Το μήνυμά του για την Ημέρα της Ευρώπης, η οποία «σήμερα αποκτά ένα ακόμη πιο ισχυρό συμβολισμό», στέλνει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Σύμφωνα με τη δήλωσή του, ο κ. Ανδρουλάκης τονίζει πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αποδείξει ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα μεγάλο ταμείο ή ακόμα ακόμα από ένα κοινό νόμισμα».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προβάλει τη σημαντικότητα η Ευρώπη «να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά αυταρχικούς και αναθεωρητικούς ηγέτες στην περιφέρειά της και να δημιουργεί κοινά εργαλεία άμυνας».
Ανδρουλάκης: Το μήνυμά του για την Ημέρα της Ευρώπης
«Σήμερα δυστυχώς, που ο πόλεμος επέστρεψε στην καρδιά της Ευρώπης και η ενεργειακή κρίση απειλεί την κοινωνική συνοχή των ευρωπαϊκών λαών, η ημέρα της Ευρώπης αποκτά ένα ακόμη πιο ισχυρό συμβολισμό», υπογραμμίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης στη δήλωσή του για την επέτειο της Ημέρας της Ευρώπης.
Σημειώνει, δε, ότι «η Διακήρυξη του Robert Schuman στις 9 Μαΐου 1950, με νωπές ακόμα τις μνήμες του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν η απαρχή για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Ενός πρωτοποριακού εγχειρήματος που στόχο έχει τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, την οικονομική ευημερία και την κοινωνική πρόοδο».
Προσθέτει πως «η Διακήρυξη του Robert Schuman στις 9 Μαΐου 1950, με νωπές ακόμα τις μνήμες του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν η απαρχή για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Ενός πρωτοποριακού εγχειρήματος που στόχο έχει τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, την οικονομική ευημερία και την κοινωνική πρόοδο».
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, «είναι τώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αποδείξει με κοινά εργαλεία αλληλεγγύης μεταξύ των λαών ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα μεγάλο ταμείο ή ακόμα ακόμα από ένα κοινό νόμισμα.
Ότι παραμένει πάνω από όλα μία κοινότητα αξιών, που υπερασπίζεται τον σεβασμό στη δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα, την προώθηση της κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής, την προστασία του περιβάλλοντος και των πιο ευάλωτων πολιτών».
Καταληκτικά, ο κ. Ανδρουλάκης προσθέτει ακόμη ότι η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι είναι μια Ένωση «που θα έχει τα μέσα και την πολιτική βούληση να απαντά πειστικά στις προκλήσεις της εποχής μας, να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά αυταρχικούς και αναθεωρητικούς ηγέτες στην περιφέρειά της και να δημιουργεί κοινά εργαλεία άμυνας όπως ο Ευρωστρατός, ώστε όλοι οι Ευρωπαίοι, από την Φινλανδία και την Εσθονία, μέχρι την Ελλάδα και την Κύπρο να νιώθουν το ίδιο ασφαλείς».