Ως «ανασχηματισμός Προστασίας του Πολίτη» μπορούν να χαρακτηριστούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα στις οποίες προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παρά τις γκρίνιες που υπήρχαν για συγκεκριμένους τομείς του κυβερνητικού έργου, με τα θέματα ασφάλειας να βρίσκονται στο επίκεντρο, οι κυοφορούμενες αλλαγές στην κυβέρνηση κρατήθηκαν ως επτασφράγιστο μυστικό ακόμα και λίγες ώρες πριν την ανακοίνωσή τους από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Σε αντίθεση με ανάλογες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν που συζητούνταν για ημέρες, αυτή τη φορά δεν διέρρευσε τίποτα από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού, που γνώριζε τις προθέσεις τους. Λίγες μόνο ώρες πριν αυτές γνωστοποιηθούν επισήμως, ξεκίνησαν τα σενάρια και κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν τις κυοφορούμενες «στοχευμένες διορθωτικές κινήσεις».
Η δυσαρέσκεια για το Προστασίας του Πολίτη έφερε τις αλλαγές
Οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού είχαν αφετηρία τη δυσαρέσκειά του για την ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου και αυτή ήταν που πυροδότησε τον μίνι ανασχηματισμό, επιφέροντας την καραμπόλα σε δύο ακόμα υπουργεία, με τη μετακίνηση της ηγεσίας τους σε διαφορετικά πόστα. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιστρέφει στα γνώριμα λημέρια της οδού Κατεχάκη, ο Άδωνις Γεωργιάδης μετά από εννιά χρόνια στο υπουργείο Υγείας και η Δόμνα Μιχαηλίδου χρίζεται για πρώτη φορά υπουργός στο Εργασίας.
Η επιδρομή των χούλιγκαν από την Κροατία και η αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές
Η πρώτη φορά που τέθηκε θέμα απομάκρυνσης του κ. Οικονόμου από την ηλεκτρική καρέκλα, όπως αποδεικνύεται, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ήταν τον Αύγουστο, μετά την επιδρομή των Κροατών χούλιγκαν στη χώρα και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τότε, υπήρξε το ελαφρυντικό ότι βρισκόταν στη συγκεκριμένη θέση για λίγες ημέρες, αφού διαδέχθηκε τον Νότη Μηταράκη μετά τις δικές του αστοχίες με τις δηλώσεις για την έφιππη αστυνομία, την πανεπιστημιακή αστυνομία και τις διακοπές στην Πάτμο κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών.
Η επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η γκρίνια στο Μέγαρο Μαξίμου για τις επιδόσεις του συγκεκριμένου υπουργείου παρέμενε. Μετά τα επεισόδια στου Ρέντη που είχαν τραγική κατάληξη τον θάνατο του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, η απομάκρυνση σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν θέμα χρόνου. Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε την επιστροφή του κ. Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο λαμβάνοντας υπ' όψιν του την εμπειρία που έχει στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και το έργο που έχει επιδείξει σε προηγούμενες θητείες του. Η επανάληψη ανάλογων επιτευγμάτων αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση, καθώς η καταπολέμηση της εγκληματικότητας είναι από τους τομείς του κυβερνητικού έργου που χρήζουν άμεσης βελτίωσης. Η ασφάλεια αποτελεί μία από τις κεντρικές πολιτικές στοχεύσεις της ΝΔ, που όμως δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Ο κ. Χρυσοχοΐδης καλείται να αλλάξει αυτή την εικόνα και, σε συνδυασμό με τις κρίσεις στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίες επίκεινται, να υπάρξει μια πλήρης αναδιοργάνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου
Το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει το Μέγαρο Μαξίμου είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου και η αποφασιστικότητα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Άμεση σχέση με την καθημερινότητα έχει και το υπουργείο Υγείας, όπου επιστρέφει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο πρωθυπουργός ήθελε ένα πρόσωπο που θα τρέξει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει και δεν θα διστάσει να συγκρουστεί, εφόσον είναι απαραίτητο, για να προχωρήσουν αυτές οι αλλαγές.
«Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι ένας υπουργός με μεταρρυθμιστική εμπειρία και μπορεί να τις προχωρήσει», σημείωναν κυβερνητικά στελέχη, λίγη ώρα μετά τη μετακίνησή του. Ο νέος νοσοκομειακός χάρτης, η επιλογή διοικήσεων στα νοσοκομεία και η στελέχωσή τους σε ιατρικό προσωπικό σε ειδικότητες όπου παρατηρούνται ελλείψεις είναι τα μεγάλα στοιχήματα του νέου υπουργού. Ο κ. Γεωργιάδης μέσα σε έξι μήνες στο υπουργείο Εργασίας προχώρησε τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και επίσπευσε τον χρόνο απονομής των συντάξεων. Τώρα, καλείται να συνεχίσει το έργο του η Δόμνα Μιχαηλίδου, που πρώτη φορά αναλαμβάνει χρέη υπουργού, ωστόσο την προηγούμενη τετραετία διετέλεσε υφυπουργός Εργασίας.