Οργιώδες είναι το παρασκήνιο στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανακατανομή ρόλων και θέσεων στο κόμμα και στην κοινοβουλευτική ομάδα, σε μια φάση που ο Στέφανος Κασσελάκης καλείται να κοντύνει την επιτροπεία Παππά, ενώ άλλοι κάνουν τώρα «μετάνοιες» που γύρισαν την πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα.
Για να κερδίσει τον απαραίτητο πολιτικό χρόνο που αναζητούσε ο κ. Κασσελάκης μπροστά στην εκλογική κατάρρευση που όλοι προδιαγράφουν εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ και εν μέσω έντονων φαινομένων αμφισβήτησής του, ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες προετοιμάζουν το έδαφος της επόμενης ημέρας των ευρωεκλογών καταστρώνοντας το σχέδιο με το οποίο θα διασφαλίσουν ένα ευνοϊκό εσωκομματικό περιβάλλον για τη 10η Ιουνίου.
Ο κανόνας «-1+1=0»
Οι αλλαγές που θα γίνουν σε αυτή τη φάση μοιάζουν περισσότερο με ανακύκλωση, καθώς ο πάγκος αυτή τη στιγμή, όπως σημειώνουν έμπειρα στελέχη του κόμματος, δεν έχει και πολλές επιλογές για τον κ. Κασσελάκη. Πολλοί παρομοιάζουν δηκτικά τις δυνατότητες που υπάρχουν σε αυτή τη φάση με τον περίφημο κανόνα της πολιτικής που θέλει σε μια θέση που αδειάζει να προστίθεται ένα άλλο πρόσωπο και στο τέλος το αποτέλεσμα να μην έχει κανένα πρόσημο, ούτε αρνητικό και σίγουρα ούτε και θετικό.
Ανασχηματισμός
Στον ανασχηματισμό ρόλο παίζουν οι βλέψεις πολλών στελεχών που βρέθηκαν δίπλα στον κ. Κασσελάκη, αλλά σε κάποιες φάσεις σε αυτή την πολύ σύντομη διαδρομή μέχρι τώρα κάηκαν αρκετές μετοχές τους.
Νέα εκπρόσωπος Τύπου
Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δώρα Αυγέρη φαίνεται ότι, μετά την κρίση για την κομματική πειθαρχία που θέλησε να επιβάλει ο κ. Κασσελάκης στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, αναπλήρωσε μεν μεγάλο μέρος του χαμένου κεφαλαίου της, ωστόσο πλέον αναζητεί πιο συνειδητά τη διέξοδο στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε είχε γράψει το iefimerida πριν από ακριβώς έναν μήνα.
Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως σε συνομιλητές του μέχρι και πριν λίγο καιρό ήταν κάθετος για την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, λέγοντας ότι δεν θα την αφήσει να φύγει από δίπλα του και το αντίστροφο.
Ένα από τα πρόσωπα που παίζουν έντονα τις τελευταίες ώρες για να πάρει τη θέση της κ. Αυγέρη είναι η Έφη Μιχελάκη, εκπαιδευτικός και πρώην υποψήφια βουλευτής Κοζάνης. Η κ. Μιχελάκη μάλιστα βρέθηκε στην επίλεκτη 11άδα που ήρθε στο προσκήνιο με τις ευλογίες του στενού κύκλου συνεργατών του κ. Κασσελάκη στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μετά τη δεύτερη διάσπαση.
Το μείον στην περίπτωσή της είναι η έλλειψη εμπειρίας, ωστόσο ο κ. Κασσελάκης φαίνεται να επιμένει στη στρατηγική του να δίνει ευκαιρίες σε νέα πρόσωπα.
Νέος διευθυντής κοινοβουλευτικής ομάδας
Το ευρωψηφοδέλτιο, πάντως, παρά τις προκριματικές κάλπες που θα στηθούν στο κόμμα για να ξεχωρίσουν οι εκλεκτοί της βάσης, φαίνεται ότι αποτελεί διέξοδο.
Ο Γιώργος Τσίπρας φαίνεται ότι θα είναι ο επόμενος που θα ανασχηματιστεί και στη θέση του διευθυντή της ΚΟ επικρατέστερος να αναλάβει είναι ο πασοκογενής Θάνος Μωραΐτης, εκ των στενών συνομιλητών του νέου προέδρου και από τους παράγοντες που κινούν τα νήματα στον 7οόροφο της Κουμουνδούρου.
Δίπλα στο όνομά του ακούγεται και αυτό του Θανάση Οικονόμου, και αυτός ένας από τους επίλεκτους στην 11άδα Κασσελάκη - Καπνισάκη.
Συντονιστής τομεαρχών
Ο Παύλος Πολάκης είναι ένα από τα κορυφαία στελέχη με ηγετικές βλέψεις, ο οποίος το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα μετά τη ρήξη του με τον κ. Κασσελάκη επιχειρεί και εκείνος να βγει από το κάδρο της ηγεσίας.
Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο κ. Πολάκης θα απομακρυνθεί από υπερσυντονιστής των τομεαρχών σε πρώτη φάση.
Για τη θέση του ακούγονται διάφορα ονόματα, όπως του Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος διέγραψε μια πολύ θετική παρουσία στην εξεταστική επιτροπή για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, και της Νίνας Κασιμάτη, η οποία πήρε αναφανδόν το μέρος του προέδρου στην κρίση αμφισβήτησης.
Νέοι παίκτες στην Πολιτική Γραμματεία
Το σενάριο που πολλοί νεοπροεδρικοί θα ήθελαν να υλοποιήσει ο κ. Κασσελάκης είναι να ζητήσει την παραίτηση της Πολιτικής Γραμματείας ώστε να ανανεωθεί η σύνθεσή της με βάση τους νέους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί στην Κεντρική Επιτροπή.
Το ενδεχόμενο αυτό δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες για την ώρα, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν κάλπες για την αναπλήρωση των θέσεων της Πολιτικής Γραμματείας που χήρεψαν μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας» και της ομάδας των «6+6».
Σε αυτό το σενάριο έρχονται στο προσκήνιο πρόσωπα που μέχρι τώρα περνούσαν σε δεύτερο πλάνο, αλλά υπήρξαν μέρος των εξελίξεων από τον Αύγουστο και μετά, όπως είναι ο Μάρκος Χατζησάββας.
Είναι ο άνθρωπος που πορεύτηκε για χρόνια δίπλα στον Παύλο Πολάκη και το τελευταίο διάστημα έχει εξελιχθεί σε άνθρωπο της εμπιστοσύνης του κ. Κασσελάκη, αλλά και συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο ανδρών.
Πρόσωπο που διεκδικεί ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ είναι και ο Νίκος Καρανίκας, ο πύρινος λόγος του οποίου στο Συνέδριο προανήγγειλε και τις αλλαγές στα όργανα. Αναβαθμισμένο ρόλο φαίνεται να διεκδικεί και ο Γιάννης Βουλγαράκης.
Είναι το πρόσωπο που σηκώθηκε όρθιο στο προεδρείο του Συνεδρίου για να χειροκροτήσει τον κ. Κασσελάκη και είναι και εκείνος που μπήκε μπροστά στην προσπάθεια, συλλέγοντας υπογραφές για την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής στις 10 Μαρτίου.
Κόντεμα
Αυτό όμως που ίσως ανησυχεί περισσότερο τον κ. Κασσελάκη φαίνεται ότι είναι ο έλεγχος του μηχανισμού του κόμματος από τον Νίκο Παππά, ο οποίος βγαίνει από το Συνέδριο εμφανώς πιο ενισχυμένος.
Πολλοί είναι εκείνοι που τον χαρακτηρίζουν ως τον στρατηγό της νίκης και ο οποίος σήκωσε όλα τα λάφυρα της μάχης, αλλά, όπως προσθέτουν, είναι ο ηγεμόνας εκείνος που θα τα μοιράσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρείται ήδη παρασκηνιακά να περιοριστεί η επιρροή του και να αφαιρεθούν ρόλοι και ευθύνες από πρόσωπα και στελέχη με ευθεία αναφορά στον πρώην υπουργό.
Φαίνεται ότι ο κ. Παππάς σε αυτή τη φάση δεν θα ρισκάρει να τα πάρει όλα, αλλά θα αρκεστεί στα πολιτικά και επικοινωνιακά κεκτημένα του σε σχέση με την ανάδειξή του σε νούμερο δύο μέσα στο κόμμα.
Εκλογική επιτροπή
Μια διέξοδο για ανακατατάξεις θα αποτελέσει και η εκλογική επιτροπή, που, όπως όλα δείχνουν, θα συγκροτηθεί για να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη των ευρωεκλογών.
Σε αυτήν εκτιμούν όσοι γνωρίζουν από κομματική τακτική ότι ο κ. Κασσελάκης δεν αποκλείεται να μοιράσει χρεώσεις και σε πρόσωπα από το αντίπαλο εσωκομματικό στρατόπεδο της Όλγας Γεροβασίλη, ώστε να μπουν και όλοι στο κάδρο της ευθύνης για το αποτέλεσμα της μάχης.