Ανδρουλάκης: Τα επτά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας -«Ώρα για δημοκρατική ανατροπή» - iefimerida.gr

Ανδρουλάκης: Τα επτά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας -«Ώρα για δημοκρατική ανατροπή»

Νίκος Ανδρουλάκης
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την ακρίβεια / Φωτογραφία: ΑΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ευθεία επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του κόμματος για την ακρίβεια, όπου παρουσίασε δέσμη μέτρων «για την ανακούφιση της κοινωνίας».

Ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «ξηλώνει τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση της μεταπολίτευσης, που φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ: Τον δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας κι απέδωσε αυτή την επιλογή σε εξυπηρέτηση των μικρών ή μεγαλύτερων οικονομικών συμφερόντων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μετατρέπει ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης και τόνισε: «Ενώ οι Έλληνες πολίτες έχουν πανευρωπαϊκά τις τρίτες μεγαλύτερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία, η Κυβέρνηση αδιαφορεί και καθιστά την περίθαλψη «προνόμιο» για όσους μπορούν να πληρώσουν.

Ανδρουλάκης: Οι κυβερνητικές επιλογές αποδεικνύονται ατελέσφορες και ανεπαρκείς

Εξίσου δριμείς ήταν οι επικρίσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της ακρίβειας όπου τόνισε ότι «οι κυβερνητικές επιλογές αποδεικνύονται ατελέσφορες και ανεπαρκείς. Η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών μειώνεται συνεχώς. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, υπονομεύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας».

Πρόσθεσε ότι «στη χώρα μας σήμερα, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Έχουμε πληθωρισμό κερδών, πληθωρισμό απληστίας, που στερεί από τον Έλληνα πολίτη την αξιοπρέπεια στην ζωή του, την ασφάλεια για το αύριο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατηγόρησε τη κυβέρνηση πως «αντί να μειώσει τους έμμεσους φόρους για να πέσουν οι τιμές των βασικών προϊόντων, προτίμησε ένα μοντέλο επιδότησης των λογαριασμών που πίσω από τις σχετικά χαμηλές τιμές για τους καταναλωτές, κρύβονται τα υπερκέρδη των παρόχων και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας».

Ανδρουλάκης: Πρέπει να δημιουργηθεί ένα ρεύμα αλλαγής απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης

«Ενημερωθήκαμε σήμερα από τον Υπουργό Οικονομικών πως βεβαιώθηκαν τελικά 367 εκατ. ευρώ ως έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 - Ιουνίου 2022.Θυμίζουμε μόνο ότι το πρώτο πόρισμα στης ΡΑΕ, τον Μάιο, τα προσδιόριζε στα 930 εκατ. ευρώ! Φαίνεται ότι για κάποιους ισχυρούς της ενέργειας, κάθε μέρα είναι Βlack Friday!», είπε χαρακτηριστικά

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής , ο πρόεδρος του κόμματος ανέφερε ότι «πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευρύ κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα διεκδίκησης και ένα ρεύμα ΑΛΛΑΓΗΣ απέναντι σε αυτή την πολιτική, που στερείται κάθε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρότεινε επίσης, για τη χρηματοδότηση των ελληνικών νοικοκυριών «να αξιοποιηθούν οι πόρων του Προϋπολογισμού με στοχευμένη στήριξη των νοικοκυριών και όχι προσωρινά επιδόματα που εξανεμίζονται. Ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και της διασυνδεσιμότητας του δικτύου. Με την έκτακτη φορολόγηση των προκλητικών υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών και των τραπεζών».

Ανδρουλάκης: Ανάλογες πολιτικές εφαρμόζονται ήδη σε πολλές χώρες της Ευρώπης

Ανάλογες παρεμβάσεις προωθούνται η σχεδιάζονται ήδη στην Αγγλία, την Γερμανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία όπου αναμένεται να αντληθούν 7 δισ ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ανδρουλάκης: Επτά προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

1ον) Τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και καύσιμα, αλλά και την πρόνοια να παραμείνουν στον υπερμειωμένο συντελεστή τα βρεφικά είδη, όπως το βρεφικό γάλα και οι πάνες.

2ον) Πλαφόν στη λιανική αγορά ενέργειας.

3ον) Στήριξη-και ενίσχυση- της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της ΡΑΕ καθώς και των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς, ώστε να αντιμετωπισθούν οι ολιγοπωλιακές πρακτικές και η αισχροκέρδεια στην αγορά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

4ον) Ενεργειακή δημοκρατία για την απεξάρτηση από τα ολιγοπώλια, με ενίσχυση των υποδομών δικτύων μεταφοράς, διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας.

5ον) Στήριξη χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων με άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και επαναφορά του καθορισμού του μέσω των εθνικών συλλογικών διαπραγματεύσεων, νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους κι αυξήσεις που καλύπτουν τον πληθωρισμό για όλους τους συνταξιούχους καθώς και μειωμένο ενιαίο εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς για την περίοδο της κρίσης.

6ον) Δημιουργία κοινωνικής κατοικίας-ενίσχυση της φοιτητικής στέγης.

7ον) Προστασία της Α' κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών.

Ανδρουλάκης: Το δήθεν επιτελικό κράτος της ΝΔ δεν δίστασε να καταπατήσει το κράτος δικαίου

«Το δήθεν επιτελικό κράτος της ΝΔ, είναι αυτό που δεν δίστασε να καταπατήσει το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των πολιτών με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Πως μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι προασπίζεσαι το δημόσιο συμφέρον, όταν δεν σέβεσαι τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι χώρες που εξασφαλίζουν υψηλό βιοτικό επίπεδο για τους πολίτες τους, είναι αυτές που οι θεσμοί είναι ισχυροί και ανεξάρτητοι να επιτελούν το έργο τους», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ανδρουλάκης: Δεν υπάρχει δίλλημα Μητσοτάκης ή Τσίπρας, αλλά διχασμός ή αλλαγή

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέληξε χειροκροτούμενος τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει δίλημμα για το αν θα μας κυβερνήσει ο κ. Μητσοτάκης ή ο κ. Τσίπρας».

«Γιατί και οι δυο με τις πρακτικές τους έβλαψαν την χώρα και την κοινωνία, επέτειναν τα προβλήματα και σε πολλούς τομείς ακολούθησαν τις ίδιες συντηρητικές και καθεστωτικές λογικές» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, το δίλημμα στις εκλογές είναι «αν θα συνεχίσουμε τις ίδιες ατελέσφορες πολιτικές, αν θα επικρατήσει η πόλωση και ο διχασμός ή αν θα ανοίξει ο δρόμος για την ΑΛΛΑΓΗ που έχει ανάγκη ο τόπος και ο λαός μας. Με ενωμένους όλους τους Έλληνες»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι η ώρα της Δημοκρατικής Παράταξης και του ΠΑΣΟΚ. Είναι η ώρα της ανατροπής όλων των παθογενειών που κρατούν αιχμάλωτη την κοινωνία . δημοκρατική ανατροπή ή ανοχή στον καθεστωτισμό και την αδικία» είπε.

Οι παρεμβάσεις στην εκδήλωση

Τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων σε καταναλωτές και επιχειρήσεις παρουσίασαν στην προγραμματική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με τίτλο «Για ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής -Η δίκη μας απάντηση στην κρίση», ο Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών(ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο Καθηγητής ΕΚΠΑ και επιστημονικός διευθυντής ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, Γιώργος Αργείτης, η Πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ και ΠΟΜΕΚ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου, καθώς και ο επίκουρος Καθηγητής του ΕΜΠ, Βαγγέλης Μαρινάκης.

Αρχικά, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι «το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι η ακρίβεια», καθώς, όπως είπε, «επηρεάζονται οικονομικά οι πολίτες και αλλάζουν οι καταναλωτικές τους συνήθειες, κάτι που περνά και στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας και κυρίως της μικρομεσαίας». Ο πρόεδρος του ΕΕΑ υπογράμμισε ότι η ακρίβεια έχει επιφέρει την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, ενώ εξήγησε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τους τελευταίες μήνες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα επιβίωσης λόγω του λειτουργικού κόστους σε συνδυασμό με την πτώση της κατανάλωσης. Ανάφερε δε ότι «παρουσιάζεται μια εικόνα ότι η ανεργία έχει μειωθεί στο 12%», υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε 500.000 εργαζομένους που δουλεύουν τετράωρο», χαρακτηρίζοντας «πλασματική» την εικόνα της μείωσης ανεργίας. «Αναμένονται κι άλλα λουκέτα στην αγορά το επόμενο διάστημα» τόνισε, ενώ χαρακτήρισε ως μια «αυταπάτη» το «καλάθι του νοικοκυριού», εξηγώντας ότι τα 50 είδη προϊόντων «δεν καλύπτουν όλες τις ανάγκες του νοικοκυριού». Μάλιστα, ο κ. Χατηθεοδοσίου σημείωσε πως «όταν ένας υπουργός διαφημίζει μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ, αυτό είναι εις βάρος 50.000 μικροεπιχειρήσεων», αναδεικνύοντας το ζήτημα των ολιγοπωλίων.

Με τη σειρά του, ο Γιώργος Αργείτης υπογράμμισε ότι «το κύμα της ακρίβειας δεν είναι ένα μεμονωμένο σοκ. Αν ήταν έτσι, πιθανά οι επιπτώσεις του να ήταν πιο περιορισμένες», σημειώνοντας ότι «ακολουθεί τη πανδημική κρίση και την κρίση χρέους και την περίοδο της λιτότητας στη χώρα μας». Ακόμη, σημείωσε ότι αυτή η εικόνα μας δείχνει «μια σωρευτική δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου», ότι η κοινωνία βιώνει «μια συνεχή κρίση αξιοπρεπούς διαβίωσης». «Εδώ και μια δεκαετία όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, βρίσκονται σε μια κρίση βιοτικού επιπέδου» πρόσθεσε. Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ τόνισε ότι «ένα κύριο χαρακτηριστικό της ακρίβειας είναι ότι δεν έχει συμμετρικές επιπτώσεις στα εισοδήματα και στην κοινωνία. Η επίδρασή της είναι δυσανάλογη, επηρεάζοντας πρωτίστως τα πιο χαμηλά εισοδήματα και τους πιο ευάλωτους. Δηλαδή η ακρίβεια ταυτόχρονα φτωχοποιεί ένα μέρος της κοινωνίας και αυξάνει την οικονομική ανισότητα». Μάλιστα, εξήγησε ότι η δημόσια συζήτηση για τον μισθό, δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στον κατώτατο μισθό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η ενεργειακή κρίση ανέδειξε παθογένειες και στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς και κοινωνίας. Αντιμετωπίζουμε πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη», τόνισε η κ.Καλαποθαράκου απο την πλευρά της. Η Πρόεδρος ΕΚΠΟΙΖΩ και ΠΟΜΕΚ έκανε λόγο για διαχρονικά εγγενείς αδυναμίες και στρεβλώσεις των διάφορων αγορών οι οποίες συντηρούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, αλλά και παντελή απουσία ελεγκτικών μηχανισμών. "Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι", όπως υπογράμμισε, "ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά να οδηγούνται στη φτωχοποίηση", ενώ αναφέρθηκε στα τρία βασικά προβλήματα που εντοπίζουμε και είναι οι υψηλοί λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας, το καλάθι του νοικοκυριού και οι πλειστηριασμοί κατοικίας.

Κλείνοντας τις τοποθετήσεις ο κ. Μαρινάκης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το μεγάλο λάθος είναι ότι βασίσαμε την ενεργειακή μας πολιτική στο φυσικό αέριο», που το χαρακτήρισε ως «πηγή του κακού» Ο Επίκουρος Καθηγητής του ΕΜΠ επισήμανε ότι, μεγάλο πρόβλημα είναι τα υπερκέρδη, καθώς 7 εταιρείες παγκοσμίως παρουσιάζουν κέρδη 150 δις μέσα στη χρονιά, με κάποιες από αυτές να δραστηριοποιούνται και στη χώρα μας. Στο ρεύμα και την ηλεκτροπαραγωγή είπε ότι υπάρχει ακόμα πιο θολό τοπίο με το 80% της ενέργειας που καταναλώνουμε να είναι εισαγόμενο και αναρωτήθηκε «αν το όραμα για τη χώρα είναι να είμαστε μια ζωή κλειδωμένοι στη διαδρομή του άνθρακα αντί να δώσουμε έμφαση και να χρηματοδοτούμε ΑΠΕ». Κλείνοντας την παρέμβαση του πρότεινε δυο διαδρομές, «είτε η ενεργειακή κρίση θα μας βυθίσει ακόμα περισσότερο και θα κλειδωθούμε στον άνθρακα, είτε θα μας βοηθήσει να διδαχτούμε μέσα από αυτή και να επιταχύνουμε τις δράσεις μας για μία πράσινη μετάβαση που θα έχει επίκεντρο τον πολίτη, τον άνθρωπο», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε την εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ με τις ομιλίες του κ. Ανδρουλάκη και στελεχών του κόμματος

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ