Για τα παιδικά χρόνια, τον τρόπο που μπήκε στην πολιτική, τη σχέση του με την Μπέτυ Μπαζιάνα και τη μεγάλη τους διαφωνία, την περίοδο του δημοψηφίσματος αλλά και τις σημερινές πολιτικές εξελίξεις, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του Νίκου Χατζηνικολάου
Περιγράφοντας τα παιδιά του χρόνια μίλησε για μια οικογένεια μεσαίας τάξης, σύγχρονη και προοδευτικών πεποιθήσεων ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα αδέρφια του και στο πόσο τον επηρέασαν στην ενασχόλησή του με την πολιτική, , «με την έννοια ενός ονείρου ή της προσπάθειας που έκανα τότε εγώ ως μικρό παιδί να φτάσω τα βήματα του αδερφού και της αδερφής μου που ήταν μεγαλύτεροι»
Τσίπρας: Τώρα συνειδητοποιεί η μεσαία τάξη ότι έχει εξαπατηθεί
Τσίπρας: «Ο Μητσοτάκης δεν θα εξαντλήσει την τετραετία»
Τσίπρας: Η κυβέρνηση δίνει λίγα σε πολλούς και πολλά σε λίγους
Ο Αλέξης Τσίπρας για τα παιδικά του χρόνια
Ταυτόχρονα, στο α' μέρος της εκπομπής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για τα παιδικά του χρόνια. Οπως είπε ο τέως πρωθυπουργός, ήταν το τρίτο παιδί μιας μεσαίας οικογένειας με πολλά χρόνια διαφοράς από τα άλλα αδέρφια του. Ανέφερε ότι η μεγάλη διαφορά ηλικίας με τα αδέρφια του και το περιβάλλον τού έδωσαν τη δυνατότητα να ασχοληθεί με πράγματα με τα οποία άλλοι συνομήλικοί του δεν ασχολούνταν. Επί παραδείγματι ανέφερε ότι σε ηλικία 9 ετών «ξεκοκάλιζε» την εφημερίδα (ΝΕΑ και αργότερα και Ελευθεροτυπία) που έφερνε στο σπίτι ο πατέρας του. Είπε ότι η οικογένειά του ήταν μια δημοκρατική οικογένεια, ενώ μίλησε και για τις αριστερές παραδόσεις της οικογένειάς του από την πλευρά των παππούδων του.
«Ο πατέρας μου μετά τη Μεταπολίτευση ήταν ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ», «τα αδέλφια μου είχαν οργανωθεί στην Αριστερά, στην ΚΝΕ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτησή του με τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Οι καταλήψεις
Οπως είπε εν συνεχεία, οργανώθηκε σε ηλικία μόλις 14 ετών όταν (ως πρόεδρος του 15μελούς του Β' Πειραματικού Γυμνασίου Αμπελοκήπων) πήγε να συμπαρασταθεί στις καταλήψεις του διπλανού Πολυκλαδικού. «Τότε με τσίμπησαν κάτι Κνίτες επειδή ήμουν πρόεδρος του δεκαπενταμελούς...», σχολίασε. Μάλιστα αποκάλυψε ότι η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν θέμα «διαμάχης» στα οικογενειακά τραπέζια.
Σε ερώτηση που του έγινε για το εάν εξακολουθεί να συμπαθεί τις καταλήψεις, είπε ότι σημασία έχει ποιο είναι το αίτημα, ποιος ο σκοπός, ποια η διαδικασία, «διότι καταλήψεις τώρα γίνονται και από ακροδεξιές ομάδες που πείθουν τους μαθητές να διαμαρτυρηθούν, για παράδειγμα, για το Μακεδονικό».
Ο έρωτας με την Μπέτυ και η μεγάλη του διαφωνία
Κληθείς να αναφερθεί στη μακρόχρονη σχέση του με την Μπέτυ Μπαζιάνα και στον τρόπο που γνωρίστηκαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «η Μπέτυ πρέπει να ήταν ερωτευμένη μαζί μου πολύ πριν από εμένα. Πριν την εντοπίσω» και αναφέρθηκε στο πρώτο τους ραντεβού που έγινε σε ένα «σκληρό ροκάδικο» στην Μιχαλακοπούλου. Αναφορικά με το γιατί επέλεξαν να μην παντρευτούν ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν υπήρχε λόγος καθώς η σχέση τους ήταν μακροχρόνια και περισσότερο «μια σύμβαση ψυχική παρά νομική». «Πέρα από την αγάπη υπάρχει ένας αμοιβαίος θαυμασμός, αλληλοεκτίμηση και σεβασμός», σημείωσε ενώ τόνισε ότι η ίδια είναι πολύ αυστηρή κριτής και βρίσκει τρόπο να εκφράσει την άποψή της χωρίς όμως να υπάρχει «κρεαβατομουρμούρα». Αναφορικά με την μεγάλη τους διαφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε ότι η σύντροφός του υποστηρίζει τον Ολυμπιακό, ενώ ο ίδιος τον Παναθηναϊκό και τόνισε ότι έθεσε βέτο ως προς την ομάδα που θα υποστήριζαν τα παιδιά.
Για την περίοδο του δημοψηφίσματος
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην περίοδο του δημοψηφίσματος λέγοντας ότι «μας προσγείωσε σε μια πραγματικότητα δύσκολη αλλά όχι αδιέξοδη, γιατί βγήκαμε από την κρίση, τελειώσαμε τα μνημόνια». Υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι έδιναν στην Ελλάδα μια προοπτική πολιτικής αυτοχειρίας, μια συμφωνία με πολύ βαριά μέτρα χωρίς χρήματα. Πρόσθεσε ότι οι χειρισμοί της περιόδου θα κριθούν από την ιστορία και τόνισε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ήταν «η δυνατότητα να φτάσουμε στο τέλος με ένα πρόγραμμα με δυσκολίες μεν αλλά με 20 δισ. λιγότερα βάρη από αυτά που πρότειναν χωρίς χρηματοδότηση πριν από το δημοψήφισμα».
Αποκάλυψε, επίσης, ότι το βράδυ που κατέληξε στην απόφαση για το δημοψήφισμα ο γιος του είχε τα τρίτα του γενέθλια. Αναφορικά με εκείνο το βράδυ, ο τέως πρωθυπουργός είπε: «Δεν κοιμήθηκα το βράδυ, την πήρα την απόφαση το πρωί», είπε, προσθέτοντας ότι έγινε κυβερνητική σύσκεψη στις Βρυξέλλες και επέστρεψαν το βράδυ στην Αθήνα για να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο. Περιγράφει ότι η σύντροφός του μπήκε στην αίθουσα που γινόταν η συνεδρίαση και σχημάτισε στον ίδιο τον αριθμό τρία με τα δάκτυλά της. Εκείνος νόμιζε ότι ήθελε να του μιλήσει για τρία λεπτά. «Το συνειδητοποίησα μετά όταν είχε αφήσει πάνω στο γραφείο μου τρία κεράκια. Μετά συνειδητοποίησα ότι όταν βρίσκεται κανείς στην πιο δύσκολη στιγμή της ευθύνης πρέπει να βάζει ως προτεραιότητα και το προσωπικό στοιχείο», είπε ο κ. Τσίπρας.
Είμαστε σε φάση που η μεσαία τάξη συνειδητοποιεί πως έχει εξαπατηθεί
«Τώρα είμαστε στη φάση όπου αρχίζει και συνειδητοποιεί και η μεσαία τάξη ότι έχει εξαπατηθεί, αλλά όπως ο εξαπατημένος σύζυγος όταν το μαθαίνει δεν θέλει να το πιστέψει, δίνει πίστωση χρόνου», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ άσκησε δριμεία κριτική για τον τρόπο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασκούσε αντιπολίτευση. «Αν η ΝΔ σήμερα αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες, έχει να κάνει με τον τρόπο που ασκούσαν αντιπολίτευση, για τις Πρέσπες, για το μεταναστευτικό».
Αναφορικά με τα εθνικά θέματα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πατά σε δύο βάρκες. «Ζητά να δίνουμε συναίνεση και συνεννόηση να υπάρχει εκεί που υπάρχει και ένα πεδίο, αυτό δεν σημαίνει ότι όταν βλέπουμε φάουλ δεν θα μιλάμε. Τι συναίνεση να δώσω στην αφωνία των 72 δευτερολέπτων στον Λευκό Οίκο ή στην απουσία της Ελλάδας από την Διάσκεψη του Βερολίνου», είπε.
Τέλος, εξηγώντας γιατί ζήτησε από την κυβέρνηση να «παγώσει» η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «είναι εξαιρετικά κρίσιμο ακόμα και με τους συμμάχους να μη μας θεωρούν δεδομένους και προβλέψιμους και να δίνουν ανταλλάγματα ουσιαστικής στήριξης όταν παίρνουν πράγματα που ζητούν από τη χώρα».