Αναδίπλωση Κασσελάκη μετά το δημοσκοπικό πατατράκ με το μονοψήφιο ποσοστό -Δείπνο ανακωχής με Γεροβασίλη - iefimerida.gr

Αναδίπλωση Κασσελάκη μετά το δημοσκοπικό πατατράκ με το μονοψήφιο ποσοστό -Δείπνο ανακωχής με Γεροβασίλη

Κασσελάκης-Γεροβασίλη συναντήθηκαν στην πορεία για Τέμπη
Κασσελάκης-Γεροβασίλη συναντήθηκαν στην πορεία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη / Φωτογραφία: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΟΛΑΚΗΣ

Δύο μετρήσεις που έρχονται back to back επιβεβαιώνουν το κακό κλίμα που επικρατεί για τον ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα του ηγεσία σε επίπεδο βάσης, με τον Στέφανο Κασσελάκη να λαμβάνει πλέον καθαρά το μήνυμα για την ανάγκη να συμπορευτεί με τις πολιτικές οντότητες του κόμματος.

Το δείπνο με την Όλγα Γεροβασίλη στο Παγκράτι τρία 24ωρα μετά το θυελλώδες Συνέδριο που τους έφερε μετωπικά απέναντι, κρίθηκε ως μια αναγκαία κίνηση κατευνασμού στο εσωκομματικό πεδίο, αλλά και αναδίπλωσης του Στέφανου Κασσελάκη σε περισσότερο πολιτικές κινήσεις παρά επικοινωνιακές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείπνο ανακωχής Κασσελάκη-Γεροβασίλη

Η συνάντηση Κασσελάκη-Γεροβασίλη έγινε κατόπιν συνεννόησης που είχαν οι δυο τους στην πορεία για τα Τέμπη το πρωί της Τετάρτης. Για την ώρα, πέρα από τη συστράτευση ενόψει ευρωεκλογών για το καλό του ΣΥΡΙΖΑ και την περιοδεία που θα κάνουν μαζί στην Άρτα, δεν φαίνεται να προκύπτει και από τις δύο πλευρές κάποια μείζονα είδηση για αξιοποίηση της κυρίας Γεροβασίλη σε κάποιον αναβαθμισμένο ρόλο.

Το μπλοκ της φρουράς Τσίπρας, στις συζητήσεις που γίνονται με την ηγεσία σε όλα τα επίπεδα, εστιάζει αμιγώς στις πολιτικές θέσεις και στην πολιτική δουλειά που πρέπει να γίνει για να ανακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το χαμένο έδαφος στους ίδιους τους ψηφοφόρους του και δεν δείχνει για την ώρα διατεθειμένο να μπει στο κάδρο της ανάληψης ή του παζαριού για θέσεις ευθύνης που επιχειρεί να προσφέρει η ηγετική ομάδα.

Δημοσκοπικό πατατράκ με το μονοψήφιο ποσοστό

Η μέτρηση της MRB αποτέλεσε ένα πραγματικό ράπισμα για την ηγεσία. Το μονοψήφιο ποσοστό 8,8% που κατέγραψε στην πρόθεση ψήφου, και κυρίως το ότι 48,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του Ιουνίου εκτιμά ως εύστοχη ή μάλλον εύστοχη την παρέμβαση του πρώην προέδρου, δεν ήταν παρά η πικρή επιβεβαίωση της ανάγκης για τη δήλωση-παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στην έναρξη του Συνεδρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πορεία στο κενό που επισήμανε ο κ. Τσίπρας εμφατικά και στα όρια της αμφισβήτησης του νέου προέδρου με τη δήλωσή του επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά.
Η μέτρηση επιβεβαιώνει ότι οι μισοί ψηφοφόροι, από το 18% που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούνιο στις εθνικές εκλογές, έχουν αποστασιοποιηθεί από το κόμμα, ενώ δεν προκύπτει για την ώρα ότι ο νέος πρόεδρος καταφέρνει να φέρει νέες δυνάμεις από την κοινωνία για να αναπληρώσει έστω τη χαμένη δύναμη.

Καθυστερούν οι αλλαγές στα πρόσωπα

Ο κ. Κασσελάκης πάντως και ο κύκλος των συνεργατών του προσπαθούν να αποφύγουν τις εξελίξεις για να μη συνεδριάσει αυτό το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή.
Οι πιέσεις που ασκούνται στη Ράνια Σβίγκου είναι μεγάλες προκειμένου να μην παραιτηθεί. Η γραμματέας του κόμματος, εκτός από το ότι συντάχθηκε με την πλευρά Τσίπρα στη μεγάλη σύγκρουση του Συνεδρίου, δεν έχει δώσει λαβές στην ηγεσία και στον ίδιο τον κ. Κασσελάκη για να κάνει δεκτή την παραίτησή της, που εκκρεμεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Με την επικυριαρχία του Νίκου Παππά στο κόμμα, οποιεσδήποτε αλλαγές ανοίγουν τον δρόμο για την αξιοποίηση στελεχών της επιρροής του, κι αυτό είναι κάτι που ίσως και να θέλει να αποφύγει η Κουμουνδούρου για να μην ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο το στρατόπεδο της λεγόμενης «τρόικας» (Παππάς, Φάμελλος, Γιώργος Τσίπρας) και στενέψει ο κλοιός της επιτροπείας.

Μονοπρόσωπο κόμμα

Αν κάτι πάντως απωθεί πλέον τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από κορυφαίες κομματικές θέσεις, είναι το ότι ο κ. Κασσελάκης τούς δίνει την αίσθηση, όπως σημειώνουν πολλοί από αυτούς, ότι δεν επιθυμεί να έχει δίπλα του πολιτικές οντότητες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μονοπρόσωπο κόμμα που στήνει γύρω από το πρόσωπό του, ο περιορισμός της επιρροής των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ στη λήψη αποφάσεων και κυρίως η επικράτηση της δικής του βούλησης έναντι της εμπειρίας που επιλέγει, δεν βοηθούν στη συλλογικότητα των αποφάσεων και περισσότερο σπρώχνουν το κόμμα σε λογικές κομμάτων αλά Πλεύση Ελευθερίας.

Όπως παρατηρούν πρόσωπα που εργάστηκαν δίπλα του και επιχείρησαν να τον βοηθήσουν, αποδεικνύεται ότι δεν είναι μόνο ζήτημα εσωκομματικής Δημοκρατίας η ανάγκη να συμβουλεύεται ο πρόεδρος του κόμματος τα πολιτικά όργανα και να ακούει τα στελέχη και τις απόψεις τους. Είναι και ζήτημα αποφυγής λαθών, που πλέον αποδεικνύεται ότι κοστίζουν ακριβά στον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά.

Το ερώτημα που βάζουν πολλοί σε αυτή την παραδοχή είναι αν όντως πρόκειται για λάθη ή αν θα πρέπει να θεωρείται ότι είναι επιλογή στο «λάθος» από την πλευρά του νέου προέδρου.
Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης στο LSE, όταν ρωτήθηκε από τον καθηγητή Φέδερστοουν τι επιλέγει μεταξύ της δικής του κρίσης και της εμπειρίας, εκείνος απάντησε ότι επιλέγει την κρίση του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ