«Τα χρέη έχουν γίνει ένα βάρος που απειλεί την επιβίωση των νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους», δήλωσε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, σημειώνοντας ότι «πρέπει να γίνει ρύθμιση οφειλών με κούρεμα οφειλής, όχι μόνο δόσεις αλλά και κούρεμα της οφειλής».
Μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5» τόνισε την ανάγκη για «μεγαλύτερη και ουσιαστική» στήριξη των νοικοκυριών, των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων «όχι με δάνεια αλλά με απευθείας επιχορήγηση». Ανέφερε ότι «δημοσιονομικά υπάρχουν οι δυνατότητες, με αξιοποίηση μέρους του μαξιλαριού ασφαλείας, αλλά και λόγω της πρωτοφανούς ρευστότητας από την ΕΚΤ και της αναστολής του συμφώνου σταθερότητας».
Η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι «το μόνο εργαλείο που δόθηκε στις επιχειρήσεις ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία είναι δάνειο», επισημαίνοντας πως «οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στραγγαλίζονται οικονομικά και ασφυκτιούν λόγω τω οφειλών τους». «Έχει σωρευθεί ένας πολύ μεγάλος όγκος χρεών με κίνδυνο να έχουμε μαζικά λουκέτα, ιδιαίτερα στην εστίαση», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «μέσα στην πανδημία έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον 4 δισ. νέα χρέη προς το Δημόσιο, σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία».
Αναφερόμενη στη στάση των τραπεζών δήλωσε ότι «οι συστημικές τράπεζες έλαβαν μία άνευ προηγουμένου ρευστότητα από την ΕΚΤ, την οποία δεν διοχέτευσαν εκεί όπου υπήρχε ανάγκη, δηλαδή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες κατά 60% είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό, αλλά τη διοχέτευσαν σε πολύ συγκεκριμένο πελατολόγιο». Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «το κράτος έχει τη δυνατότητα, από τη στιγμή που βάζει εγγυήσεις του Δημοσίου, να παρέμβει στην κατεύθυνση του δανεισμού, όμως η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα». Κατηγόρησε τη ΝΔ πως «αποφάσισε να μη δαπανήσει για να στηρίξει νοικοκυριά, εργαζόμενους και επιχειρήσεις, μας οδήγησε στην πιο μεγάλη ύφεση στην Ευρώπη και με την κατάρρευση του ΑΕΠ όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη επιδεινώνονται».