Το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης παραμένει η οικονομία.
Αυτό, καθώς σταδιακά γίνονται απτά για τους πολίτες τα θετικά αποτελέσματα της ακολουθούμενης πολιτικής, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη και μαρτυρούν τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται.
Το τελευταίο καλό νέο είναι η μείωση της ανεργίας, η οποία τον Νοέμβριο 2019 μειώθηκε στο 16,5% έναντι 18,6% τον Νοέμβριο 2018. Σε απόλυτο αριθμό αυτό μεταφράζεται σε 104.254 περισσότερους εργαζόμενους, που απέκτησαν μια πηγή εισοδήματος. Γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες, γεννά προσδοκίες, βελτιώνει άμεσα το οικονομικό κλίμα και αποτελεί ξεκάθαρο σημάδι ότι η οικονομία βαδίζει σε βιώσιμη ανάπτυξη, όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται εν αναμονή και των στοιχείων για το ΑΕΠ που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες. Ακόμα και η Τράπεζα της Ελλάδος που αρχικά μιλούσε για 1,9 μονάδες έχει αναθεωρήσει τις προβλέψεις της στο 2,2, ενώ κάποιοι στην κυβέρνηση, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες, εκτιμούν ότι η οικονομία το 2020 θα τρέξει με 2,5. Αν επαληθευτεί το αισιόδοξο σενάριο ανοίγει ο δρόμος για αύξηση του εγχώριου προϊόντος κατά 3 μονάδες το 2021. Θα πρόκειται για αλματώδη πρόοδο της οικονομίας που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να υλοποιήσει με ταχύτερους ρυθμούς τα σχέδια για περαιτέρω μειώσεις φόρων, κάτι που βρίσκεται στον πυρήνα των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού και αποτελεί βασικό συστατικό του οικονομικού προγράμματος που θέλει να υλοποιήσει.
Οικονομία: Στα θετικά το ύψος του πλεονάσματος του 2019
Ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα είναι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που επιτεύχθηκε το 2019. Έφτασε τα 9,5 δις ευρώ έναντι 5,7 δις ευρώ το 2018. Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της χρονιάς που πέρασε αποτελεί ένα σταθερό υπόβαθρο και προοιωνίζει τα αποτελέσματα του 2020.
Εκτός όλων των άλλων, τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν ένα μεγάλο διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης στην συζήτηση που έχει ξεκινήσει με τους εταίρους, έστω ανεπίσημα, για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η δημόσια στήριξη στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης από τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συναντήθηκε χθες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτελεί πολύ ενθαρρυντικό παράγοντα για την ελληνική πλευρά. Ο κ. Τζεντιλόνι διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει το άνοιγμα της σχετικής συζήτησης με τους Ευρωπαίους εταίρους. Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει πολύ θετικά οικονομικά στοιχεία και τόνισε ότι με την υφιστάμενη μεταρρυθμιστική δυναμική η Κομισιόν θα είναι υποστηρικτική.
Αισιοδοξία για δημοσιονομικό χώρο στην ελληνική οικονομία
Δεν είναι μόνο η υποστήριξη της Κομισιόν στον θεμελιώδη οικονομικό στόχο της κυβέρνησης που προκαλεί χαμόγελα σε στελέχη του κυβερνητικού και οικονομικού επιτελείου, αλλά, κυρίως, η αποφασιστικότητα που δείχνει ότι ακόμα κι αν δεν μειωθούν ονομαστικά τα πρωτογενή πλεονάσματα, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για την ελληνική οικονομία. Κατά πρώτον, μπορεί να προέλθει από την αλλαγή χρήσης των κερδών από ANFAs και SMPs που μπορεί να προσθέσει πόντους στην ανάπτυξη μέσω της ενίσχυσης των επενδύσεων και έτσι η ποσοστιαία επίτευξη του όποιου στόχου για πρωτογενές αποτέλεσμα γίνεται ευκολότερη. Ενώ, συζητείται και ο smoothing mechanism, που στην ουσία πρόκειται για έναν μηχανισμό που θα μεταφέρει πλεονάσματα από την μια χρονιά στην άλλη. Δηλαδή, εάν το 2020 επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ αντί 3,5%, η υπέρβαση του 0,3% να μειώνει αντίστοιχα τις απαιτήσεις πλεονασμάτων των επόμενων ετών.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας από την πλευρά της κυβέρνησης και η επίδειξη αποφασιστικότητας για βαθιές αλλαγές στην οικονομία και τον τρόπο λειτουργίας τους κράτους, προκειμένου να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι από τους Ευρωπαίους εταίρους και βέβαια να αποδώσουν τα θετικά αποτελέσματα καρπούς στην πραγματική οικονομία και την τσέπη των πολιτών.