Την προσήλωση και τη συνέπεια του πρωθυπουργού στις δύο στρατηγικές προτεραιότητες για τις οποίες έχει δεσμευθεί στην δεύτερη κυβερνητική θητεία επιβεβαιώνουν οι ανακοινώσεις που έκανε από το βήμα της Βουλής κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού, σύμφωνα με συνεργάτες του.
Η αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης όλων των εφημεριών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από την 1η Ιανουαρίου αντιπροσωπεύει την προσπάθεια αύξησης των μισθών και ενίσχυσης του ΕΣΥ, ενώ το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα ψηφισθεί στις αρχές του 2024 αποδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής που είχε ως αποτέλεσμα την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι το σημαντικό είναι αυτές οι επιτυχίες να μεταφράζονται σε νέες θέσεις εργασίας και αύξηση των εισοδημάτων. «Θέλω να επαναλάβω ότι ο κεντρικός πυρήνας του σχεδίου μας, με ορίζοντα τετραετίας, είναι η σταθερή και διατηρήσιμη αύξηση των μισθών και η προεκλογική δέσμευση την οποία είχα δώσει, κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ και μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ, ισχύει στο ακέραιο», τόνισε.
Στοίχημα η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη
Μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελεί η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη με τον πρωθυπουργό να εστιάζει στην Υγεία και την Παιδεία. Πέραν της αύξησης για τις εφημερίες, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην αναβάθμιση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών και των νοσοκομειακών υποδομών με τις δαπάνες για την υγεία να αυξάνονται στα έξι δισ. ευρώ από τα 4 δισ. που ανέρχονταν το 2019. Όσον αφορά την Παιδεία οι δαπάνες για την από τα 5,5 δισ. αυξάνονται στα 6,5, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει ότι εντός του 2024 θα τεθεί σε λειτουργία μία καινοτόμος που θα παρέχει δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο για όποιον μαθητή το επιθυμεί και προετοιμάζεται για πανελλήνιες εξετάσεις.
Η ψήφιση του προϋπολογισμού και το πανηγυρικό κλίμα της χθεσινής βραδιάς στους βουλευτές της ΝΔ και τα μέλη της κυβέρνησης, δεν σημαίνει ότι όλα τα αγκάθια έμειναν πίσω.
Στη Βουλή σήμερα η τροπολογία για τους μετανάστες
Σήμερα εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής η ρύθμιση για την χορήγηση άδειας διαμονής σε μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στη χώρα τουλάχιστον τρία χρόνια με προϋπόθεση να έχουν εργασία, που προκάλεσε εσωτερικές αναταράξεις στην κυβερνητική παράταξη μετά την έντονη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά που ζήτησε την απόσυρση της. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει σε αυστηρό τόνο ότι η τροπολογία των υπουργείων Εργασίας και Μετανάστευσης θα ψηφισθεί, τονίζοντας, παράλληλα, ότι δεν πρόκειται για ελληνοποιήσεις, όπως υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά για μία προσπάθεια να βρεθούν εργατικά χέρια που είναι απαραίτητα στον αγροτικό τομέα και σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα.
Επίσης, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη σημειώνουν ότι η ρύθμιση βάζει τάξη στο καθεστώς όσων αλλοδαπών διαμένουν στην Ελλάδα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και εργάζονται και ενισχύει τη δημόσια ασφάλεια. Ο κ. Σαμαράς δεν έχει πειστεί από τις εξηγήσεις αυτές και μένει να φανεί αν θα τραβήξει κι άλλο το σχοινί κατά την συζήτησης της τροπολογίας στην Ολομέλεια. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε να ρίξει άλλο λάδι στη φωτιά, αποφεύγοντας οποιοδήποτε σχόλιο όταν του τέθηκε εμμέσως το θέμα σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία για τους βουλευτές της ΝΔ, παρότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιο μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας προτίθεται να καταψηφίσει. «Αυτό δεν αφορά τον κ. Σαμαρά», όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, καθώς «οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν όποτε και όπως θέλουν τις απόψεις τους», συμπληρώνουν.