Η αχαριστία των τραπεζιτών και η οργή του πρωθυπουργού - iefimerida.gr

Η αχαριστία των τραπεζιτών και η οργή του πρωθυπουργού

 Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Εurobank)
Στη φωτογραφία από αριστερά: Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίωνας Καραβίας (Εurobank)
ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΑΠΤΗΣ
Χρήστος Ράπτης

Επί δέκα χρόνια το ελληνικό δημόσιο στηρίζει ανελλιπώς και αδιαλείπτως τις τράπεζες, με τους Έλληνες φορολογούμενους να έχουν πληρώσει για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος περισσότερα από 70 δισ. ευρώ!

Το ποσό ίσως είναι και πολύ μεγαλύτερο, αν λάβουμε υπ' όψιν μια σειρά από έμμεσα προγράμματα κρατικών εγγυήσεων, τα οποία ενεργοποιήθηκαν από την εποχή Αλογοσκούφη έως και πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μόνο οι τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, από το 2013 έως και το 2015, στοίχισαν 50 δισ. ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνεχής κρατική στήριξη έγινε στο όνομα της σταθερότητας. Σωστό. Ωστόσο, την ώρα της ανταποδοτικότητας από την πλευρά των τραπεζών, και σαφώς όχι σε αυτά τα δυσθεώρητα ποσά, οι διοικήσεις του Βασίλη Ψάλτη της Alpha Bank, του Παύλου Μυλωνά της Εθνικής, του Φωκίωνα Καραβία της Eurobank και του Χρήστου Μεγάλου της Πειραιώς μετρήθηκαν και βρέθηκαν ελλιπείς! Όχι όλοι στο ίδιο βαθμό, αλλά σίγουρα κάποιοι.

Το τερμάτισαν!

Στην κυβέρνηση, από το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι το υπουργείο Οικονομικών, είναι αποφασισμένοι να πάνε το θέμα των τραπεζών μέχρι τέλους. Κι αυτό διότι είναι πλέον εξόφθαλμο ότι οι διοικήσεις των τραπεζών τα θέλουν όλα δικά τους. Ζητούν συνεχώς στήριξη, χωρίς να βάζουν πλάτη με ίδια μέσα. Πόσω μάλλον τη στιγμή που οι τράπεζες βγάζουν έναν σκασμό έσοδα από χαράτσια, όπως οι προμήθειες στις απλές συναλλαγές, που φέρνουν στα ταμεία τους 1,1 δισ. ευρώ, μέχρι την αύξηση των επιτοκίων στις χορηγήσεις.

«Δεν γίνεται να είναι τόσο μονομερείς και αχάριστοι», αναφέρει κυβερνητική πηγή. «Οφείλουν να επιστρέψουν μέρισμα στην πελατεία τους», προσθέτει. «Δεν μπορούν σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο, που τα νοικοκυριά ταλανίζονται από τις πληθωριστικές πιέσεις και δεν μπορούν να πληρώσουν το βουνό των υποχρεώσεων, να αυξάνουν ανερυθρίαστα τα επιτόκια στα δάνεια και την ίδια στιγμή να το παίζουν ''Κινέζοι'' στα επιτόκια των καταθέσεων», καταλήγει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλαγή προσώπων

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στη σχέση της κυβέρνησης με τις τράπεζες ήταν η για μια ακόμη φορά ανάλγητη στάση των τραπεζιτών στην ανάγκη στήριξης των δανειοληπτών εξαιτίας των απανωτών αυξήσεων των επιτοκίων. Αντί να συναισθανθούν το πρόβλημα, ζήτησαν από την κυβέρνηση να πληρώσει το κόστος. Αυτό προκάλεσε την οργή του πρωθυπουργού και δεν αποκλείεται, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, να υπάρξουν αλλαγές σε επίπεδο διευθυνόντων συμβούλων!

Υπάρχουν ορισμένοι CEOs που απέδειξαν ότι δεν έχουν αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης, σκέφτονται και πράττουν μόνο λογιστικά, όπως είχαν μάθει επί σειρά ετών θητεύοντας σε θέσεις CFO. Αυτό, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, δεν ταιριάζει στο προφίλ της διοίκησης μιας τράπεζας και στα προσόντα που πρέπει να έχει ένας διευθύνων σύμβουλος.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, το εγχείρημα της αποεπένδυσης του δημοσίου από τις τράπεζες, το οποίο θα μπει στις ράγες τις επόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ