Ανασχηματισμός συναίνεσης με έντονο... άρωμα εκλογών χαρακτηρίζονται οι αλλαγές τις οποίες επέφερε στη σύνθεση της κυβέρνησης του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός θέλησε να διατηρήσει αφενός την σχετική «οικουμενικότητα» στο σχήμα της κυβέρνησης και αφετέρου να ικανοποιήσει το εσωτερικό του κόμματος του δίνοντας ένα εντονότερο «γαλάζιο» χρώμα με τη συμμετοχή σε αυτή περισσοτέρων βουλευτών της ΝΔ.
Διατηρώντας τους επικεφαλής των νευραλγικών υπουργείων στους τομείς της οικονομίας, των εξωτερικών, της άμυνας και λόγω συγκυρίας και της υγείας, ο Πρωθυπουργός έδειξε καθαρά ότι σκοπός του δεν ήταν ο δομικός ανασχηματισμός, όπως εκτιμούσαν πολλοί, αλλά μάλλον η διόρθωση συγκεκριμένων τομέων του κυβερνητικού έργου καθώς επίσης και η εξισορρόπηση στο πολιτικό μείγμα της κυβέρνησης.
Στη θέση τους μάλιστα παρέμειναν μεταξύ άλλων και υπουργοί για τους οποίους είχε γίνει πολύ κουβέντα για το πολιτικό τους μέλλον, όπως η Νίκη Κεραμέως και ο Χάρης Θεοχάρης, ενώ και η καρατόμηση του πρώην υπουργού Γιάννη Βρούτση που κατά πολλούς ήταν ίσως αναμενόμενη, δεν εξέπληξε τόσο όσο εκείνη του πρώην υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, εκ των πάλαι ποτέ επιτελικών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη.
Σημαντικότερη όμως της απομάκρυνσης των κ.κ. Βρούτση και Θεοδωρικάκου θεωρείται η επιλογή των Κωστή Χατζηδάκη και Μάκη Βορίδη στα αντίστοιχα κυβερνητικά πόστα δίνοντας τροφή για εκλογικά σενάρια καθώς τόσο τα εργασιακά (νέο ασφαλιστικό, νέος τρόπος έκδοσης των συντάξεων) όσο και η οργάνωση της διεξαγωγής των πιθανολογούμενων «διπλών» εκλογών, αποτελούν δύο από τις «καυτές πατάτες» στην κυβερνητική ατζέντα. Δίπλα στο Μάκη Βορίδη μάλιστα τοποθετήθηκε ως υφυπουργός ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενισχύοντας την σεναριολογία για την ενδεχόμενη ειδική αποστολή που ίσως κληθεί να φέρει σε πέρας το υπουργείο Εσωτερικών.
Πάντως, κύκλοι του κυβερνώντος κόμματος θεωρούν ότι με δεδομένη τη συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση και των επιπτώσεων που αυτή συνεχίζει να έχει στην οικονομία, το θέμα της προκήρυξης εκλογών μέσα στο 2021 μάλλον θα παραμένει ανοικτό, επισημαίνοντας πως θα μπορούσε προχωρήσει μόνο εάν και εφόσον οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν θα είναι τέτοιες που θα εγγυόταν την πολιτικά θετική έκβαση μιας ανάλογης κίνησης.
Πολιτικός πλουραλισμός σε γαλάζιο φόντο
Χαρακτηριστική του πολιτικού πλουραλισμού που διακρίνει και το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης:
- Διατήρησε τους «ΠΑΣΟΚογενείς» υπουργούς Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Κυριάκο Πιερρακάκη αλλά και τον υφυπουργό Άκη Σκέρτσο.
- Τοποθέτησε τους «Σαμαρικούς» Κώστα Σκρέκα ως υπουργό στο Αγροτικής Ανάπτυξης και Σοφία Βούλτεψη ως υφυπουργό στο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
- Διατήρησε επίσης τον πρώην «Ποταμίσιο» Χάρη Θεοχάρη, ενώ «υφυπουργοποίησε» άλλα δυο πρόσωπα από το διαλυμένο πλέον κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, τους Νικόλα Γιατρομανωλάκη στο Πολιτισμού και Γιώργο Αμυρά στο Ενέργειας.
- Παράλληλα αύξησε στις εννέα τις γυναικείες παρουσίες, αν και στο «βαρύ» 59μελές κυβερνητικό σχήμα η συμμετοχή τους παραμένει μάλλον χαμηλή καθώς για κάθε μία γυναίκα αντιστοιχούν πέντε άνδρες συνάδελφοι τους.
Αν και συνολικά από την κυβέρνηση απομακρύνθηκαν οκτώ πρόσωπα, 12 νέα ήλθαν να προστεθούν όλα σχεδόν μάλιστα προερχόμενα από τα κοινοβουλευτικά έδρανα της Νέας Δημοκρατίας δίνοντας ένα πολύ πιο έντονα «γαλάζιο» τόνο στη σύνθεση της κυβέρνησης. Οι περισσότεροι μάλιστα, σύμφωνα με τους γνώστες της ανθρωπογεωγραφίας της «Πειραιώς», προέρχονται από κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες στις οποίες ενδεχομένως να παιχτεί το παιχνίδι των επόμενων εκλογών.