Πρωτοβουλίες παίρνει ο Στέφανος Κασσελάκης με στόχο να γυρίσει την ατζέντα της συζήτησης για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα κινείται πλέον μετωπικά και εναντίον του Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε δύο φορές από το διεθνές συνέδριο του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με το Ωδείο Αθηνών να γίνεται από νωρίς το επίκεντρο ενός πολιτικού γεγονότος για τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο πάνω στη βάση της σύγκλισης και της σύνθεσης που επιβάλλει ο πυρήνας της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο κ. Κασσελάκης δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση, αλλά αποχώρησε χωρίς να παρακολουθήσει τη συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.
Το ενδιαφέρον, πάντως, για το διεθνές συνέδριο του Αλέξη Τσίπρα παίρνει χαρακτηριστικά μείζονος πολιτικού γεγονότος, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να έχει λάβει πρόσκληση και σύμφωνα με πληροφορίες να έχει επιβεβαιώσει την παρουσία της στις σημερινές εργασίες του.
Το παράδειγμα της Γαλλίας
Η συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου στο συνέδριο του Αλέξη Τσίπρα ήταν από μόνη της ένας πόλος έλξης σε αυτή τη συγκυρία που έχει ανοίξει η διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ.
Η παρουσία του κινητοποίησε στελέχη που ξεπέρασαν διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος και πρόσωπα, όπως ο Παύλος Χρηστίδης, η Κατερίνα Μπατζελή και ο Ιλχάν Αχμέτ, οι οποίοι έδωσαν το «παρών».
Παρόντες ήταν και άλλοι που συνδέονται με τον συγκεκριμένο χώρο, όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος, αλλά και εκπρόσωποι από τον συνδικαλιστικό κλάδο με διαχρονική αναφορά στο ΠΑΣΟΚ.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο πρώτος μάλιστα ο οποίος άνοιξε την πολιτική συζήτηση για τον ευρύτερο χώρο, δείχνοντας παράλληλα και το πολύ καλό επίπεδο των σχέσεών του με τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρώην πρωθυπουργός από την πρώτη κιόλας τοποθέτησή του αναφέρθηκε στον Φρανσουά Ολάντ και στη συμμετοχή του στο «λαϊκό μέτωπο» που συγκροτήθηκε στη Γαλλία για την ανάσχεση της ανόδου της Ακροδεξιάς, λέγοντας ότι είναι παράδειγμα για όλους.
Σε εκείνο το σημείο μάλιστα έκανε χιούμορ με τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «αν ήταν εδώ ο Ολάντ, θα κάναμε ένα πάνελ Ολαντρέου».
Aπέναντι και στον Τσίπρα
Με το διεθνές συνέδριο να εξελίσσεται σε αφετηρία σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σχολίασαν αρνητικά τη στάση του κ. Κασσελάκη να παραχωρήσει την ίδια ώρα της ομιλίας Τσίπρα - Ζάεφ συνέντευξη σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων, για να δηλώσει και πάλι «παρών» στην ανάδειξη ηγεσίας στην περίπτωση που ευοδωθούν οι διεργασίες για τη συγκρότηση ενός ενιαίου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς.
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον ΑΝΤ1, ρωτήθηκε για την πρόταση του Νίκου Παππά, δηλαδή για ένωση του ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό που θα εκλεγεί από τη βάση, είπε ότι ο ίδιος θα είναι υποψήφιος ακόμη κι αν απέναντί του θα έχει τον Αλέξη Τσίπρα.
Ωστόσο, εκείνο που προκάλεσε αντιδράσεις στους κόλπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν η απόλυση του Θανάση Θεοχαρόπουλου, με τη Γιώτα Πούλου να καταθέτει στην ΚΟ τη λήξη της συνεργασίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Έκαψε» το δημοψήφισμα
Όσοι γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο μιλούν για προειλημμένη απόφαση του κ. Κασσελάκη, ωστόσο η αιτία της απομάκρυνσής του φαίνεται πως ήταν το ότι με την πρότασή του Θεοχαρόπουλος και Ραγκούσης έκαψαν το χαρτί του δημοψηφίσματος με το ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ενταχθεί σε έναν ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς.
Όπως έχει γράψει το iefimerida πριν από τις ευρωεκλογές, το δημοψήφισμα ήταν ένα από τα εργαλεία που θα ανέσυρε ο κ. Κασσελάκης μετεκλογικά για να εμφανιστεί ως ο έχων την πρωτοβουλία των κινήσεων έναντι και των ανταγωνιστών στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Reunion ΣΥΡΙΖΑ
Η πιο συγκινητική στιγμή, πάντως, της πρώτης ημέρας του συνεδρίου ήταν αμέσως μετά το βίντεο που προβλήθηκε για το πώς έφτασε η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην υπερψήφιση της Συμφωνίας.
«Να θυμόμαστε τους 153 που υπερψήφισαν τη συμφωνία», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, κάνοντας ειδική αναφορά σε αυτούς που πήραν την πολιτική ευθύνη να ψηφίσουν τις «Πρέσπες» - ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που οδήγησε τότε στην αποχώρησή του τότε από το ΠΑΣΟΚ.
Η πρώτη ημέρα, πάντως, του διεθνούς συνεδρίου ήταν μια ψήφος εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα απ' όλον τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από μια μερίδα της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, μια ψήφος εμπιστοσύνης στο εγχείρημα της σύγκλισης παρότι δεν έδωσαν όλοι το «παρών».
Το πιο αξιοσημείωτο πάντως ήταν το ότι μετά από πολλούς μήνες ήταν η πρώτη πολιτική εκδήλωση και το πρώτο πολιτικό γεγονός που άθροιζε και δεν αφορούσε πολιτικές δυνάμεις.
Στο Ωδείο Αθηνών συνέρρευσαν όλα τα στελέχη της παλιάς φρουράς Τσίπρα, όπως ο Γιώργος Βασιλειάδης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Κώστας Ζαχαριάδης - πρόσωπα δηλαδή που έχουν στοχοποιηθεί πλήρως από τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ως νέοι υπονομευτές του προέδρου.
Αλλά και οι λεγόμενοι «εχθροί» του κ. Κασσελάκη, όπως οι Διονύσης Τεμπονέρας και ο Αντώνης Κοτσακάς.
Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε θερμά και τον Αλέξη Χαρίτση, με τις αγκαλιές και τα χαμόγελα να περισσεύουν μεταξύ των πρώην συντρόφων για ένα μεγάλο reunion της Αριστεράς.
Από τη Νέα Αριστερά παρόντες ήταν η Έφη Αχτσιόγλου, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο Κώστας Πουλάκης, η Σία Αναγνωστοπούλου, η Πέτη Πέρκα και ο Γιώργος Σταθάκης.
Νωρίς την πρώτη ημέρα του συνεδρίου βρέθηκαν στο Ωδείο Αθηνών ο Νίκος Βούτσης και ο Γιάννης Δραγασάκης.
Σαν να μην πέρασε μια μέρα, σχολίασε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργός των κυβερνήσεων Τσίπρα για την εικόνα που παρουσίασε η εκδήλωση.