Η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η επιλογή της προέδρου του ΣτΕ, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, για τη βαρυσήμαντη, αν και και χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες, θέση στην Ηρώδου Αττικού έφερε τα πάνω κάτω.
Μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι -πολιτικά και επικοινωνιακά- «όλο το χαρτί» το κέρδισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πήρε ένα ρίσκο που φαίνεται ότι θα του βγει, καθώς μετέφερε το πρόβλημα στους άλλους, κυρίως στον Αλέξη Τσίπρα και στη Φώφη Γεννηματά.
Αν και η πρόταση για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου δεν ήταν κάποια σούπερ έκπληξη, αφού το όνομά της έπαιζε από τον Νοέμβριο, εντούτοις ο αιφνιδιασμός και ο τρόπος που έγινε μέσω του διαγγέλματος δίνει πόντους στην κυβέρνηση στο παιχνίδι των εντυπώσεων και διευκολύνει προσωπικά τον πρωθυπουργό στη διαχείριση της αναστάτωσης που δημιούργησε στο εσωτερικό του κυβερνητικού κόμματος η επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στην ουσία, η παραδοχή του λάθους να καταργηθεί το καλοκαίρι.
Η επιλογή του Νότη Μηταράκη για τη θέση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου δεν ενθουσίασε πολλούς ακόμη και μέσα στη ΝΔ. Προκειμένου να αλλάξει τάχιστα το κλίμα και την πολιτική ατζέντα, ο κ. Μητσοτάκης πυροδότησε τη «βόμβα» Σακελλαροπούλου, η οποία δεν είναι άστοχο να πει κανείς ότι προκάλεσε μεγάλες αναταράξεις που θα φανούν και τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Πώς υποδέχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση Μητσοτάκη
Η αμηχανία των άλλων κομμάτων στην κίνηση ματ Μητσοτάκη ήταν εμφανής. Όσο εμφανής ήταν και η αμηχανία της σαμαρικής πτέρυγας της ΝΔ, που πικράθηκε από την επιλογή και άρχισε να συνδέει την πρόταση του πρωθυπουργού με τη Novartis, το παραδικαστικό κ.λπ. Βέβαια, το πώς θα αντιμετωπίσουν πολιτικά την εξέλιξη οι Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά, πρωτίστως, είναι το θέμα.
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ (πολλά χρόνια πριν ακολουθούσε το ΚΚΕ Εσωτερικού) και έχει καλές σχέσεις με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο βρέθηκε συνομιλήτρια σε αρκετές εκδηλώσεις του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση, αλλά εξελέγη ως η πρώτη πρόεδρος του ΣτΕ επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα.
Ως εκ τούτου επιτεύχθηκε ο στόχος του διπλού πρέσινγκ, με μία υποψηφιότητα για την οποία για να ασκήσουν αντιπολίτευση χρειάζεται να βρουν μία πολύ ισχυρή πολιτική αιτιολογία. Η αμηχανία τους στην πρόταση Κυριάκου Μητσοτάκη είναι είναι φανερή. Ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο παρατηρείται δυσκολία κριτικής για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες. Περισσότερο θύμωσαν με το ταϊμινγκ θεωρώντας ότι γίνεται για να «κουκουλωθεί» το μεταναστευτικό, παρά με το πρόσωπο.
Και όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει έτσι, με θετικές αναφορές στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μέχρι την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύουν να μείνουν ως το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα που επέμεινε μέχρι τέλους σε έναν δεξιό υποψήφιο , τον Προκόπη Παυλόπουλο, και δεν ψήφισε την πρόεδρο του ΣτΕ που προέρχεται από την κεντροαριστερά.
Υπέρ της υποψηφιότητας Σακελλαροπούλου και το ΚΙΝΑΛ
Στο ΚΙΝΑΛ θα πορευθούν υπέρ της επιλογής Σακελλαροπούλου γιατί δεν μπορούν αλλιώς. Η Φώφη Γεννηματά ζητούσε βέβαια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από το χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά ήθελε πολιτικό πρόσωπο με το επιχείρημα ότι θα πρέπει να χειριστεί εθνικά θέματα σε μία περίοδο αυξανόμενης έντασης με την Τουρκία. Ωστόσο τελικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρόλο που το τελευταίο διάστημα μελέτησε και σχετικές εισηγήσεις, δεν κατέληξε σε πολιτικό πρόσωπο, καθώς ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί κεντροαριστερής προέλευσης πολιτικός που να μην προκαλέσει αντιδράσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Να σημειωθεί ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν πρότεινε ο πρωθυπουργός τον Προκόπη Παυλόπουλο ήταν ότι δε θα τον ψήφιζε το ΚΙΝΑΛ, ενώ δεν τον ήθελαν ούτε οι Σαμαρικοί της ΝΔ και σίγουρα θα ήταν κάπως άβολο για τον πρωθυπουργό να προτείνει για δεύτερη θητεία ένα πρόσωπο το οποίο ο ίδιος δεν ψήφισε το 2015.
Πικρίες στη ΝΔ για την επιλογή Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως, με την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου μειώνει το περιθώριο αντιδράσεων στο εσωτερικό της ΝΔ, σε αντίθεση με άλλα ονόματα που είχαν ακουστεί , όπως της Μαρίας Δαμανάκη, της Άννας Διαμαντοπούλου και πολύ περισσότερο του Ευάγγελου Βενιζέλου. Στην κοινοβουλευτική ομάδα υπάρχουν από την μια οι καραμανλικοί που θα ήθελαν να δουν ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου. Εφόσον όμως το πρόσωπο που επελέγη δεν προκαλεί πρόσθετες πολιτικές αναταράξεις, δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει και ενέργεια διαμαρτυρίας, αν και δεν είναι απίθανο δύο- τρεις βουλευτές να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους.
Από την άλλη υπάρχουν οι Σαμαρικοί, που είχαν πιέσει έντονα να προτείνει η ΝΔ τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Όμως ήταν εμφανές εξαρχής ότι στο Μαξίμου δεν υπήρχε τέτοια διάθεση. Σαμαρικά στελέχη παρόλα αυτά τάσσονταν δημοσίως με δηλώσεις υπέρ μίας υποψηφιότητας Σαμαρά, ενώ υπήρξαν αντιδράσεις για τα σενάρια μίας υποψηφιότητας της Μαρίας Δαμανάκη. Η περίπτωση Βενιζέλου θα έφερνε τους Σαμαρικούς σε δύσκολη θέση αφού δε θα μπορούσαν να αρνηθούν, όμως θα προκαλούσε μεγάλη δυσαρέσκεια στο καραμανλικό στρατόπεδο και επιπλέον επρόκειτο για ένα πρόσωπο με έντονη προσωπικότητα και προσωπική πολιτική άποψη. Ένα μη πολιτικό πρόσωπο και δη γυναίκα, καθιστά πιο δύσκολο και για τους Σαμαρικούς να τεκμηριώσουν αντιρρήσεις χωρίς να δείξουν ότι πρόκειται για αντίποινα για τη μη επιλογή Σαμαρά. Ωστόσο, σήμερα κάποιοι αυτής της πτέρυγας θυμήθηκαν τη στάση της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως προέδρου του ΣτΕ υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.
«Παρών» το ΚΚΕ
Το ΚΚΕ, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, «ποτέ δεν έχει επικεντρώσει -ούτε τώρα επικεντρώνει- στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας».
«Τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης», τόνισε με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, προσθέτοντας «το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας».