Αναβάθμιση της Δικαιοσύνης με τεχνητή νοημοσύνη μέσα από συνεργασία Φλωρίδη - Παπαστεργίου - iefimerida.gr

Αναβάθμιση της Δικαιοσύνης με τεχνητή νοημοσύνη μέσα από συνεργασία Φλωρίδη - Παπαστεργίου

Οι υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης
Οι υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης/Intime
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στη Δικαιοσύνη για την αυτοματοποίηση μιας σειράς από διαδικασίες, προχωρούν σε συνεργασία τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των υπουργών, Γιώργου Φλωρίδη και Δημήτρη Παπαστεργίου, προχωρά η εισαγωγή τεχνητής νοημοσύνης για την αυτόματη μετάφραση δικαστικών εγγράφων, τη διερμηνεία και καταγραφή καταθέσεων αλλοδαπών μαρτύρων και τη καταγραφή προφορικού λόγου σε δικαστικές διαδικασίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών θα συμβάλλει καθοριστικά στην ψηφιακή αναβάθμιση της Δικαιοσύνης», καθώς πρόκειται για «μια σημαντική πρωτοβουλία, που ενισχύει την αποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία των δικαστηρίων, καθώς και την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, καθώς συνεπάγεται την εξοικονόμηση χρόνου αλλά και κόστους».

Επιπλέον, θα προωθήσει την εφαρμογή πολιτικών για την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ασφάλεια δικαίου.

Να σημειωθεί ότι «μέχρι σήμερα, η μετάφραση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, σελίδων και η αναζήτηση διαθέσιμων μεταφραστών και διερμηνέων, ειδικά σε κάποιες γλώσσες, προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις στην ταχύτερη έκδοση των δικαστικών αποφάσεων αλλά και δημοσιονομική επιβάρυνση».

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας, που υπογράφηκε μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ), φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προβλέπεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι θα αναπτυχθούν:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σύστημα αυτόματης μετάφρασης δικαστικών εγγράφων στα εξής ζεύγη γλωσσών:
α) ελληνικά προς αγγλικά
β) ελληνικά προς ιταλικά
γ) ελληνικά προς κινέζικα
δ) ελληνικά προς αραβικά
ε) αγγλικά προς ελληνικά
ζ) ιταλικά προς ελληνικά
η) κινέζικα προς ελληνικά
θ) αραβικά προς ελληνικά

Τα σύστημα θα βασιστεί σε διαθέσιμες ανοιχτές τεχνολογίες μετατροπής εικόνων κειμένου σε επεξεργασμένο κείμενο και μεγάλων γλωσσικών μοντέλων μετάφρασης.

  • Σύστημα που θα χρησιμοποιείται κατά τη διαδικασία κατάθεσης αλλοδαπών μαρτύρων. Το σύστημα θα καταγράφει την ομιλία του αλλοδαπού μάρτυρα και θα μεταφράζει σε κείμενο στα ελληνικά σε σχεδόν πραγματικό χρόνο την μαρτυρία από τις εξής γλώσσες: α) αγγλικά, β) ιταλικά, γ) κινεζικά και δ) αραβικά.
  • Σύστημα που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όργανα και φορείς της Δικαιοσύνης για την καταγραφή προφορικού λόγου στις δικαστικές διαδικασίες (ενδεικτικά κατά την ακροαματική διαδικασία, την διαδικασία εξέτασης μαρτύρων, απολογίας κατηγορουμένων, παροχής εξηγήσεων υπόπτων στην προδικασία και των συνεδριάσεων των δικαστικών συμβουλίων), την μετατροπή του σε γραπτό λόγο και τέλος την καταγραφή του σε επεξεργάσιμο αρχείο κειμένου. Επιπλέον, το σύστημα θα μπορεί να προβεί στη μετατροπή του περιεχομένου ήδη καταγεγραμμένων ηχητικών αρχείων, σε γραπτό κείμενο και στην καταχώρισή του σε επεξεργάσιμο αρχείο κειμένου».

Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: Στη μελέτη ο δρόμος φαινόταν ως δασικός και όχι επαρχιακός

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Μεγάλης Τρίτης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ενημέρωσε πως αυτός ο δρόμος δημοπρατήθηκε το 2019 και η σύμβαση υπογράφτηκε στις 7/8 του 2020 με υποχρεωτική κατασκευή για 2 χρόνια, τα οποία έγιναν 4 χρόνια και τα οποία συνεχώς μετατίθεντο, γιατί δημιουργούνταν προβλήματα στον δρόμο.

Η μελέτη η οποία εγκρίθηκε με τους περιβαλλοντικούς όρους έκανε δέκα χρόνια να εγκριθεί, από το 2007 μέχρι το 2016 και προέβλεπε «βελτίωση υφιστάμενου χωματόδρομου που δεν εμπίπτει στο επαρχιακό ή το εθνικό δίκτυο των νομών». Ο κ. Κουρέτας είπε αντί αυτού, το 2019 ήρθε προς ψήφιση στο περιφερειακό συμβούλιο ένα έργο το οποίο ονομάστηκε «επαρχιακός δρόμος Ρακοποτάμου - Κεραμιδίου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το ερώτημα λοιπόν είναι: Η μελέτη αυτή που πήρε περιβαλλοντικούς όρους σαν δασικός δρόμος γιατί δεν τηρήθηκε;» και ξεκαθάρισε πως υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη για δασικό και όχι επαρχιακό δρόμο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ