Ελλάδα και Αίγυπτος θα υπογράψουν συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών εντός ωρών.
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη σήμερα στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, για να μπουν οι τελευταίες πινελιές στη συμφωνία για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν συμφωνηθεί τα πάντα και μένουν τρία λεπτά σημεία, τα οποία δεν μπορούσαν να λυθούν από μακριά και γι' αυτό ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στην Αίγυπτο. Εκεί θα διαπραγματευθεί τα τρία σημεία.
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση του κ. Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. Aν τελειώσει σήμερα και επίσημα η συμφωνία θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου. Σε διαφορετική περίπτωση θα γίνει αύριο.
Πληροφορίες του protothema αναφέρουν ότι η συμφωνία περιλαμβάνει μερική οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και αφορούν προς το παρόν το νότιο τμήμα και όχι το ανατολικό -μένει, δηλαδή, προς το παρόν εκτός οριοθέτησης ζώνης το Καστελλόριζο. Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου «ακυρώνει» το τουρκολιβυκό σύμφωνο.
Η ελληνική κυβέρνηση μετά τη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ ξεκίνησε συνομιλίες για μία αντίστοιχη συμφωνία με την Αίγυπτο, σε διαπραγματεύσεις δύσκολες αλλά σε καλό κλίμα, για τις οποίες υπήρξε από την αρχή αισιοδοξία για θετική κατάληξη. Τον Δεκέμβριο, όταν ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε στην Αίγυπτο για να συζητήσει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στον απόηχο του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου, οι δύο πλευρές είχαν ανακοινώσει ότι συμφώνησαν να επιταχύνουν τη συζήτηση για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την καραντίνα του κορωνοϊού βρέθηκε στην Αίγυπτο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, σε μια συζήτηση με έμφαση στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, αλλά και με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό, Αλ Σίσι.
Σε άρθρο του σε αιγυπτιακό Μέσο τον Ιούνιο, μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας έγραφε: «Ευελπιστώ ότι η επίσκεψή μου θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της ήδη εξαιρετικής συνεργασίας μας, αλλά και στην ουσιαστική προώθηση των μεταξύ μας συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου, όπως ακριβώς πέτυχε η Ελλάδα πρόσφατα με τη φίλη Ιταλία».
Η αιγυπτιακή ιστοσελίδα Sada Elbalad (See.news) αναφέρει ότι η Αίγυπτος επιδιώκει να καταργήσει τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του Σάρατζ και του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αθήνα προσπαθεί να κινητοποιήσει τη διεθνή υποστήριξη προκειμένου να σταματήσει τις φιλοδοξίες της Αγκυρας στην περιοχή, ειδικά μετά τον αμφιλεγόμενο χάρτη με τη Λιβύη και την ανακοίνωση για διεξαγωγή δραστηριοτήτων για εντοπισμό φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.