Η πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε σε πολύ καλό κλίμα, όπως διαβεβαιώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ωστόσο ουδείς είναι αισιόδοξος ότι το κόμμα της Κουμουνδούρου θα αλλάξει ρότα και τακτική ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιπολιτεύεται, αποβάλλοντας την τοξικότητα και παρουσιάζοντας εποικοδομητικές προτάσεις.
Ειδικά ως προς τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη. Για να στηρίξουν αυτή την άποψη, φέρνουν ως παράδειγμα τη χθεσινή ανάρτηση του κ. Κασσελάκη στο «Χ» για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη. Ενώ, όπως λένε, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προσπαθεί να βάλει φρένο στη φοροδιαφυγή, η οποία αποτελεί πληγή δεκαετιών για τη χώρα, ο κ. Κασσελάκης υπόσχεται ότι δεν θα πληρώνουν φόρο όσοι δηλώνουν εισόδημα έως δέκα χιλιάδες ευρώ, αδιαφορώντας για την ουσία της μεταρρύθμισης, που αφορά τον εντοπισμό των αδήλωτων εισοδημάτων και αυτών που φοροδιαφεύγουν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. «Δεσμευόμαστε στους ελεύθερους επαγγελματίες ότι με εισόδημα ως 10.000 ευρώ ο φόρος τους θα είναι ΜΗΔΕΝ. Όχι επειδή σας κάνουμε χάρη. Αλλά επειδή με αυτά τα εισοδήματα είναι κοινωνική ανάγκη ο φόρος που πληρώνετε να είναι ΜΗΔΕΝ», έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Πολύ ευγενική και ουσιαστική κουβέντα» ανάμεσα σε Μητσοτάκη-Κασσελάκη
Η συνάντηση των δύο ανδρών στη Βουλή ξεκίνησε με εμφανή την αμηχανία του κ. Κασσελάκη όταν έκατσε στον καναπέ του πρωθυπουργικού γραφείου και με μια γκάφα μπροστά στις κάμερες είπε ότι οι απόδημοι «δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι», ενώ ο ίδιος ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ως απόδημος.
Ωστόσο, αυτό ουδόλως επηρέασε τη συζήτηση που ακολούθησε όταν αποχώρησαν δημοσιογράφοι και φωτογράφοι από την αίθουσα. «Έγινε μια πολύ ευγενική και ουσιαστική κουβέντα», όπως μεταφέρουν πηγές, με τον κ. Μητσοτάκη να ενημερώνει αναλυτικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις θέσεις της χώρας όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις συζητήσεις στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «ώστε να αποκτήσει μια πλήρη εικόνα για κρίσιμα θέματα», όπως σημειώνουν.