«Modus vivendi» στη μετά Αλέξη Τσίπρα εποχή αναζητούν οι κυρίαρχες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που ξεκινά στις 12:00 το μεσημέρι στα παλιά γραφεία της ΔΗΜΑΡ στην Αγίου Κωνσταντίνου.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες η Όλγα Γεροβασίλη φαίνεται πως δεν δέχεται να αναλάβει την Προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαριστεί στην Πολιτική Γραμματεία που ξεκινάει στις 12:00, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλο πρόσωπο στη θέση. Ας σημειωθεί ότι την Πέμπτη πρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιος να εκπροσωπήσει το κόμμα, στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις.
Στη συνεδρίαση αυτή θα επιχειρηθεί η επίτευξη συμφωνίας για τον οδικό χάρτη της επόμενης μέρας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν και με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται δύσκολο να υπάρξει... λευκός καπνός καθώς συμφωνούν ότι διαφωνούν σε όλα.
Προχθές η Κίνηση Μελών (Προεδρικοί) σε διαδικτυακή της συνεδρίαση προσπάθησε να οργανώσει τη στάση της μετά την παραίτηση του φυσικού της ηγέτη, ενώ η «Ομπρέλα» ανέβαλε το κάλεσμα της για ηλεκτρονική συζήτηση των μελών της λόγω της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας.
Τα «αγκάθια» της σημερινής συνεδρίασης του ΣΥΡΙΖΑ
«Έχουμε συνεννοηθεί τις προηγούμενες μέρες και έχουμε λάβει τις αποφάσεις μας, δεν χρειαζόταν να γίνει η διαδικτυακή συνεδρίαση», έλεγε χθες το βράδυ κορυφαίο στέλεχος της Ομπρέλας βλέποντας σύννεφα στις τάξεις των Προεδρικών.
«Ο Τσίπρας ήταν η συγκολλητική ουσία που ένωνε ετερόκλητες δυνάμεις μέσα στην Κίνηση Μελών. Τώρα φαίνεται να υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές» σημείωνε με νόημα.
Τα βασικά αγκάθια στη σημερινή συνεδρίαση είναι δυο. Συνέδριο και χρόνος εκλογής της ηγεσίας.
Η Κίνηση Μελών (Προεδρικοί), προτείνει κάλπες για τον Πρόεδρο στις αρχές Σεπτεμβρίου και διαρκές συνέδριο στο οποίο θα μετέχουν οι αντιπρόσωποι που είχαν εκλεγεί στο προηγούμενο. Αντιθέτως η «Ομπρέλα» θέλει να επισπευστεί η εκλογή Προέδρου και να στηθούν κάλπες μέχρι τα τέλη αυτού του μήνα και να γίνει έκτακτο συνέδριο με νέους συνέδρους μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Υπάρχει βέβαια και το σενάριο να πάνε και οι δυο διαδικασίες μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και μέχρι τότε να μείνει η Όλγα Γεροβασίλη που θα είναι επικεφαλής της ΚΟ ως μεταβατική ενώ οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από την Πολιτική Γραμματεία αν και φαντάζει απίθανο.
Όσον αφορά τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την ηγεσία οι ζυμώσεις συνεχίζονται.
Η επόμενη μέρα μετά την παραίτηση Τσίπρα
Η Κίνηση Μελών αναζητά πρόσωπο που θα εκφράσει τους Προεδρικούς. Ένα κομμάτι βλέπει θετικά μια υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου που ήταν δεύτερη πίσω από την Έφη Αχτσιόγλου στη μάχη για την Κεντρική Επιτροπή. Άλλοι προεδρικοί μαζί με πασοκογενείς επιθυμούν την κάθοδο του Διονύση Τεμπονέρα, ενώ αρκετοί θεωρούν ότι στο τέλος θα στηριχθεί ο Αλέξης Χαρίτσης για να κονταροχτυπηθεί με τον εκλεκτό της Ομπρέλας. Εκεί έχουν κλείσει, έχουν δώσει το χρίσμα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος ωστόσο είναι πιθανό να κάνει στην άκρη για να στηρίξει την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου.
Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα πρέπει να καταλήξουν και στα πρόσωπα που θα στηρίξουν για την εκπροσώπηση στη Βουλή μέχρι την εκλογή της νέας ηγεσίας. Φαβορί για επικεφαλής η Όλγα Γεροβασίλη ενώ για τις θέσεις του γραμματέα της ΚΟ, του αντιπροέδρου της Βουλής και των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ακούγονται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νίκος Παππάς, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος και η Ρένα Δούρου.