Σε βαρύ κλίμα συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όπου ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να κάνει τον πρώτο απολογισμό του για το 14,9% των ευρωεκλογών και να υπερκεράσει τη συζήτηση για τη μεγάλη Κεντροαριστερά.
Οι προτάσεις δίνουν και παίρνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το πως θα ανασυγκροτηθεί η Κεντροαριστερά και ο Στέφανος Κασσελάκης πλειοδοτεί σε πρωτοβουλίες και ανοίγματα κάθε είδους επιχειρώντας να παρέμβει στην ατζέντα περι συνεργασιών που διαμορφώνει ο προοδευτικός χώρος.
Πλειοδοσία ανοιγμάτων
Ήδη ο κ. Κασσελάκης επιδίδεται σε ένα μπαράζ πρωτοβουλιών προκειμένου να παραμείνει στο προσκήνιο αυτής της μεγάλης και με ένταση συζήτησης.
Σε αντίθεση με τη στάση του στην πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας τότε κοκορομαχία τη συζήτηση που θα διεξαγόταν σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με πρωτοβουλία ου κ. Ανδρουλάκη, τώρα είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος καλεί το ΠΑΣΟΚ σε συνεννόηση εντός Βουλής για κοινές προτάσεις νόμου και πρωτοβουλίες απέναντι στη ΝΔ.
Η συνεννόηση όλων των προοδευτικών δυνάμεων τείνει να πάρει πλειοψηφικά χαρακτηριστικά και σε κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς.
Η πρόταση μάλιστα του κ. Ραγκούση και του Θανάση Θεοχαρόπουλου για διενέργεια δημοψηφίσματος από την πλατιά βάση του κόμματος με το ερώτημα να ηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη δημιουργία του μεγάλου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς φαίνεται να αιφνιδίασε καθώς τα δημοψηφίσματα είναι «προνομοιακό» εργαλείο του κ. Κασσελάκη το οποίο ανασύρει κάθε φορά που βρίσκει ισχυρές αντιστάσεις στο εσωτερικό.
Ο κ. Κασσελάκης όμως εμφανίστηκε επισπεύδων στη συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο «αντιγράφοντας» τις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα σε επίπεδο Ινστιτούτου στέλνοντας με τη σειρά του επιστολή στους επικεφαλής των ευρωομάδων για κοινές δράσεις σοσιαλιστών, αριστερών και πρασίνων για να αντιμετωπιστεί η άνοδος της ακροδεξιά στην Ευρώπη.
Η πληθώρα πρωτοβουλιών και ανακοινώσεων του κ. Κασσελάκη μαζί και άλλων στελεχών εκλαμβάνεται από πολλούς εντός του ΣΥΡΙΖΑ ως μια προσπάθεια να εξαντληθεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα η δυναμική της πρότασης για συνεργασία των κομμάτων σε επίπεδο βάσης και κοινωνίας.
Το άλλοθι
Την ίδια στιγμή η ένταξη της Νέας Αριστεράς στο κάδρο των προοδευτικών δυνάμεων εξελίσσεται στο βασικό άλλοθι του κ. Κασσελάκη για να στρίβει από τη συντονισμένη συζήτηση στον προοδευτικό χώρου.
Επιμένει να αποκαλεί μόρφωμα το κόμμα των «αποστατών» όπως χαρακτηρίζει τους πρώην υπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα που έφυγαν στην πρώτη και δεύτερη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθαρίζει ότι «όσο είμαι εγώ πρόεδρος δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συνεργασία με αυτό το μόρφωμα».
Σε μια ενδεχόμενη δηλαδή φάση που οι συζητήσεις πάρουν οργανωμένη μορφή, ο κ. Κασσελάκης θα έχει το άλλοθι να μην εμπλακεί καθώς θα μετέχουν και οι «κλέφτες των εδρών».
Ήδη πάντως περιφερειακά της Κουμουνδούρου διαχέεται μια πολεμική σε βάρος και του Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε πρόσκληση και στη Νέα Αριστερά για να παραστούν στο Συνέδριο του Ινστιτούτου παραβλέποντας το γεγονός ότι τα στελέχη αυτά έχουν ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Άλλοι μάλιστα αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί και να μην παραστεί ωστόσο το επιχείρημα δεν έχει βάθος καθώς ήταν ο κ. Κασσελάκης εκείνος που μπήκε εμβόλιμα στην περίφημη συζήτηση των τριών – Αχτσιόγλου, Τεμπονέρα, Χριστοδουλάκη στην εκδήλωση της Εφημερίδας των Συντακτών «Μετά το Μητσοτάκη, ποιος;».
«Εμπόδιο οι ηγεσίες»
Διαβλέποντας την προσπάθεια τορπιλισμού της μεγάλης Κεντροαριστεράς από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Σπίρτζης ξαναχτύπησε λέγοντας στο one ότι «κακώς το έβαλε (το θέμα της ηγεσίας στο χώρο)» εκτιμώντας «ότι η συζήτηση πρέπει να αφήσει και προσωπικές στρατηγικές και τακτικές και καρέκλες».
Ο κ. Σπίρτζης μάλιστα εκτίμησε ότι η τακτική αυτή του κ. Κασσελάκη είναι «για να τινάξει τη σύγκληση».
Ο πρώην υπουργός χτύπησε μάλιστα τον κ. Κασσελάκη εκεί που πλέον πονάει αισθητά, στην κυβερνησιμότητα που ευαγγελίζεται, επιχειρώντας να κόψει τον ηγεμονισμό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «όταν έχεις 14,9% δεν μπορείς να το κάνεις 40%» .
Όλα αυτά συντελούνται σε μια παράλληλη διαδικασία που εκκινεί ο κ. Κασσελάκης για αλλαγές στο ΣΥΡΙΖΑ που θα φέρουν όπως φαίνεται αντιδράσεις στο εσωτερικό.
Ήδη η πρόταση Τεμπονέρα για συντονιστικό όργανο των κομμάτων της κεντροαριστεράς έχει προκαλέσει την οξύτατη αντίδρασή του δείχνοντάς του ουσιαστικά την πόρτα της εξόδου. «Κανείς δεν αναγκάζει κανέναν να μείνει στο ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Κασσελάκης με τον κ. Τεμπονέρα να απαντά «Ήμουν πολλά χρόνια πριν από εκείνον, είμαι και θα παραμείνω ενδεχομένως και μετά από αυτόν στο αξιακό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ».
Στην ερώτηση που του έγινε στη συνέντευξη στο ραδιόφωνο των παραπολιτικών και για το αν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό των οργάνων στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Αύριο θα ανακοινώσω τις σκέψεις μου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Θα προχωρήσουμε στην πορεία που έχουμε αποφασίσει και σε καταστατικό συνέδριο που θα εκσυγχρονίσει τη δομή του κόμματος. Στις αρχές Οκτωβρίου θα γίνει το καταστατικό του κόμματος και θα υπάρξει και εκλογή οργάνων. Θα υπάρξουν καταστατικές αλλαγές, όλα θα γίνουν κανονικά.