για μια δουλειά, για αξιοπρέπεια. Είδε ανθρώπους να φτωχοποιούνται, να χάνουν τις δουλειές τους. Και τι άλλαξε από τότε; Αυτό θέλω να αναρωτηθεί η καθεμία και ο καθένας σας ξεχωριστά.
Δυστυχώς, ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού συστήματος είναι αμετανόητο. Οι ίδιες πρακτικές που έφεραν αυτά τα δεινά στο λαό μας είναι ακόμη εδώ με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ακόμη εδώ οι αμετανόητες πρακτικές, που έστειλαν τον λαό στα μνημόνια. Αλλά είμαστε και εμείς εδώ πιο δυνατοί. Και ζητώ από τον λαό να μας κάνει ακόμη πιο δυνατούς για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά του και να βάλουμε έναν φραγμό στην αλαζονεία και σε όλες αυτές τις πελατειακές πρακτικές. Εμείς πάθαμε αλλά μάθαμε.
Και αυτό για το οποίο δεσμεύομαι και στην έναρξη αυτού του νέου αγώνα των ευρωπαϊκών εκλογών είναι ότι η δημοκρατική παράταξη δεν θα ξαναπροδώσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε τις επόμενες είκοσι μέρες για την ισχυρή Ελλάδα, για τη δίκαιη Ελλάδα στην Ευρώπη της αλληλεγγύης. Είναι στα χέρια μας, είναι στα χέρια σας να ξαναγίνουμε η παράταξη του απλού λαού, του αδύναμου, του μη προνομιούχου σε όλη την Ελλάδα. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να ξαναγίνουμε ισχυροί, να αγκαλιάσουμε τους αδύναμους, τους ευάλωτους, τους δημιουργικούς Έλληνες σε όλη την Ελλάδα.
Φίλες και φίλοι,
Δεν μπορώ να μην πω δυο κουβέντες για τα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και πλήττουν τον αγροτικό κόσμο. Στον ΟΠΕΚΕΠΕ βιώσατε τα άλλοθι της Νέας Δημοκρατίας. Για όλα έφταιγε η Ευρώπη, γιατί φέτος είχαμε τη χειρότερη χρονιά πληρωμών από την αρχή της εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Και ξαφνικά έρχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βάζει υπό ευρωπαϊκή εποπτεία τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ρωτώ, λοιπόν, ξανά τον κ. Μητσοτάκη, μιας και δεν θέλει debate -παρόλο που λέει ότι την 9η Ιουνίου υπάρχει κίνδυνος αστάθειας, φανταστείτε το μέγεθος της αλαζονείας, να έχει 120 βουλευτές πάνω από το δεύτερο κόμμα. Πόσο θέλει ακόμη για να κυβερνήσει τον τόπο αυτό το μνημείο αλαζονείας και θράσους;
Τον ρωτώ, λοιπόν, ποιος φταίει και αλλάξαμε πέντε προέδρους ΟΠΕΚΕΠΕ σε πέντε χρόνια; Γιατί μπήκε υπό ευρωπαϊκή εποπτεία; Μήπως τελικά για όλα αυτά φταίει ότι έχει κάνει πελατειακό μηχανισμό για τη Νέα Δημοκρατία ένα υπουργείο, που θα έπρεπε να είναι στρατηγείο του πρωτογενούς τομέα; Και, άντε, στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν απάντησαν, παρά μόνο με μια επίθεση του κ. Αυγενάκη στο πρόσωπό μου.
Γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με μια επιστολή που καταγγέλλει διαφθορά στον οργανισμό αυτόν; Θα μας απαντήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Επίσης, στον ΕΛΓΑ, χιλιάδες αγρότες δεν μπορούν να σχεδιάσουν, διότι περιμένουν για πολύ τις αποζημιώσεις τους. Δεν ξέρουν από τις υποσχέσεις της ΝΔ τι θα αποζημιωθεί και τι όχι.
Δυόμισι σελίδες ήταν αυτά που κατέθεσαν για τον διάλογο του εκσυγχρονισμού του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αν δεν γίνει σοβαρός διάλογος για την αναθεώρηση του, όλα όσα σας υπόσχονται, είναι κοροϊδία. Είναι αέρας κοπανιστός.
Θέλω να σας πω ότι, πέρα από αυτά, την εβδομάδα που μας έρχεται περιμένω την ενημέρωση από την ΑΔΑΕ μετά την απόφαση του ΣτΕ. Και θέλω εδώ από τη Λάρισα να πω σε αυτούς οι οποίοι στήνουν τη συγκάλυψη και στο σκάνδαλο αυτό ότι τον αγώνα δεν τον δίνω ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Τον δίνω ως ένας απλός, υπεύθυνος πολίτης, ένας απλός δημοκράτης. Και αν τολμήσουν να σκεφτούν ότι δεν θα σεβαστούν την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας οι κύριοι των μυστικών υπηρεσιών, απέναντί τους θα βρουν το σύνολο της δημοκρατικής παράταξης, το σύνολο του δημοκρατικού κόσμου. Αν δεν σεβάστηκαν εμένα, ας σεβαστούν τουλάχιστον την ελληνική δικαιοσύνη.
Στις 9 Ιουνίου λέμε καθαρά ότι ναι, υπάρχει άλλος δρόμος και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Έχετε πολλούς λόγους για να ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ αυτήν τη φορά.
Πρώτος λόγος: Για να έχετε στις 10 Ιουνίου ισχυρή σοβαρή αξιόπιστη αντιπολίτευση και όχι το καθημερινό show του lifestyle.
Δεύτερος λόγος: Για να έχετε στις επόμενες εθνικές εκλογές την παράταξη που θα ανοίξει με το χέρι της την πόρτα εξόδου του Μεγάρου Μαξίμου στο σύστημα του κ. Μητσοτάκη.
Τρίτος λόγος:Για να έχουμε ξανά όλοι μας ένα ισχυρό, δημοκρατικό σπίτι της προοδευτικής κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατικής ιδεολογίας. Οι ιδέες είναι αυτές που αξίζουν.
Και τελευταίος λόγος: Γιατί η Ευρώπη έχει ανάγκη ισχυρή την παράταξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.
Εμείς αγωνιζόμαστε, και ήταν μεγάλη τιμή μου, που 9 χρόνια έδωσα τον αγώνα μαζί με αυτούς τους ανθρώπους, για μια άλλη Ευρώπη. Διεκδικούμε μια Ευρώπη δημοκρατική, όπου δεν κάνουν κουμάντο μόνο τα ισχυρά κράτη, αλλά όλοι εμείς. Την Ευρώπη που διασφαλίζει την ασφάλεια τη γεωπολιτική, την οικονομική, την εργασιακή. Την Ευρώπη της κοινής εξωτερικής πολιτικής. Την Ευρώπη που έχει χρέος να αποκτήσει ευρωστρατό που θα προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα από τη Φινλανδία και την Εσθονία μέχρι την Ελλάδα και την Κύπρο. Μια Ευρώπη που μέσα από την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και τη δημιουργία ενός Ταμείου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κυριαρχίας θα χρηματοδοτήσει την επιστροφή παραγωγικών μονάδων στην ήπειρο μας και θα δημιουργήσει τις βάσεις για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Μόνιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μειώσουν τις ανισότητες μεταξύ κρατών για να ξαναπάμε σε σύγκλιση και όχι στη σημερινή απόκλιση Βορρά και Νότου.
Μια Ευρώπη όπου μια σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση όπως αυτή του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως αυτή του Κώστα Σημίτη που πέτυχε τη μεγαλύτερη εθνική επιτυχία και ενέταξε την Κύπρο στην ΕΕ, θα πετύχει πολλά προς όφελος κάθε Ελληνίδας και κάθε Ελληνίδα. Αυτή είναι η Ευρώπη των λαών, αυτή είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης, για την οποία θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Θέλω, λοιπόν, να ευχηθώ καλή επιτυχία από τα βάθη της καρδιάς μου στον Νίκολας Σμιτ. Γιατί ξέρω ότι είσαι ένας συνεπής δημοκράτης, ένας προοδευτικός άνθρωπος, που έχεις κοινές αγωνίες με όλους εμάς. Εναποθέτουμε πάνω σου τις ελπίδες μας για την Ευρώπη που οραματίστηκε κάποτε το ισχυρότερο κόμμα που θα ξαναγίνει το ισχυρότερο κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας με έναν ακόμη σταθμό την 9η Ιουνίου.
Θέλω, λοιπόν, σε αυτές τις τρεις εβδομάδες που έμειναν, να σκεφτούμε τι διακυβεύεται. Θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η αλαζονική πρακτική που περιφρονεί τις ζωές, τις αγωνίες σας, τα παιδιά σας; Που θέλει να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα, την υγεία, την παιδεία, το νερό; Ή θέλουμε μια παράταξη που θα αγωνιστεί για τον ελληνικό λαό καθημερινά, στοχευμένα, ρεαλιστικά, χωρίς διχασμό και δημαγωγία.
Όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να νικήσουμε. Και σας δεσμεύομαι ότι θα νικήσουμε. Το βράδυ της 9ης Ιουνίου η δημοκρατική παράταξη θα είναι ξανά στην όχθη των νικητών. Και καλώ κάθε δημοκράτη, κάθε προοδευτικό άνθρωπο, μαζί να αγωνιστούμε για να νικήσουμε. Έχουμε χρέος να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε.
Καλό αγώνα και καλή δύναμη. Όλοι μαζί σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη, σε κάθε εργασιακό χώρο. Να κάνουμε ισχυρή την προοδευτική φωνή. Να μιλήσουμε με τους πολίτες. Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε. Αν αγωνιστούμε δυναμικά, να είστε σίγουροι ότι θα εκπλήξουμε και τους δημοσκόπους και την εγχώρια ολιγαρχία που έχουν άλλα σχέδια για το πολιτικό σύστημα. Όχι, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη για μία ακόμη φορά.
Να είστε καλά. Καλή δύναμη σε όλους. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.
Σήμερα ο πράσινος κάμπος έγινε καταπράσινος στέλνοντας μήνυμα νίκης σε όλη την Ελλάδα. Καλώ λοιπόν κάθε προοδευτικό άνθρωπο, τα κινήματα της οικολογίας, της αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου, κάθε άνθρωπο που θέλει τη νέα αλλαγή, την ισχυρή δημοκρατική και δίκαιη Ελλάδα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στις 9 Ιουνίου. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή δύναμη σε όλους!»
Νίκολας Σμιτ: «Δεν θα δεχθούμε ποτέ δουλειά του 21ου αιώνα με συνθήκες εργασίας του 19ου αιώνα»
Σημεία ομιλίας Νίκολας Σμιτ, υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Στο πλαίσιο της ομιλίας του στην κεντρική εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Λάρισα, ο υποψήφιος Νίκολας Σμιτ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς.
«Απλώς, πρέπει να κοιτάξουμε γύρω μας για να δούμε τη ζημιά, που έχουν ήδη κάνει τα ακροδεξιά κόμματα στο κράτος δικαίου, στα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων και στις δημοκρατικές μας αξίες σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ. Το βλέπουμε: Στην Ιταλία όπου η Μελόνι επιτίθεται στην ανεξαρτησία του Τύπου και στα δικαιώματα των γυναικών. Στη Φινλανδία όπου το Κόμμα των Αληθινών Φινλανδών επιτίθεται στο δικαίωμα στην απεργία. Στην Ουγγαρία όπου η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν επιτίθεται στην ελευθερία του Τύπου, στην κοινωνία των πολιτών και στα δικαιώματα των LGBTI. Στην Κροατία, στην Ολλανδία και στην Ιταλία, όπου το ΕΛΚ συνασπίζεται με την ID, το κόμμα της Λεπέν και το AfD. Και τώρα στην Ευρώπη η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν άνοιξε την πόρτα για να συνεργαστεί με την ακροδεξιά ECR. Και το ID και το ECR είναι εξτρεμιστικά κόμματα, είναι δηλητήριο για τη δημοκρατία μας. Οι ψηφοφόροι πρέπει να γνωρίζουν. Η ψήφος για το ΕΛΚ, την πολιτική οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας, είναι μια πιθανή ψήφος για έναν τέτοιο συνασπισμό. Εμείς οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες έχουμε μια σαφή κόκκινη γραμμή: Δεν θα συνεργαστούμε ποτέ ούτε θα κάνουμε συνασπισμό με την ακροδεξιά. Καλούμε την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ολόκληρο το ΕΛΚ να συμμετάσχουν σε αυτή τη δέσμευση» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σμιτ.
«Ως Επίτροπος, αφιέρωσα τα τελευταία πέντε χρόνια στην επαναφορά των κοινωνικών θεμάτων στην ατζέντα της ΕΕ. Η προτεραιότητά μου ήταν πάντα η υποστήριξη της δημιουργίας καλών, ασφαλών θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Με τη στήριξη των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ τα καταφέραμε. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας φροντίσαμε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας περισσότερων από 30 εκατομμύρια εργαζόμενων και προστατεύσαμε εκατομμύρια επιχειρήσεις από το κλείσιμο. Παλέψαμε σκληρά για να εξασφαλίσουμε τον κατώτατο μισθό, να προωθήσουμε τη δίκαιη επανάληψη των αριθμών και να αυξήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε ολόκληρη την ΕΕ. Πολεμήσαμε σκληρά για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων στις πλατφόρμες» σημείωσε ο κ. Σμιτ αναφερόμενος στις παρεμβάσεις των Σοσιαλιστών στην κατεύθυνση της άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων.
Σχετικά με την κοινοτική οδηγία που ο ίδιος ως Επίτροπος εισηγήθηκε για την απόδοση πλήρων εργασιακών δικαιωμάτων στους εργαζόμενους στις πλατφόρμες, ο κ. Σμιτ υπογράμμισε: «Επιτρέψτε μου να σταματήσω λίγο σε αυτό το τελευταίο σημείο, γιατί είναι ένας πολύ καλός καθρέφτης των πολιτικών επιλογών που έχουμε σε αυτές τις εκλογές. Σήμερα το πρωί, βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη, όπου συναντήθηκα με ένα σωματείο διανομέων. Λόγω των νόμων που ψήφισε αυτή η κυβέρνηση, όλοι έχουν το καθεστώς των «αυτοαπασχολούμενων». Αλλά να σας ρωτήσω: Είναι πραγματικά επιχειρηματίας αυτός που σας παραδίδει φαγητό με ποδήλατο; Δεν θα έπρεπε να έχει δικαίωμα σε επίδομα ασθενείας, επίδομα αδείας και κοινωνική ασφάλιση; Δεν του αξίζει να λάβει το ίδιο επίπεδο προστασίας με κάθε άλλο εργαζόμενο; Γιατί αγαπητοί φίλοι, έτσι είναι. Είναι εργάτες. *Παλέψαμε με νύχια και με δόντια για να φέρουμε την Ευρωπαϊκή Οδηγία που τους δίνει το καθεστώς των εργαζομένων8. Το βάρος θα βαρύνει τις εταιρείες να αποδείξουν το αντίθετο. Και εδώ πρέπει να ευχαριστήσω ιδιαίτερα εσένα, αγαπητέ Νίκο, αγαπητοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Η ελληνική κυβέρνηση δεν υποστήριξε αρχικά την υιοθέτηση της οδηγίας για τις εργασίες πλατφόρμας, αλλά σηκώσατε την πίεση με τα συνδικάτα, φέρατε το θέμα στη Βουλή, σπάσατε την αντίσταση της κυβέρνησης και με βοηθήσατε να βγάλω εκατομμύρια λεγόμενους «ελεύθερους επαγγελματίες» από τις επισφαλείς συνθήκες. Είμαστε σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες. Αγκαλιάζουμε την καινοτομία και την αλλαγή. Υποστηρίζουμε τους εργαζόμενους να προσαρμοστούν στις εξελισσόμενες τεχνολογίες. Αλλά *δεν θα δεχθούμε ποτέ δουλειά του 21ου αιώνα με συνθήκες εργασίας του 19ου αιώνα*. Σε όλους τους εργαζόμενους σε όλη την ΕΕ, αυτή είναι η υπόσχεσή μας: θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά σας».
Κλείνοντας ο κ. Σμιτ έκανε αναφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών και την υποβάθμιση του κράτους δικαίου. «Όντας εδώ στην Ελλάδα σήμερα, δεν θα μπορούσα να είμαι πλήρης όταν μιλούσα για δημοκρατία και κράτος δικαίου, αν δεν ανέφερα το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ο Νίκος το ξέρει πολύ καλά. Αγωνίζεται για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Μας ανησυχούν εξαιρετικά τα όσα αναφέρθηκαν και ζητάμε να χυθεί άπλετο φως. Ένα είναι σίγουρο: Οποιαδήποτε παράνομη υποκλοπή αρχηγών κομμάτων, δημοσιογράφων δεν είναι κράτος δικαίου. Επιτρέψτε μου να το ξεκαθαρίσω: το κακόβουλο λογισμικό δεν είναι πολιτικό εργαλείο» κατέληξε.