Επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ περιείχε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη διάρκεια της εκδήλωσης «Κράτος Δικαίου, Δημοκρατία και Δικαιοσύνη».
Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε με επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για συγκάλυψη στην τραγωδία των Τεμπών αλλά και για τη μη αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «οργάνωσε τις παρακολουθήσεις προκειμένου να διευρύνει την εξουσία του. Ενορχήστρωσε το μπάζωμα και τη συγκάλυψη, προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία του».
Αφού υπενθύμισε ότι «μόλις ενάμιση μήνα μετά το έγκλημα των Τεμπών είχαμε εκλογές», έσπευσε να υποστηρίξει πως «αν γίνονταν τότε γνωστά όσα έχουν αποκαλυφθεί σήμερα, δεν θα τολμούσε κανείς να χαρακτηρίσει το έγκλημα των Τεμπών, απλώς δυστύχημα. Και η αναζήτηση ευθυνών δεν θα διαχέονταν στις διαχρονικές ανεπάρκειες του κράτους και του πολιτικού συστήματος, αλλά στις πολύ συγκεκριμένες ευθύνες της παρούσας κυβέρνησης. Και αναγκαστικά αυτή η συζήτηση δεν θα τελείωνε τις επόμενες ημέρες, αλλά θα έφτανε ως και τη μέρα των εκλογών. Έπρεπε λοιπόν πάση θυσία να ξεχαστεί. Για αυτό και οι μπουλντόζες έλαβαν εντολή να μπαζώσουν, το επόμενο κιόλας πρωί. Για να θάψουν το έγκλημα».
Τσίπρας: Ευθύνη των ηγεσιών της προοδευτικής αντιπολίτευσης να δώσουν απαντήσεις
Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην εικόνα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς. «Ας μη κρυβόμαστε, η εικόνα εκεί έξω δεν είναι καλή, ούτε για την αντιπολίτευση. Ανεξάρτητα ποιος έχει το δίκιο και ποιος το άδικο. Και αυτό μας αφορά όλους, τον καθένα από εμάς μας. Μας αφορά, αλλά και μας υπερβαίνει ταυτόχρονα, με την έννοια ότι είναι ευθύνη πρωτίστως των ηγεσιών της προοδευτικής αντιπολίτευσης να δώσουν απαντήσεις». Επισήμανε, μάλιστα, ότι βάση για όλα αυτά θα πρέπει να είναι οι λαϊκές κινητοποιήσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα λίγο μετά τις 19:30. Ξεκίνησε την ομιλία του με ένα «μεγάλο ευχαριστώ» στον Βαγγέλη Βλάχο, αδελφό του αδικοχαμένου Βάιου στα Τέμπη, και την Ελένη Κωστοπούλου, μητέρα του αδικοχαμένου Ζακ, «που μας έκαναν την τιμή να συμμετέχουν στην εκδήλωσή μας», όπως είπε.
«Δεν είχαμε προβλέψει αυτό το απίστευτο ξέσπασμα των πολιτών απέναντι στην πνιγηρή ατμόσφαιρα της συγκάλυψης. Ένα ξέσπασμα δημοκρατίας, που κάνει τη συζήτησή μας ακόμη πιο επίκαιρη, αλλά και την ανάγκη να δώσουμε απαντήσεις στο αίτημα των πολιτών για οξυγόνο στη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία ακόμη πιο επιτακτική» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Αναφερόμενος στις υποθέσεις που βρίσκονται στο προσκήνιο, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Θα αποδεχθούμε η δημοκρατία και η δικαιοσύνη να καταληφθούν από ολιγάρχες και μεγάλα συμφέροντα; Θα αποδεχθούμε οι κυβερνήσεις να ελέγχουν την ενημέρωση, τη δικαιοσύνη, τις ζωές μας. Και αυτός είναι ένας επιπρόσθετος λόγος να αγωνιούμε, να αγωνιούμε τόσο για το διεθνές δίκαιο όσο και για το κράτος δικαίου σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο».
«Η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δεν εμπιστεύεται τους βασικούς θεσμούς της δημοκρατίας. Την κυβέρνηση, τα κόμματα, το κοινοβούλιο» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θεωρεί ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι πολιτικά και οικονομικά ελεγχόμενη. Η δε κρίση εμπιστοσύνης στη δικαιοσύνη πιάνει ιστορικό ρεκόρ και ανεβαίνει δέκα ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε τρία χρόνια, προφανώς εξαιτίας των χειρισμών κυβέρνησης και δικαστικής ηγεσίας στις κρίσιμες υποθέσεις των υποκλοπών και των Τεμπών. Για τις οποίες το 72% και το 74%, αντιστοίχως, θεωρούν ότι υπάρχει σαφής απόπειρα συγκάλυψης από την πλευρά της κυβέρνησης. Γιατί η κατοχή της πληροφορίας στις μέρες μας είναι κατοχή εξουσίας. Η κυβέρνηση επέλεξε να ασκεί ασφυκτικό έλεγχο στα ΜΜΕ με διάφορους τρόπους, από τους οποίους ο εντιμότερος ήταν η κατά το δοκούν χρηματοδότησή τους με κρατικό χρήμα. Γιατί ο έλεγχος της ενημέρωσης στις μέρες μας σημαίνει ανεξέλεγκτη εξουσία».
«Η κυβέρνηση επέλεξε, επίσης, την τακτική της συγκάλυψης σε όλες τις κρίσιμες υποθέσεις, όπου συνελήφθη ψευδόμενη. Από την υπόθεση των υποκλοπών ως την υπόθεση της Πύλου και των Τεμπών» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός. «Γιατί; Γιατί ήταν η μοναδική στη μεταπολίτευση που γνώρισε τέτοια πρωτόγνωρη ανοχή από τα ΜΜΕ, την οικονομική ελίτ, τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Και εσχάτως, η μοναδική που δεν αισθάνεται την ύπαρξη ισχυρής αντιπολίτευσης».
Τσίπρας: Πάτος στο δικαστικό σύστημα -Πλήρης αδιαφάνεια στο Ταμείο Ανάκαμψης
Ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε την πανδημία για να υποβαθμίσει τον ρόλο του κοινοβουλίου, κάνοντας λόγο για «πάρτι δισεκατομμυρίων με απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς».
Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως «αυτό το πρωτοφανές σε έκταση σκάνδαλο παράνομων παρακολουθήσεων είχε, δυστυχώς, ως επίκεντρο το γραφείο του ίδιου του πρωθυπουργού και έφερε για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση στα όριά της τη θεσμική υπόσταση της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας».
«Δεν είναι κάτι σύνηθες, ούτε και ανεκτό για μια φιλελεύθερή ευρωπαϊκή δημοκρατία. Έτσι η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για παραβιάσεις στο Κράτος Δικαίου. Το χειρότερο όμως είναι ότι στην Ελλάδα ''δεν άνοιξε μύτη''. Όλα συνεχίζονται κανονικά. Και δυόμισι χρόνια μετά, όχι μόνο δεν ασκήθηκε καμία ποινική δίωξη σε κυβερνητικά στελέχη, αλλά η ηγεσία του Αρείου Πάγου επιμένει να προκαλεί την κοινή λογική» είπε κατά την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.
Ινστιτούτο Τσίπρα: Δημοσκόπηση της Metron Analysis
Στην αρχή της εκδήλωσης παρουσιάστηκε δημοσκόπηση της Metron Analysis.
Η έρευνα στάθηκε ιδιαίτερα στους θεσμούς και την εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτούς.
Όπως έδειξαν τα στοιχεία της έρευνας της Metron Analysis, οι πολίτες εμφανίζουν χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης στα πολιτικά κόμματα, τη Δικαιοσύνη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Δείτε την εκδήλωση
Εικόνες από την εκδήλωση / Intimenews