Την ετήσια εκδήλωση τιμής και μνήμης για όσους φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, διώχθηκαν και για όσους έχασαν τη ζωή τους στα χρόνια της δικτατορίας, διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 στο πάρκο Ελευθερίας πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ.
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν τρεις πολιτικοί αρχηγοί (Νίκος Ανδρουλάκης, Αλέξης Χαρίτσης, Ζωή Κωνσταντοπούλου) η Νίνα Κασιμάτη από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος από τη ΝΔ.
Ο ΣΦΕΑ στη διακήρυξή του για την εκδήλωση έχει τον τίτλο: «57 χρόνια από το χουντικό πραξικόπημα: Όχι στο φασισμό και τον πόλεμο».
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων κατέθεσαν στεφάνι, ενώ ακολούθησαν ομιλίες μελών του ΣΦΕΑ.
Οπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, «οι συλληφθέντες την πρώτη μέρα του πραξικοπήματος ανήλθαν σε όλη τη χώρα σε 8.270, άνδρες και γυναίκες. Στη συνέχεια οι 6.118 εξορίστηκαν στη Γυάρο και τη Λέρο. Από τη Βόρεια Ελλάδα εκτοπίστηκαν 1.467 άτομα, από τα οποία τα 500 περίπου προέρχονταν από τον Ν. Θεσσαλονίκης. Πολλοί από τους συλληφθέντες ήταν άρρωστοι και υπερήλικες, ενώ, αρκετοί που κρατήθηκαν σε αστυνομικά τμήματα, κακοποιήθηκαν άγρια».
«Σήμερα είμαστε εδώ, σε αυτόν τον μαρτυρικό τόπο των βασανιστηρίων, για να τιμήσουμε τους νεκρούς μας , όσους αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν, πάλεψαν για να έχουμε Ελευθερία και Δημοκρατία. Μια Δημοκρατία, για την οποία πρέπει να επαγρυπνούμε. Να τη διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού. Γι’ αυτό, άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ πήρε την πρωτοβουλία και κατέθεσε στον Άρειο Πάγο υπόμνημα ώστε να μην μπορούν να συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές εκλογές τα απομεινάρια της νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Αυτό ήταν το χρέος μας και το κάνουμε όχι μόνο για όσους αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, αλλά και για τα παιδιά μας. Για να ζήσουν τις επόμενες δεκαετίες σε ένα δημοκρατικό περιβάλλον σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε στο τέλος της εκδήλωσης ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Δείτε φωτογραφίες: