Αισιοδοξία επικρατεί στην ελληνική διπλωματία και το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την επικείμενη τοποθέτηση του Ρεπουμπλικανού Γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο στο
Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λόγω της επιφυλακτικότητας του προς τις τουρκικές θέσεις.
Ο Μάρκο Ρούμπιο, Γερουσιαστής από τη Φλόριντα, αναμένεται να αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, προκαλώντας ανησυχία στην Τουρκία λόγω των σχέσεών του με τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Ρούμπιο έχει εκφράσει δημόσια την υποστήριξή του στο κίνημα του πρώην ιμάμη που έφυγε από την ζωή πριν μερικές μέρες και αποτελούσε τον νούμερο ένα κίνδυνο για το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν. Βέβαια το κοινωνικό κίνημα που ίδρυσε ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ για περισσότερα από είκοσι χρόνια Τούρκος ιμάμης θεωρείται ακόμη απειλή από τον Πρόεδρο Ερντογάν.
Συνεπώς η επιλογή του Ρούμπιο ενδέχεται να επηρεάσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, καθώς ο ίδιος είναι γνωστός για τις αντι-τουρκικές του θέσεις ή τουλάχιστον να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ των δύο χωρών , μιας και η προσωπική σχέση που διατηρούσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ με τον Τούρκο ηγέτη και απρόβλεπτος χαρακτήρας του ανησυχούσε ιδιαίτερα τους διπλωματικούς κύκλους της Ελλάδας
Πώς επηρεάζει την Τουρκία η επιλογή του Μάρκο Ρούμπιο ως ΥΠΕΞ
Η επιλογή του Μάρκο Ρούμπιο ως νέου Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ από τον επανεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία γιατί ο Ρούμπιο θεωρείται σκληρός επικριτής του Ερντογάν και της τουρκικής κυβέρνησης. Έχει καταδικάσει επανειλημμένα τις αυταρχικές πρακτικές του Τούρκου προέδρου και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Έχει στενές σχέσεις με το κίνημα Γκιουλέν, το οποίο η Τουρκία θεωρεί υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Μάλιστα ο Ρούμπιο έχει υποστηρίξει δημόσια τον Φετουλάχ Γκιουλέν και άλλους γκιουλενιστές. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως έχει αντιταχθεί στις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία κατά των Κούρδων μαχητών, ενώ ακόμη έχει ζητήσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις ενέργειές της στη βόρεια Συρία.Υποστηρίζει ενεργά την ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ με Ελλάδα και Κύπρο.
Ήταν συν-εισηγητής του νόμου East Med Act που αναβάθμισε τη στρατηγική συνεργασία με τις δύο χώρες.Θεωρείται "γεράκι" της εξωτερικής πολιτικής και υπέρμαχος μιας πιο δυναμικής αμερικανικής στάσης διεθνώς, κάτι που ανησυχεί την Άγκυρα. Συνολικά, η επιλογή Ρούμπιο σηματοδοτεί πιθανά υιοθέτηση μιας σκληρής αμερικανικής στάσης απέναντι στην Τουρκία σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τις διμερείς σχέσεις. Αυτή την αίσθηση ενισχύουν και άλλα γεγονότα στο παρελθόν στα οποία πρωτοστάτησε ο μελλοντικός αμερικανός ΥΠΕΞ . Για παράδειγμα έστειλε επιστολή στον πρόεδρο Μπάιντεν ζητώντας την απελευθέρωση μελών της FETO που κρατούνται στην Τουρκία, ενώ ακόμη υποστήριξε την άρση της "κόκκινης προειδοποίησης" της Interpol για τον μπασκετμπολίστα Ενές Καντέρ, ο οποίος είναι γνωστός επικριτής του Ερντογάν και υποστηρικτής του Γκιουλέν.
Η FETO και η μουσουλμανική μειονότητα
Η δράση του ιδίου αλλά και της οργάνωσής του στη μειονότητα και για το πώς αυτή επηρέαζε κάθε φορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η οργάνωση FETO , χάρη κυρίως στην πρόσβαση που είχε σε τεράστια ποσά που εξασφάλιζαν οι ιδιωτικές δωρεές, θα αποκτήσει ένα τεράστιο δίκτυο από πανεπιστήμια, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια σε πάνω από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Γύρω στη δεκαετία του 2000 ζήτησε ανεπιτυχώς άδεια από το ελληνικό κράτος για τη δημιουργία ανάλογων σχολείων και στην περιοχή της Θράκης, αλλά, όπως είναι φυσικό, η άδεια δεν δόθηκε ποτέ και έτσι αρκέστηκε στη λειτουργία κάποιων φροντιστηρίων και την ενίσχυση των μαθημάτων Κορανίου που διοργανώνονταν από τις ψευτομουφτείες, τα λεγόμενα Κουράν-Κουρσού.
Βέβαια, τότε όλα αυτά συνέβαιναν με τις ευλογίες της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς Γκιουλέν και Ερντογάν ήταν κάτι παραπάνω από φίλοι και σύμμαχοι στα πρώτα χρόνια της ανάδειξης του δεύτερου στην εξουσία. Ο Γκιουλέν υπήρξε ουσιαστικά ο «θεωρητικός» του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) που ίδρυσαν το 2001 μαζί με άλλους πολιτικούς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμπντουλάχ Γκιουλ. Η κόντρα όμως που ξέσπασε ανάμεσα στους δύο άνδρες επηρέασε και την μειονότητα , καθώς η Αγκυρα επιδόθηκε σε ένα πρωτοφανές κυνήγι μαγισσών εναντίον όσων θεωρούσαν πως είναι γκιουλενιστές και ανήκουν στην μειονότητα. Η πρακτική αυτή της Αγκυρας είχε αποτέλεσμα να διχάσει όσο ποτέ άλλοτε τη μειονότητα.
Οπως παρατηρεί και ο έγκυρος τοπικός ενημερωτικός ιστότοπος «η Φωνή της Ροδόπης», σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες μειονοτικών, από το πραξικόπημα και για τα επόμενα τουλάχιστον τρία χρόνια, περίπου 200 Ελληνες μουσουλμάνοι της Θράκης είχαν στοχοποιηθεί από το καθεστώς Ερντογάν ως «γκιουλενιστές» και τους είχε επιβληθεί το μέτρο απαγόρευσης εισόδου στην Τουρκία.
Ανάμεσα στους ανθρώπους που στοχοποιήθηκαν από το καθεστώς Ερντογάν, όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα, είναι οι μειονοτικοί δημοσιογράφοι του περιοδικού «Azinlikca», ιμάμηδες από τη Θράκη αλλά και ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος έπεσε θύμα συκοφαντικών δημοσιευμάτων στην Τουρκία, χαρακτηριζόμενος ως δήθεν «προστάτης της FETO». Μάλιστα, κατά την περασμένη προεκλογική περίοδο του 2023 ο Ιλχάν Αχμέτ είχε καταγγείλει ευθέως το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής για απόπειρα επηρεασμού του εκλογικού σώματος της μειονότητας εναντίον του.
Ο παραλογισμός και το κυνήγι μαγισσών έφτασαν όμως σε τέτοιο σημείο που δεν θα πρέπει να λησμονηθεί και το τραγελαφικό επεισόδιο με την απόλυση εργαζομένων στον Δήμο Ιάσμου και την ανάκληση όλων των αντιδημάρχων του ίδιου δήμου από τον τότε δήμαρχο, Μουμίν Οντέρ, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για… «γκιουλενιστές» ή μέλη της «εγκληματικής οργάνωσης ΕΥΡ-ΑΚΗ, αποκύημα της ταραχώδους εποχής στην οποία εισήλθε η μειονότητα εξαιτίας της πολιτικής κόντρας Γκιουλέν-Ερντογάν, που οδήγησε φυσικά στην παραίτηση του δημάρχου.