Τα νέα από τα μέτωπα στην Ουκρανία δεν φτάνουν στην Ελλάδα με την ίδια συχνότητα και ένταση όπως στις αρχές του πολέμου, όμως η εξέλιξη των μαχών και η πορεία της σύγκρουσης με τη Ρωσία βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της Ε.Ε.
Η χθεσινή, αιφνιδιαστική, επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Οδησσό και η ρωσική πυραυλική επίθεση σε σχετικά κοντινή απόσταση από το σημείο όπου βρίσκονταν η ελληνική αποστολή και ο πρόεδρος Ζελένσκι, θύμισαν σε όλους ότι ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται.
«Ακούσαμε κάποιες σειρήνες και λίγο μετά όταν πηγαίναμε στα αυτοκίνητά μας ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη. Για μας είναι η καλύτερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα. Ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο», είπε λίγη ώρα αργότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, περιγράφοντας με «αποτροπιασμό τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας (…) που οδηγεί στον θάνατο αμάχους, μικρά παιδιά, ακόμα και βρέφη».
Το βίντεο-ντοκουμέντο του iefimerida.gr από τη στιγμή της έκρηξης στην Οδησσό:
Πώς βίωσαν μέλη της ελληνικής αποστολής την έκρηξη στην Οδησσό
Μέλη της ελληνικής αποστολής με τα οποία συνομίλησε το iefimerida.gr περιέγραψαν την ένταση και την ανησυχία που επικράτησε ανάμεσά τους όταν άκουσαν την έκρηξη και είδαν στον ορίζοντα τους καπνούς από το χτύπημα. Αμέσως επιβιβάστηκαν στα αυτοκίνητα και απομακρύνθηκαν με ταχύτητα από το λιμάνι της Οδησσού, όπου είχε ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της επίσκεψης, και αλλάζοντας δρομολόγιο για λόγους ασφαλείας, μετέβησαν στον επόμενο σταθμό εντός της Οδησσού.
Οι σειρήνες δεν ήχησαν ξανά, όμως τα σημάδια του πολέμου και τα χτυπήματα των ρωσικών πυραύλων ήταν εμφανή σε όλα τα σημεία της πόλης που επισκέφθηκε η ελληνική αποστολή, όπως το οικιστικό συγκρότημα που χτυπήθηκε πριν λίγες ημέρες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι, περιλαμβανομένων παιδιών.
Υπό άκρα μυστικότητα η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό
Τα όσα συνέβησαν στις περίπου επτά ώρες που παρέμεινε ο κ. Μητσοτάκης στην Οδησσό αποδεικνύουν γιατί η επίσκεψη οργανώθηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας. Παρά τις ασφαλείς πληροφορίες για το ταξίδι από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, τις οποίες μετέδωσε το iefimerida.gr, το Μέγαρο Μαξίμου αρνούνταν να τις επιβεβαιώσει για ώρες, και μόνο μετά την είδηση της πυραυλικής επίθεσης παραδέχθηκε την παρουσία του πρωθυπουργού στην Ουκρανία. Η συνάντηση είχε συμφωνηθεί στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ζελένσκι στο τέλος Ιανουαρίου και στη συνέχεια αναζητήθηκε η κατάλληλη ημερομηνία μέσω διπλωματικών διαύλων.
Το μήνυμα που θα στείλει σήμερα ο Μητσοτάκης από το Βουκουρέστι
Το μήνυμα ότι «όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να έρθουν στην Ουκρανία. Διότι είναι άλλο να βλέπει κανείς, να ακούει την περιγραφή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή από τον πρόεδρο Ζελένσκι, και είναι τελείως διαφορετικό να βιώνει κανείς την εμπειρία του πολέμου από πρώτο χέρι» αναμένεται να στείλει σήμερα από το βήμα του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι ο κ. Μητσοτάκης.
Οι ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς περίμεναν με ενδιαφέρον την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, ωστόσο μετά την επίσκεψη το ενδιαφέρον αυτό, δεδομένα, έχει γίνει πιο έντονο. Η συνέχιση της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ουκρανία και οι εξελίξεις στο μέτωπο με τη Ρωσία είναι μεταξύ των συζητήσεων που κυριάρχησαν στη χθεσινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου, όπως και στο δείπνο των ηγετών. Η Ευρώπη ψάχνει τον βηματισμό της σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο και αναζητεί τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις. Θέματα που θα τεθούν με ένταση στην πορεία προς τις ευρωεκλογές.
Η υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν και ο σημαντικός ρόλος του Μητσοτάκη
Στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας θα δοθεί επισήμως το χρίσμα του ΕΛΚ στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως υποψήφιας για την προεδρία της Κομισιόν και ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, έχουν κεντρικό ρόλο στην καμπάνια της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς και στις διαπραγματεύσεις για τα ευρωπαϊκά αξιώματα μετά τις κάλπες της 9ης Ιουνίου, ως οι δύο πιο ισχυροί ηγέτες, με βάση την εκλογική απήχηση των κομμάτων τους, εντός του ΕΛΚ. Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφερθεί στην ανάγκη η Ένωση να αποκτήσει αμυντική και στρατηγική αυτονομία, να ενισχύσει τις πολιτικές συνοχής με έμφαση στους πιο ευάλωτους, να ισορροπήσει τις πολιτικές για την πράσινη μετάβαση με αυτές για την ενίσχυση της παραγωγής, με έμφαση στον αγροτικό τομέα και στην ενεργειακή επάρκειά της.