Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών ευρωπαϊκών υποθέσεων και κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής επέρριψε σαφέστατες ευθύνες στο πως λειτουργεί το ελληνικό κράτος στην διαχείριση του προσφυγικού μεταναστευτικού λέγοντας πως κανονικά στα νησιά δεν θα έπρεπε να υπάρχει ούτε ένας μετανάστης.
««Κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένας πρόσφυγας και μετανάστης σε νησί.
Θα έπρεπε ήδη αυτή τη στιγμή να είχαν επιστραφεί στη Τουρκία 35.000 Η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού ευθύνεται για την μη επιστροφή, σε άλλες χώρες η διεκπεραίωση γίνεται σε 15 μέρες και εδώ μας παίρνει ένα χρόνο. Έχουμε παθογένειες του ελληνικού κράτους μας αρέσει η δε μας αρέσει. Λειτουργίες που σε άλλες χώρες κάνουν 15 μέρες στην Ελλάδα κάνουν ένα χρόνο».
Δύο φορές ήθελαν να μας διώξουν από την Σένγκεν
Ο κ. Αβραμόπουλος αποκάλυψε ότι δύο φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του ήρθε στο γραφείο του πρόταση από ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα να φύγει από τη ζώνη Σένγκεν.
«Δύο φορές ήρθε στο γραφείο μου πρόταση να βγει η Ελλάδα από τη ζώνη Σένγκεν γιατί θεωρούσαν ότι Ελλάδα είναι ανίκανη να διαχειριστεί τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Καταφέραμε να το αποφύγουμε αυτό και η συνεργασία με την τότε κυβέρνηση ήταν αποτελεσματική. Η Ελλάδα για να είναι στη ζώνη Σένγκεν πρέπει να διαχειρίζεται τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα. Τώρα τα δεδομένα άλλαξαν η χώρα μας είναι στη ζώνη Σένγκεν ως ισότιμο μέλος αλλά φυσικά με πολλές υποχρεώσεις».
Η Ευρώπη έχει δώσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα
Ο κ. Αβραμόπουλος επίσης αποκάλυψε ότι η Ευρώπη έχει δώσει στην Ελλάδα πολύ περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού απ’ όσα δικαιούτο.
«Τώρα που τελειώνει η θητεία μου μπορώ να το πω η Ελλάδα πήρε πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που της αναλογούσαν για το προσφυγικό σε σχέση με άλλες χώρες. Είναι η πρώτη φορά που διατέθηκαν κονδύλια για ανθρωπιστική βοήθεια σε κράτος μέλος. Η συνεργασία με τις κυβερνήσεις ήταν πάντα αγαστή και ο κ. Μουζάλας και ο κ. Βίτσας έκαναν πολύ καλή δουλειά όπως και τώρα κάνουν ο κ. Κουμουτσάκος και ο κ. Χρυσοχοΐδης».
Ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών
O κ. Αβραμόπουλος θέλησε να απαντήσει και στο περίφημο ερώτημα περί διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών. «Όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας πρέπει να την έχουν, όλοι οι άλλοι πρέπει να επιστρέφουν. Αυτό είναι το διαρκές ερώτημα ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος είναι μετανάστες αναρωτιέμαι γιατί αυτό το ερώτημα συνεχίζει να υπάρχει.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος ξεκαθάρισε ότι Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της και η μόνη βοήθεια που έχει είναι από την Ευρώπη
«Η κατάσταση όπως εξελίσσεται δεν πάει καλά ,η Ελλάδα δεν έχει άλλο στήριγμα παρά μονάχα την Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνη της δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτό το ζήτημα. Οποια άλλη πολιτική προταθεί μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε περιπέτειες.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει φρούριο δεν είναι δυνατόν να γίνει φρούριο είναι πολύ ξεκάθαρη η πολιτική της Ευρώπης. Οι λέξεις Ευρώπη φρούριο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1932 από το Χίτλερ εκεί θα γυρίσουμε;».
Η Ελλάδα είναι υπό πίεση αλλά δεν είναι μόνη της
Αναφερόμενος στις εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως είναι πολύ εύκολη η διολίσθηση σε καταστάσεις πολέμου.
«Είμαστε η μοναδική γενιά στην ανθρώπινη ιστορία που δεν έχει ζήσει πόλεμο ξέρετε πόσο εύκολα μπορούμε να διολισθήσουμε σε τέτοιες καταστάσεις. Η προσφυγική κρίση και η κρίση ασφαλείας είναι η πιο σημαντική κρίση εάν η αλληλεγγύη καταπέσει η Ευρώπη θα αρχίσει σιγά-σιγά να αποσυντίθεται.
Η Ελλάδα είναι υπό πίεση αλλά η Ελλάδα δεν είναι μόνη της το ξέρουν αυτό οι αρμόδιοι υπουργοί με τους οποίους συνεργαζόμαστε και επίσημα και ανεπίσημα.
Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο δεν είναι ελληνικό δεν είναι ελληνοτουρκικό».
Σύντομα θα επέλθει η κανονικότητα στην διαχείριση του προσφυγικού
Πάντως ο κ. Αβραμόπουλος εκτίμηση ότι σύντομα θα επέλθει η κανονικότητα στην διαχείριση του προσφυγικού αρκεί και το ελληνικό κράτος να κάνει τη δουλειά που πρέπει.
«Σύντομα θα επανέλθει στην κανονικότητα της η διαχείριση του προσφυγικού εάν και το ελληνικό κράτος κάνει καλά τη δουλειά του. Η ζώνη Σένγκεν είναι το πιο σημαντικό παράδειγμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η ζώνη Σένγκεν τελεί υπό καθιστός κινδύνου. Γι’ αυτό κι εμείς θα πρέπει να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά την δουλειά που υποχρεούμαστε δηλαδή να διαφυλάξουμε τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα».