Ο ανασχηματισμός πολύ γρήγορα θα ξεχαστεί -αν απασχολεί έστω και λίγο την κοινωνία στις μέρες μας- αφού οι αλλαγές δεν περιείχαν ούτε κάποια πολύ μεγάλη έκπληξη, ούτε δομικές αλλαγές που θα επέφεραν συζητήσεις.
Αυτό που πραγματικά απασχολεί τους πολίτες και στο οποίο θα κριθούν παλιοί και νέοι υπουργοί είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η συνεχιζόμενη, χωρίς καθαρό ορίζοντα λήξης, κρίση του κορωνοϊού, με τις σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας για την κυβέρνηση, που καλείται να βρει λύσεις και να προχωρήσει ταυτόχρονα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Ανασχηματισμός -Αυτή είναι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζύγισε πολύ τις αποφάσεις του το τελευταίο δεκαήμερο, έγραψε και έσβησε ονόματα στο μπλοκάκι του, αλλά η φιλοσοφία των αλλαγών ήταν από την αρχή ξεκάθαρη, όπως διαβεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του. Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι οι υπουργοί που κλήθηκαν να διαχειριστούν τις μεγάλες κρίσεις του 2020 αντεπεξήλθαν στις απαιτήσεις, ενώ κάποια αλλαγή σε αυτές τις θέσεις του υπουργικού συμβουλίου θα αλλοίωνε το κεντρικό μήνυμα για την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού και της τουρκικής επιθετικότητας.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού τόνιζαν ότι οι αλλαγές που έγιναν εξυπηρετούν την υλοποίηση των προτεραιοτήτων για το 2021, όπως αποτυπώθηκαν και στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής. Επίσης, οι μεταρρυθμίσεις παραμένουν προτεραιότητα για την κυβέρνηση και αυτό εξυπηρετεί η μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Εργασίας, όπου καλείται να προχωρήσει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Οι τομείς που ρίχνει η κυβέρνηση το βάρος μετά τον ανασχηματισμό
Παράλληλα, δίνεται έμφαση σε συγκεκριμένους κρίσιμους τομείς και γι’ αυτό τοποθετούνται υφυπουργοί με ανάλογες αρμοδιότητες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα χαρτοφυλάκια για το δημογραφικό και την οικογένεια (Μαρία Συρεγγέλα), για ειδικές μορφές τουρισμού (Σοφία Ζαχαράκη), για τον σύγχρονο πολιτισμό (Νίκος Γιατρομανωλάκης), για την ένταξη μεταναστών (Σοφία Βούλτεψη), για υπηρεσίες υγείας (Βασίλης Κοντοζαμάνης, ως αναπληρωτής υπουργός) και για τις περιβαλλοντικές δράσεις (Γιώργος Αμυράς).
Το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει το στρατηγείο για τη διαχείριση όλων των κρίσιμων θεμάτων. Και εδώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά αμετάβλητη τη βασική δομή και προχωρά σε ενισχύσεις. Ο Χρήστος Ταραντίλης ως νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος θα σηκώσει το βάρος της επικοινωνίας, ενώ ο Θοδωρής Λιβάνιος αναμένεται να αναλάβει ειδικές αποστολές και να στηρίξει τον Γιώργο Γεραπετρίτη στον διαρκώς αυξανόμενο όγκο δουλειάς που καλείται να διαχειριστεί.
Κυβερνητικές πηγές: Καμία σκέψη για κάλπες το 2021
Από το Μέγαρο Μαξίμου με κάθε τρόπο επιχειρούν να διαψεύσουν τα εκλογικά σενάρια που άρχισαν να κυκλοφορούν μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης. «Δεν υπάρχει καμία σκέψη για να στηθούν κάλπες το 2021», τονίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν προαναγγέλλεται και κρίνεται μόνο από την πορεία των πραγμάτων.