Την Τετάρτη στις 10.30 το πρωί, σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, θα ξεκινήσει η διαδικασία για την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η κυρία Σακελλαροπούλου θα είναι το όγδοο πρόσωπο κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης που θα καταλάβει τον προεδρικό θώκο στην Ηρώδου Αττικού, την κορυφή δηλαδή του πολιτειακού μας συστήματος.
Έχουν προηγηθεί ο Μιχαήλ Στασινόπουλος, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για δύο θητείες, ο Χρήστος Σαρτζετάκης, ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος (για δύο θητείες), ο Κάρολος Παπούλιας (για δύο θητείες επίσης) και ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Αναμένεται να λάβει 265 ψήφους
Στην εκλογική διαδικασία που θα ξεκινήσει μετά τις 10.30 το πρωί της Τετάρτης, η κυρία Σακελλαροπούλου αναμένεται να λάβει 265 ψήφους, όση δηλαδή είναι και η δύναμη των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ που συμφώνησαν να υπερψηφίσουν την επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Αντώνης Σαμαράς, η ψήφος του οποίου θα έκανε το άθροισμα των δύο κομμάτων 266, θα λείπει σε προγραμματισμένο ταξίδι στην Αμερική και όπως ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του θα στείλει επιστολή στη Βουλή με την οποία θα αναφέρει ότι αν ήταν παρών θα ψήφιζε την κυρία Σακελλαροπούλου. Η επιστολή του όμως δεν θα θεωρηθεί ως έγκυρη ψήφος και γι’ αυτό δεν θα προσμετρηθεί με εκείνη των παρόντων βουλευτών.
Ο Τασούλας θα της ανακοινώσει το αποτέλεσμα
Αμέσως μετά την εκλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου από την ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος του σώματος Κωνσταντίνος Τασούλας μαζί με τους αντιπροέδρους θα μεταβούν στο γραφείο της κ. Σακελλαροπούλου στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να της ανακοινώσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και την εκλογή της στο αξίωμα του ανώτατου άρχοντος.
Η ορκωμοσία στις 14 Μαρτίου
Η θητεία του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου λήγει στις 13 Μαρτίου και η ορκωμοσία της κυρίας Σακελλαροπούλου σε ειδική λαμπρή τελετή στην Ολομέλεια της Βουλής θα γίνει την επόμενη μέρα 14 Μαρτίου. Αμέσως μετά την ορκωμοσία της η κυρία Σακελλαροπούλου θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να γίνει σε ειδική τελετή η παράδοση-παραλαβή με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Το ρεκόρ ψήφων στους Προέδρους Δημοκρατίας
Η κυρία Σακελλαροπούλου αναμένεται να είναι η τρίτη κατά σειρά πρόεδρος σε ρεκόρ ψήφων από τη μεταπολίτευση και μετά.
Το ρεκόρ ψήφων κατέχει ο Κάρολος Παπούλιας που τον Φεβρουάριο του 2005 συγκέντρωσε 279 ψήφους από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που τον ψήφισαν μετά από πρόταση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. «Παρών» είχαν ψηφίσει το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός. Το δεύτερο ρεκόρ κατέχει ο Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2000 στη δεύτερη θητεία του έλαβε 269 ψήφους, καθώς τον ψήφισαν και πάλι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Ο τότε Συνασπισμός απέναντι στον Κωστή Στεφανόπουλο είχε κατεβάσει τον Λεωνίδα Κύρκο, ο οποίος πήρε 10 ψήφους, ενώ το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ ψήφισαν «παρών».
Η επεισοδιακή εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη
Η πιο επεισοδιακή εκλογή Προέδρου ήταν εκείνη του Χρήστου Σαρτζετάκη, που ήταν και ο πρώτος δικαστικός που κατέλαβε το αξίωμα του ανώτατου άρχοντα, τον Μάρτιο του 1984 καθώς επιστρατεύθηκε να ψηφίσει και ο τότε πρόεδρος της Βουλής Γιάννης Αλευράς που εκτελούσε και καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την παραίτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η ψήφος του από συνταγματολόγους χαρακτηρίστηκε «μη παραδεκτή».
Στην πρώτη ψηφοφορία, που τότε ήταν μυστική, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν υπερψήφισαν τον κ. Σαρτζετάκη με αποτέλεσμα το κυβερνών κόμμα να λάβει τα... μέτρα του και στη δεύτερη ψηφοφορία να διανεμηθούν λευκά και γαλάζια ψηφοδέλτια προκειμένου να ελεγχθούν οι αντάρτες.
Το γεγονός προκάλεσε σφοδρότατες αντιδράσεις από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας με αποτέλεσμα ο τότε βουλευτής της Λευτέρης Καλογιάννης να αρπάξει την κάλπη όπου οι βουλευτές έριχναν τα ψηφοδέλτια για την εκλογή του κ. Σαρτζετάκη και να τη μεταφέρει στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή.
Τελικά ο Χρήστος Σαρτζετάκης εξελέγη με την τρίτη ψηφοφορία αφού συγκέντρωσε 180 ψήφους στις οποίες προσμετρήθηκαν και οι βουλευτές του ΚΚΕ.
Ήταν η πρώτη και τελευταία φορά στη μεταπολίτευση που οι βουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που προερχόταν είτε από τη Νέα Δημοκρατία είτε από το ΠΑΣΟΚ.
Ο ΠτΔ με την πιο σύντομη θητεία
Ο πρόεδρος με την πιο σύντομη θητεία ήταν ο Μιχαήλ Στασινόπουλος που εξελέγη προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την πτώση της χούντας στις 18 Δεκεμβρίου 1974 από 206 βουλευτές. Έμεινε στη θέση του έως τις 19 Ιουνίου 1975, οπότε και εξελέγη ο Κωνσταντίνος Τσάτσος από 210 βουλευτές.
Οσοι προτάθηκαν αλλά δεν εξελέγησαν
Στη διάρκεια της μεταπολίτευσης υπήρξαν σημαντικά πολιτικά πρόσωπα που προτάθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά δεν εξελέγησαν.
Στην προεδρική εκλογή του 1990 όπου εξελέγη για τη δεύτερη θητεία του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το ΠΑΣΟΚ είχε κατέβει με υποψήφιο τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Γιάννη Αλευρά. Ο Συνασπισμός είχε προτείνει τότε τον Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο, ο οποίος είχε λάβει 21 ψήφους.
Στην προεδρική εκλογή του 1995, όπου εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος ο Κωστής Στεφανόπουλος, η Νέα Δημοκρατία είχε προτείνει τον Αθανάσιο Τσαλδάρη και ο Συνασπισμός τον Λεωνίδα Κύρκο.
Τέλος, στην προεδρική εκλογή του 2014 που τελικά οδήγησε και σε πρόωρες εκλογές και στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε προτείνει για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα, ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί.