Μόλις 27 ημέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου και η προεκλογική μάχη βρίσκεται ήδη στα κόκκινα, με τη ΝΔ να προειδοποιεί για το σενάριο «τερατογένεσης», της «κυβέρνησης ηττημένων». Από την άλλη, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιμένουν για σχηματισμό προοδευτικής διακυβέρνησης, αλλά τίποτα δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το σενάριο της κυβέρνησης ηττημένων είναι σχεδόν απίθανο να προχωρήσει, καθώς δεν θα βγαίνουν οι αριθμοί για να συγκεντρωθούν 151 βουλευτές. Σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας επανέφερε στο τραπέζι το plan B και ακούει στο όνομα κυβέρνηση με ψήφο ανοχής.
«Υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηριχθεί μια κυβέρνηση, είτε με τη συμμετοχή κάποιου σε αυτήν, είτε με την ανοχή του», είπε σήμερα ο κ. Τσίπρας μιλώντας στον Alpha και στην εκπομπή της Σταματίνας Τσιμτσιλή. Κάτι που επιβεβαίωσε λίγες ώρες αργότερα και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου όταν ρωτήθηκε πόσο δύσκολη είναι η συγκυβέρνηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος τάσσεται υπέρ του κλεισίματος τραπεζών και εισαγωγής του σχεδίου «Δήμητρα» για τις πληρωμές.
Τι ισχύει με την ψήφο ανοχής
Με βάση αυτή τη συνταγματική πρόβλεψη, ένα κόμμα μπορεί, αντί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης προς μια κυβέρνηση, να επιλέξει την ψήφο ανοχής, να ανακοινώσει δηλαδή εκ των προτέρων ότι οι βουλευτές του θα απόσχουν από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Μια τέτοια δήλωση περί αποχής σημαίνει ότι η κυβέρνηση του πρώτου κόμματος θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, και στην περίπτωση αυτήν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Η απαιτούμενη λοιπόν πλειοψηφία είναι 151 μόνο αν οι παρόντες βουλευτές είναι 300.
Αν όμως οι παρόντες είναι για παράδειγμα 260, τότε η απαιτούμενη πλειοψηφία είναι 131, ενώ αν οι παρόντες βουλευτές είναι για παράδειγμα 230, η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν είναι 116 αλλά 120 βουλευτές, με βάση την πρόνοια ότι η πλειοψηφία δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.
Στην περίπτωση αυτή, αν ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώσει με το ΠΑΣΟΚ τις 120 έδρες και συμφωνήσει με άλλα κόμματα, όπως το ΜέΡΑ25, για ψήφο ανοχής, τότε το σενάριο «προοδευτικής κυβέρνησης» γίνεται ρεαλιστικό. Υπάρχουν ενδεχομένως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν ψήφο ανοχής σε μια τέτοια κυβέρνηση, για κάποια θέματα.
«Όχι» από ΚΚΕ σε ψήφο ανοχής
Επομένως, το σενάριο της ψήφου ανοχής είναι υπαρκτό και προβλέπεται από το Σύνταγμα. Μάλιστα, υπήρξαν δημοσιεύματα ότι ψήφο ανοχής θα μπορούσε να δώσει το ΚΚΕ, ενδεχόμενο όμως που ο Περισσός διέψευσε κατηγορηματικά. Ενδεικτική είναι η δήλωση που είχε κάνει ο Δημήτρης Κουτσούμπας τον περασμένο Ιανουάριο: «Δεν θα μας συγχωρούσε ποτέ η εργατική τάξη, ο ελληνικός λαός, μια επιλογή συμμετοχής ή ανοχής σε μια τέτοια “προοδευτική” κυβέρνηση μούφα. Στην πολιτική και γενικά στη ζωή δεν ισχύει “είμαι ό,τι δηλώνω”».
Σήμερα ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, επανήλθε σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «VORIA.GR» λέγοντας ότι «το ΚΚΕ ποτέ δεν ταύτισε τα κόμματα του συστήματος, τις ηγεσίες τους, τους υπουργούς τους, με τον λαϊκό κόσμο, τους εργαζόμενους, που μέχρι σήμερα τα ψηφίζουν ή τα ακολουθούν» και τους οποίους «έχουμε κάθε λόγο να τους καλούμε να συμπορευτούν και να παλέψουν μαζί με το ΚΚΕ, που πραγματικά εκφράζει τα δικά τους κοινωνικά, ταξικά συμφέροντα».
«Αυτό δεν έχει σχέση με μια κυβερνητική σύμπραξη και μάλιστα με κόμματα που βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή του ΚΚΕ. Δεν υπάρχει, άλλωστε, κυβέρνηση που θα ασχοληθεί μόνο με «5 ζητήματα στα οποία συμφωνούμε»… Μια κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει όλη τη "βεντάλια" των ζητημάτων. Και, μιας και μιλάμε για κυβέρνηση με δεδομένες τις δεσμεύσεις στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, την πολιτική που έχει ανάγκη η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, ξέρουμε ότι το ΚΚΕ θα είναι αυτό που, αν έμπαινε σε μια τέτοια συζήτηση, θα καλούταν να βάλει "στην άκρη" το πρόγραμμά του, την ίδια την αγωνιστικότητά του και την αυτοτελή πρωτοπόρα δράση του για τα λαϊκά συμφέροντα και όχι όλοι οι άλλοι…» πρόσθεσε.
Τσίπρας: Μια κυβέρνηση μπορεί να στηριχθεί με την ανοχή κάποιου -Δεν αποκλείω κανέναν
Ο κ. Τσίπρας πάντως σήμερα άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ερωτηθείς για τις θέσεις του ΜέΡΑ25 και του Γ. Βαρουφάκη κι αν αυτές επηρεάζουν ενδεχόμενη συνεργασία, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει ποιο είναι το πρόγραμμα και τι ακριβώς έχει πει ο κ. Βαρουφάκης.
Τόνισε ότι «οι κυβερνήσεις συνεργασίας γίνονται σε προγραμματική βάση συμφωνημένη, δεν μπορεί σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας αυτός που θα έχει 3% ή 4% να βάλει τους όρους του, είναι αστείο». Υπογράμμισε ότι «εμείς απευθύνουμε ανοικτό κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, πλατιάς συνεργασίας και ισχυρής απήχησης στην κοινωνία στη βάση προγράμματος που θα έχει συμφωνηθεί».
Ανέφερε ότι «δεν θέλω εκ των προτέρων να αποκλείσω κανέναν» και ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηριχθεί μια κυβέρνηση, είτε με τη συμμετοχή κάποιου σε αυτήν, είτε με την ανοχή του», αφήνοντας έτσι ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να συνεργαστεί και με τον Γιάνη Βαρουφάκη, προκειμένου να σχηματιστεί «προοδευτική κυβέρνηση», μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Κούλογλου: Μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση με τη μορφή ψήφου ανοχής -Φυσιολογικός εταίρος το ΠΑΣΟΚ
«Δύσκολη» χαρακτήρισε τη συνεργασία με τον Γιάνη Βαρουφάκη και το ΜέΡΑ25 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, αναφέροντας ωστόσο και αυτός το σενάριο κυβέρνησης με ψήφο ανοχής. Μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1», ο κ. Κούλογλου επισήμανε πως «στην απλή αναλογική δεν υπάρχει κυβέρνηση ηττημένων. Η απλή αναλογική γίνεται για να μπορούν να υπάρξουν συνεργασίες. Ο Τσίπρας έχει δίκαιο. Ο Τσίπρας, βλέποντας ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν, αυτό που λέει με την κυβέρνηση ηττημένων είναι ότι προσπαθεί να αποτρέψει τη χαλαρή ψήφο».
Ερωτηθείς συγκεκριμένα εάν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 συμπληρώνουν τις 151, έστω και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτος, θα πρέπει να επιχειρηθεί μια τέτοιου είδους μορφή κυβέρνησης, ο Στέλιος Κούλογλου απάντησε: «Νομίζω πως ναι. Μπορεί να μην έχει τη μορφή τη συμμετοχής στην κυβέρνηση, μπορεί να έχει τη μορφή ψήφου ανοχής».
Σπυρόπουλος: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με τον κ. Βαρουφάκη
Από το ΠΑΣΟΚ πάντως ξεκαθαρίζουν σε κάθε τόνο πως δεν θα συνεργαστούν μετεκλογικά με τον Γιάνη Βαρουφάκη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν τι θα πράξουν σε περίπτωση που το ΜέΡΑ25 συναινέσει σε κυβέρνηση ανοχής. «Ιδεολογικά, πολιτικά και αξιακά δεν έχουμε καμία σχέση με τον Γιάνη Βαρουφάκη», αναφέρει ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Σπυρόπουλος και πρόσθεσε πως η ΝΔ συντηρεί αυτά τα σενάρια φόβου για να καλύψει τις αποτυχίες της πολιτικής της. «Το ΠΑΣΟΚ, η παράταξη που έδωσε τη μάχη για να κρατηθεί η χώρα στο ευρώ και στην Ε.Ε. δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συνεργαστεί με τον κ. Βαρουφάκη, τον άνθρωπο που συνεχίζει ακόμα και σήμερα αμετανόητος να παίζει στα ζάρια την τύχη της χώρας. Ιδεολογικά, πολιτικά και αξιακά δεν έχουμε καμία σχέση» ξεκαθαρίζει.
Ανδρουλάκης: Σενάριο επιστημονικής φαντασίας η «τερατογένεση»
Και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όμως χθες από το Αγρίνιο χαρακτήρισε σενάριο επιστημονικής φαντασίας - «τερατογένεση» την κυβέρνηση ηττημένων, δηλώνοντας ότι «είμαστε ένα βαθιά πατριωτικό κίνημα που δεν παίζει παιχνίδια στις πλάτες του ελληνικού λαού».
«Ο κ. Μητσοτάκης μάς κατηγορεί για “τερατογενέσεις” επινοώντας σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Το ΠΑΣΟΚ, κύριε Μητσοτάκη, μία τερατογένεση γνωρίζει: αυτή της κάτω και της πάνω πλατείας. Δραχμιστές, νεοναζιστές, αριστερές και γαλάζιες αυταπάτες “δοξάζονταν” παρέα πάνω στις θυσίες και στους πόνους του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό, λοιπόν, μαθήματα υπευθυνότητας αλλού» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.
Μάντζος: Τα τέρατα ανήκουν στη μυθολογία
Σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος μιλώντας στο ΣΚΑΪ είπε πως τα τέρατα ανήκουν στη μυθολογία, και η Ιστορία λέει ότι το ΠΑΣΟΚ κράτησε όρθια τη χώρα σε όλες τις κρίσεις.
«Ξέρετε, τα τέρατα ανήκουν στη μυθολογία. Εμείς προτιμούμε την Ιστορία. Και επειδή πολύ κουραστήκαμε να ακούμε από τη ΝΔ περί τερατογενέσεων, η Ιστορία λέει ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν η μόνη παράταξη που κράτησε όρθια τη χώρα σε όλες τις κρίσεις, με όλες τις επώδυνες αποφάσεις και θυσίες», υπογράμμισε ο Δημήτρης Μάντζος.
Ερωτηθείς για τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής υπενθύμισε: «Ο οδικός μας χάρτης είναι πεντακάθαρος: Ισχυρό διψήφιο ποσοστό σημαίνει εντολή στο ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής να κάνει αυτό που είναι προορισμένο να κάνει: να ανοίξει έναν ειλικρινή διάλογο προγραμματικών συγκλίσεων πάνω σε θέσεις πραγματικά προοδευτικές.
Εμείς λοιπόν σε αυτές τις προγραμματικές συγκλίσεις θα επιμείνουμε: Εάν θα επιτευχθούν, θα πάμε στο τρίτο στάδιο, το οποίο είναι τα πρόσωπα κοινής αποδοχής. Δεν μπορούν τα ίδια πρόσωπα που πλήγωσαν τη χώρα και τον λαό να είναι πρωταγωνιστές της νέας εποχής, των νέων πολιτικών και του νέου πολιτικού ήθους».
Υπενθύμισε, δε, ως προς το «τέρας» της δραχμής ότι «ο κ. Βαρουφάκης μαζί με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ έσκιζαν τα μνημόνια. Είναι άλλο το αίτημα για αλλαγή, κι άλλο τα σενάρια για δραχμή. Τα σενάρια για δραχμή πρώτοι τα εφηύραν οι αντιμνημονιακοί του 2009-10!».