Το σοκ για το αποτέλεσμα που προκάλεσε την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού διέτρεξε όλους τους πολιτικούς χώρους. Κανείς δεν περίμενε το 40% της ΝΔ και πολύ περισσότερο το 20% του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ΠΑΣΟΚ, όμως, όλοι περίμεναν το +11%, κόντρα στις δημοσκοπήσεις.
Πλέον, μιλούν οι αριθμοί, οι οποίοι είναι αδιάψευστοι: Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 200.000 ψήφους περισσότερες από ό,τι το 2019, αυξάνοντας τις δυνάμεις του κατά 50%. Και αυτό από μόνο του «είναι ένας μικρός άθλος».
Με όποιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και αν μιλούσες τις προηγούμενες ημέρες, σου έλεγε ότι «κάτω από 11% δεν θα πέσουμε, πολύ πιθανόν να πάμε και 12% ή και παραπάνω». Σήμερα, άπαντες παραδέχονται ότι δεν περίμεναν την εκτόξευση της ΝΔ και την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.
Γιατί κατέρρευσε ο ΣΥΡΙΖΑ
Οι αιτίες της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ; Πολλές. Μερικές από τις εξηγήσεις που δίνουν είναι:
- 1. Ο κόσμος κουράστηκε από τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τις ανερμάτιστες πολιτικές του προτάσεις. Δεν είχε να εισφέρει, λένε στο ΠΑΣΟΚ, προτάσεις διακυβέρνησης αξιόπιστες και πειστικές. Από το άνοιγμα στον Βαρουφάκη με τις «Δήμητρες», που επανέφερε μνήμες 2015, μέχρι τα «τοπικά νομίσματα» Τσακαλώτου και τις «Πρέσπες του Αιγαίου».
- 2. Η «θολούρα» που διέτρεχε τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ: Οι δολιχοδρομίες με προτάσεις περί κυβέρνησης ηττημένων, κυβέρνησης ανοχής και τέλος κυβέρνησης ειδικού σκοπού, η ψήφιση της απλής αναλογικής, την οποία «δεν ήξερε τι να την κάνει».
- 3. Η «πυξίδα τυχοδιωκτισμού» η οποία διέτρεχε την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα και η οποία αποδείχθηκε από τη στάση του με το κόμμα Κασιδιάρη και τους «παραπλανημένους» ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.
- 4. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε «σε πολιτικό καταφύγιο για τα ορφανά του Καμμένου και του Καραμανλή με τους Αντώναρους».
Δικαιώθηκε η στρατηγική Ανδρουλάκη
Στη Χ. Τρικούπη εκτιμούν ότι στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και στην άνοδο του ΠΑΣΟΚ, εκτός από όλα τα παραπάνω, ζωτικής σημασίας ρόλο διαδραμάτισε η στρατηγική Ανδρουλάκη, η οποία «δικαιώθηκε πλήρως».
- 1. Έστειλε με σαφήνεια και επιμονή ένα «καθαρό αντιπολιτευτικό μήνυμα» απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Το σύνθημα που επανέλαβε στην εκλογική βραδιά ο Ανδρουλάκης, ότι «ο χρυσός χορηγός της ΝΔ έχει ονοματεπώνυμο και διεύθυνση: Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ», έπαιξε τον ρόλο του.
- 2. Κράτησε υπεύθυνη στάση αντιπολίτευσης στη Βουλή (ψηφίζοντας θετικά, όπου θεωρούσε ορθό, και αρνητικά όπου διαφωνούσε, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κοινοβουλευτικό ακτιβισμό και ακολουθούσε τακτική «όχι σε όλα».
- 3. Η λέξη-φετίχ για το ΠΑΣΟΚ είναι μία: «Αξιοπιστία». Έκανε ένα ευρύ και ειλικρινές προσκλητήριο προς την προοδευτική παράταξη, αρθρώνοντας έναν αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό λόγο απέναντι στη ΝΔ και στον Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ επέμενε να ακυρώνει τους δύο βασικούς πολιτικούς του αντιπάλους, τακτική που δεν ακούμπησε καν τον Μητσοτάκη, αλλά φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο στο θάμπωμα του Αλ. Τσίπρα.
- 4. «Least but not last» που λένε και οι Αγγλοσάξονες, η επαναφορά του ονόματος ΠΑΣΟΚ στη λεζάντα της Χ. Τρικούπη. Το brandname που ακόμη κρατάει και θυμίζει το «ΠΑΣΟΚ ωραία χρόνια» έπαιξε ρόλο στο συλλογικό υποσυνείδητο.
Η επόμενη ημέρα: Θέλουν ολική επαναφορά ΠΑΣΟΚ, ένα αντίστροφο 2012 του ΣΥΡΙΖΑ
Τώρα, στη Χαριλάου Τρικούπη μελετούν τα ποιοτικά στοιχεία των αποτελεσμάτων για να καθορίσουν τη στρατηγική τους ενόψει της δεύτερης κάλπης.
Είναι προφανές ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα κρατήσει την τρίτη διερευνητική εντολή που θα λάβει, καθώς διψά για δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, με στόχο να μειώσει κι άλλο τη διαφορά των 8,6 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, ή ακόμη και να τον περάσει και να γίνει κανονική αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα. Στόχος δύσκολος, αλλά όχι απίθανος, αν αναλογιστεί κανείς τον «πολιτικό σεισμό» της Κυριακής αλλά και τη δυναμική που θα έχουν οι «μετασεισμικές ακολουθίες» στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν έχουμε μικρομεγαλισμό, έχουμε αυτοπεποίθηση και ελπίδα ότι το αποτέλεσμα της Κυριακής, βλέποντας τη γενική σκακιέρα, έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να μετατραπεί σε εφαλτήριο για την προοδευτική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ», λένε χαρακτηριστικά.
Με άλλα λόγια, το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει την ολική επαναφορά του, μέσω μιας αντίστροφης επανάληψης του 2012-2015, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ από 16% και δεύτερο κόμμα αναρριχήθηκε κυβερνών κόμμα με ποσοστό 36%.
Το άγνωστο στοιχείο της κάλπης για το ΠΑΣΟΚ
Ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί ευφορία, αλλά δεν έχει αναλυθεί επαρκώς, είναι «από πού πήρε τις ψήφους» το ΠΑΣΟΚ.
Στη Χ. Τρικούπη εκτιμούν ότι σε σχέση με το 2019 «δεν πήραμε ούτε τις μισές ψήφους». Που σημαίνει ότι αυτοί πήγαν στη ΝΔ, είτε πειθόμενοι από τον Μητσοτάκη είτε -κυρίως- φοβούμενοι επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ.
Πώς μπορεί να «ψαλιδιστεί» η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η διαφορά των 8,6 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ψαλιδιστεί και εξηγούν πώς θα γίνει αυτό:
- Από τις φυγόκεντρες δυνάμεις που θα επικρατήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το σοκ της ήττας, βλέποντας ότι «δεν τραβάει, πλέον».
- Από ψηφοφόρους (ακόμη και στελέχη) πρώην ΠΑΣΟΚ που μεταπήδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ και βλέπουν ότι χάνεται η προοπτική.
- Από αριστερόστροφους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που, απογοητευμένοι, ίσως στραφούν πιο αριστερά, σε μικρότερα κόμματα (ΜέΡΑ25, Πλεύση Ελευθερίας κ.λπ.).
Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα Ανδρουλάκη
Τέλος, ένα ακόμη asset στο μανίκι του Νίκου Ανδρουλάκη είναι η σύνθεση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που πλέον αριθμεί 41 βουλευτές (από 22 το 2019).
Υπό την αίρεση των επαναληπτικών εκλογών που εκτιμούν ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω, η σημερινή σύνθεση πρεσβεύει όσα είχε πει ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος: «Ανανέωση, ενότητα, αυτονομία» λένε συνεργάτες του, και προσθέτουν:
«Είναι μια ανανεωμένη σοσιαλδημοκρατική Κοινοβουλευτική Ομάδα, που, παρά την απειρία ορισμένων νέων προσώπων, έχει καλό μείγμα με έμπειρους, οπότε μπορεί να δουλέψει πολύ καλά».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης πήγε εξαιρετικά ευδιάθετος το πρωί της Δευτέρας (22/5) στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στη Χαριλάου Τρικούπη.
Σε ερώτηση για το εάν πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να έρθει δεύτερο στις επόμενες κάλπες, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε: «Έχουμε πολύ αγώνα μπροστά μας, όπως πάντα, πολύ αγώνα και προσπάθεια».
Αξίζει να σημειωθεί πως σε έξι περιφέρειες τις Ελλάδας το ΠΑΣΟΚ προσπέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ και κατέλαβε τη 2η θέση στην προτίμηση του κόσμου.